Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
RAZVOJ PRODUKTOV NA OSNOVI ANTOCIANINOV
Avtorji:
ID
Vatai, Tünde
(Avtor)
ID
Škerget, Mojca
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Alessi, Paolo
(Komentor)
Datoteke:
DR_Vatai_Tunde_2009.pdf
(5,77 MB)
MD5: 9A5E7872D956655F2FE0D909FF031848
PID:
20.500.12556/dkum/8dfca1d0-22cc-4e89-ab87-c868b9dc5323
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Doktorska disertacija
Tipologija:
2.08 - Doktorska disertacija
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Antocianini so skupina polifenolov, ki so odgovorni za barvno raznolikost cvetov in sadežev, od rumene, oranžne, rdeče, roza, do modre. V primerjavi s sintetičnimi barvili so nestabilni, kar predstavlja glavni problem pri njihovi uporabi in se lahko pokaže kot sprememba barve med procesiranjem in skladiščenjem. Glavni cilj doktorske disertacije je bil razviti produkt, naravno barvilo na osnovi antocianinov, ki bo ustrezno stabilen in bo predstavljal alternativo sintetičnim barvilom za uporabo v prehrambeni in farmacevtski industriji. Raziskovalno delo zajema študij ekstrakcije antocianinov iz grozdnih tropin, ki so stranski produkt v proizvodnji vina in predstavljajo potencialni vir naravnih barvil. V raziskavah smo uporabili tropine treh tradicionalnih sort rdečega grozdja, ki se pridelujejo v Sloveniji. Za primerjavo so bili eksperimenti narejeni tudi z uporabo svežega materiala – bezgovih jagod. Namen raziskav je bil določiti optimalne ekstrakcijske pogoje. Izvedla se je študija vpliva naslednjih parametrov: vrste in koncentracije topila za ekstrakcijo ter temperature. Študirali smo vpliv pH topila za ekstrakcijo na izkoristek in degradacijo antocianinov. Opazovali smo stabilnost dobljenih ekstraktov med skladiščenjem. Raziskali smo vpliv predobdelave naravnega materiala s superkritično ekstrakcijo s CO2. Poznano je, da ko-pigmenti vplivajo na stabilnost in barvo antocianinov, zato smo v dobljenih ekstraktih analizirali tudi vsebnost nekaterih flavonoidov. Drugi sklop raziskav v okviru doktorske disertacije zajema študij stabilizacije in formulacije antocianinov z uporabo visokotlačnih tehnologij s superkritičnimi fluidi (SCF). Raziskali smo naslednje SCF tehnike za formulacijo produkta: CPF™ (Concentrated Powder Form; Koncentrirana praškasta oblika), PGSS™ (Particles from Gas Saturated Solution; Delci iz raztopin nasičenih s plinom), SAS (Supercritical Antisolvent Precipitation; Prekristalizacija z antitopilom). V raziskavah smo uporabili različne materiale na osnovi antocianinov (ekstrakte, sokove in koncentrate) ter različne nosilce, ki so uporabni v prehrambeni industriji. Izvedli smo analize barvnih lastnosti in stabilnosti barve med skladiščenjem dobljenih praškastih produktov.
Ključne besede:
ekstrakcija
,
superkritični ogljikov dioksid
,
formulacija produktov
,
PGSS™
,
CPF™
,
SAS
,
naravna barvila
,
antocianini
,
stabilnost
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[T. Vatai]
Leto izida:
2009
PID:
20.500.12556/DKUM-9945
UDK:
66.061-987:547.973(043.3)
COBISS.SI-ID:
13063702
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:8BJVCHYT
Datum objave v DKUM:
12.03.2009
Število ogledov:
5745
Število prenosov:
414
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
VATAI, Tünde, 2009,
RAZVOJ PRODUKTOV NA OSNOVI ANTOCIANINOV
[na spletu]. Doktorska disertacija. Maribor : T. Vatai. [Dostopano 26 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=9945
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
PUR in geopolymer
Analysis of alkali-activated mineral wool-slag binders
High temperature resistant fly-ash and metakaolin-based alkali-activated foams
Final report on the RIS Intership implementation
Final report on the RIS Intership implementation
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Evaluation of innovative façade panels with a finishing layer of alkaliactivated industrial and construction waste
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
DEVELOPING ANTHOCYANIN-BASED PRODUCTS
Opis:
Anthocyanins are group of polyphenols, responsible for the colours of yellow, orange, red, pink and blue of most of the flowers and fruits. The major drawback of their use and competitiveness compared to synthetic colorants is their colour instability, which may result in degradation of colour during processing and storage. The overall goal of the Ph. D. work was to develop a product, a natural colorant on anthocyanin base with adequate colour stability, which can be an alternative replacement for synthetic colorants in food and drug industry. Extraction of anthocyanins from grape marc, a by-product of the winery industry, was investigated considering their potential use as natural colorants. The optimal conventional extraction conditions were investigated with three different varieties of grape marc native to Slovenia. For comparison, experiments with a fresh (non-by-product) material –elder berry– were performed. The investigated operating parameters were: extraction solvent, solvent concentration and temperature. Influence of the pH value of the extraction media was investigated regarding the yield and degradation of anthocyanins. The stabilities of the obtained extracts during storage were compared. Supercritical fluid extraction (SFE) using carbon dioxide (CO2), was investigated for the pre-treatment of natural materials. Co-pigments influence the stability and colour of the anthocyanins. Therefore, the obtained extracts were analyzed on the content of some flavonoids. The second major part of the Ph.D. work focused on product formulation and stabilization of the anthocyanin extracts by using several high pressure techniques. Product formulation with SCF techniques, namely Concentrated Powder Form (CPF™), Particles from Gas Saturated Solution (PGSS™) and Supercritical Antisolvent Precipitation (SAS) were carried out. Different anthocyanin-concentrates and carrier materials were tested. The products were analyzed for their colour properties (Lightness, Hue angle and Chroma values). The stability of the colour was monitored during prolonged storage.
Ključne besede:
anthocyanins
,
natural colorants
,
extraction
,
SFE
,
carbon dioxide
,
product formulation
,
PGSS™
,
CPF™
,
SAS
,
stability
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj