| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Piškotki

Naša stran uporablja piškotke

Piškotke uporabljamo za potrebe prilagajanja spletne strani vašim potrebam, za potrebe prijave, merjenja obiskanosti in dodatnih funkcionalnosti v zvezi z družabnimi omrežji. Nekatere od teh storitev izvajajo drugi ponudniki, ki o vas zbirajo določene podatke, zato potrebujemo vašo privolitev. Brez privolitve se piškotki drugih ponudnikov ne bodo uporabljali.

Dovolim uporabo Kategorija Namen uporabe
DKUM DKUM uporablja piškote za potrebe samega delovanja spletne strani in prilaganja potrebam uporabnikov. DKUM zapiše naslednje piškotke:
  • GDPR - vaše privolitve, ki jih izberete na tej strani. Velja eno leto.
  • PHPSESSID - identifikator seje uporabnika (knjižnični del DKUM), velja za čas seje (do zaprtja brskalnika).
  • naključna številka - identifikator seje uporabnika (vsebinski del DKUM), velja za čas seje.
  • startSz - velikost pisave na strani, če spreminjate pisavo s klikom na "Večja pisava" ali "Manjša pisava". Velja za čas seje.
  • dkUser - se zapiše le ob prijavi uporabnika in označuje, da je uporabnik prijavljen, kar vpliva na izpis določenih elementov na strani. Velja za čas seje.
Navedeni piškotki so nujni za delovanje DKUM, zato dovoljenja ni možno spreminjati.
Prijava AAI Študentje in zaposleni Univerze v Mariboru se lahko v DKUM prijavijo z uporabo digitalne identitete UM, kar se izvede preko storitve Arnes AAI, ki za svoje potrebe zapiše enega ali več piškotkov oblike _shibsession_.

Navedeni piškotki se zapišejo samo pri uporabi prijave AAI in so nujni za izvedbo prijave.
Merjenje obiskanosti Obiskanost spletne strani DKUM merimo z Google Analytics. Ta nam daje informacije o tem, katere naše strani uporabniki obiskujejo največ, od kod uporabniki prihajajo (s katerih držav in s katerih drugih spletnih strani), kakšne naprave uporabljajo, kaj te naprave zmorejo itd. Na podlagi teh podatkov se odločamo, kako promovirati našo stran, katere funkcionalnosti dodati in katere tehnologije so zrele za uporabo. Google Analytics zapiše naslednje piškotke različnih časov trajanja (do dve leti): __atuvc, __atuvs, __utma, __utmb, __utmc, __utmv, __utmt, __utmz

Če se z uporabo ne strinjate, se Google Analytics za vas ne bo uporabil.


Vaša dovoljenja se shranijo v piškotek, ki velja eno leto. Če piškotek zbrišete, se zbrišejo tudi dovoljenja, ki jih je v tem primeru potrebno ponovno podati. Dovoljenja lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo "Piškotki", ki je dosegljiva na vsaki strani DKUM v zgornjem desnem delu glave stran.

Kaj so piškotki?

Piškotek (angl. cookie) je datoteka, ki shrani nastavitve spletnih strani. Spletna mesta piškotke shranijo v naprave uporabnikov, s katerimi dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav in nastavitev, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Piškotki omogočajo spletnim stranem prepoznavanje, če je uporabnik že obiskal to spletno mesto in pri naprednih aplikacijah se lahko z njihovo pomočjo ustrezno prilagodijo posamezne nastavitve. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik - ta lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči.

Zakaj so piškotki potrebni?

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Uporabljajo se za shranjevanje podatkov o stanju posamezne spletne strani (podrobnosti o prilagoditvah posamezne spletne strani), pomagajo pri izvajanju spletnih storitev (npr. spletne trgovine), pomagajo pri zbiranju statistik o uporabnikih in obiskanosti spletnega mesta, o navadah spletnega uporabnika, itd. S pomočjo piškotkov lahko torej ocenimo učinkovitost zasnove našega spletnega mesta.

Nadzor piškotkov

Shranjevanje in upravljanje piškotkov je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalnik lahko shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Piškotke, ki jih je brskalnik shranil, lahko tudi izbrišete, navodila najdete na spletnih straneh posameznega brskalnika:

Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici