| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Prehranska prepričanja in vedenje pacientov s kronično vnetno črevesno boleznijo
Avtorji:ID Šimac, Tara (Avtor)
ID Šeruga, Maja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Simac_Tara_2024.pdf (1,89 MB)
MD5: A74A688813ECF291756024FE118683AB
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Uvod: Kronična vnetna črevesna bolezen je kronično recidivno in remitentno stanje. Med kronične vnetne črevesne bolezni uvrščamo Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis, ki predstavljata izziv tako pacientom, ki se morajo odločiti, kaj naj jedo, kot tudi zdravnikom, medicinskim sestram in dietetikom, ki želijo vedeti, kako najbolje svetovati. Metode: V teoretičnem delu magistrskega dela smo uporabili deskriptivno raziskovalno metodo dela. V empiričnem delu magistrskega dela pa smo za zbiranje podatkov uporabili anonimno strukturiran anketni vprašalnik. V raziskavi, ki je potekala marca 2024, smo anketirali 207 pacientov. Dobljene podatke smo statistično analizirali s pomočjo programov IBM SPSS in Microsoft Excel. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da več kot polovica (54,11 %) anketirancev meni, da je prehrana najpomembnejši vzrok za razvoj bolezni. Ugotovili smo, da jih 58,45 % sledi različnim dietam. Določene hrane se izogiba 85,51 % anketirancev, da bi zmanjšali simptome bolezni, kar 92,75 % pa ima redne obroke. Razprava in sklep: Menimo, da lahko študija pomaga pri razumevanju prehranskih prepričanj in vedenj pacientov. Na podlagi rezultatov jim lahko ustrezno svetujemo pri lajšanju simptomov. Zaradi vedno večjega števila pacientov s kronično vnetno črevesno boleznijo je pomembno raziskati in spoznati prehranske metode ter načine, ki bi jim olajšale tegobe.
Ključne besede:kronična vnetna črevesna bolezen, prehranska prepričanja, vedenje, pacient
Kraj izida:Maribor
Založnik:[T. Šimac]
Leto izida:2024
PID:20.500.12556/DKUM-89577 Novo okno
UDK:616.34-002-052:613.2(043.2)
COBISS.SI-ID:217777667 Novo okno
Datum objave v DKUM:11.12.2024
Število ogledov:0
Število prenosov:36
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
ŠIMAC, Tara, 2024, Prehranska prepričanja in vedenje pacientov s kronično vnetno črevesno boleznijo [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : T. Šimac. [Dostopano 10 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=89577
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:23.07.2024

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Nutritional beliefs and behaviors of patients with chronic inflammatory bowel
Opis:Introduction: Chronic inflammatory bowel disease is a chronic relapsing and remitting condition. Chronic inflammatory bowel diseases include Crohn's disease and ulcerative colitis, which present a challenge both to patients who have to decide what to eat, and to doctors, nurses and dieticians who want to know how to give the best advice. Methods: For the theoretical part of the final work, we used a descriptive research method. In the empirical part of the final work, we used an anonymous structured questionnaire to collect data. In the survey, which took place in March 2024, we surveyed 207 patients. The obtained data were statistically analyzed with the help of IBM SPSS and Microsoft Excel programs. Results: We found that more than half (54,11 %) of the respondents were of the opinion that diet is the most important cause of the development of the disease. We found that 58,45 % of the respondents follow any kind of diet. 85,51 % of respondents avoid certain foods in order to reduce the symptoms of the disease. 92,75 % of respondents have regular meals. Discussion and conclusion: We believe that the study can help in understanding the nutritional beliefs and behaviors of patients. Based on the results, we can advise them accordingly in alleviating their symptoms. Due to the ever-increasing number of patients with chronic inflammatory bowel disease, it is important to research and learn about nutritional methods and ways that would alleviate their ailments.
Ključne besede:chronic inflammatory bowel disease, nutritional beliefs, behaviors, patient


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici