Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Prehranska prepričanja in vedenje pacientov s kronično vnetno črevesno boleznijo
Avtorji:
ID
Šimac, Tara
(Avtor)
ID
Šeruga, Maja
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
MAG_Simac_Tara_2024.pdf
(1,89 MB)
MD5: A74A688813ECF291756024FE118683AB
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:
Uvod: Kronična vnetna črevesna bolezen je kronično recidivno in remitentno stanje. Med kronične vnetne črevesne bolezni uvrščamo Crohnovo bolezen in ulcerozni kolitis, ki predstavljata izziv tako pacientom, ki se morajo odločiti, kaj naj jedo, kot tudi zdravnikom, medicinskim sestram in dietetikom, ki želijo vedeti, kako najbolje svetovati. Metode: V teoretičnem delu magistrskega dela smo uporabili deskriptivno raziskovalno metodo dela. V empiričnem delu magistrskega dela pa smo za zbiranje podatkov uporabili anonimno strukturiran anketni vprašalnik. V raziskavi, ki je potekala marca 2024, smo anketirali 207 pacientov. Dobljene podatke smo statistično analizirali s pomočjo programov IBM SPSS in Microsoft Excel. Rezultati: V raziskavi smo ugotovili, da več kot polovica (54,11 %) anketirancev meni, da je prehrana najpomembnejši vzrok za razvoj bolezni. Ugotovili smo, da jih 58,45 % sledi različnim dietam. Določene hrane se izogiba 85,51 % anketirancev, da bi zmanjšali simptome bolezni, kar 92,75 % pa ima redne obroke. Razprava in sklep: Menimo, da lahko študija pomaga pri razumevanju prehranskih prepričanj in vedenj pacientov. Na podlagi rezultatov jim lahko ustrezno svetujemo pri lajšanju simptomov. Zaradi vedno večjega števila pacientov s kronično vnetno črevesno boleznijo je pomembno raziskati in spoznati prehranske metode ter načine, ki bi jim olajšale tegobe.
Ključne besede:
kronična vnetna črevesna bolezen
,
prehranska prepričanja
,
vedenje
,
pacient
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[T. Šimac]
Leto izida:
2024
PID:
20.500.12556/DKUM-89577
UDK:
616.34-002-052:613.2(043.2)
COBISS.SI-ID:
217777667
Datum objave v DKUM:
11.12.2024
Število ogledov:
0
Število prenosov:
36
Metapodatki:
Področja:
FZV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠIMAC, Tara, 2024,
Prehranska prepričanja in vedenje pacientov s kronično vnetno črevesno boleznijo
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : T. Šimac. [Dostopano 10 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=89577
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Redni letni razgovori v podjetju Merkur d.d.
Redni letni razgovori v podjetju LPKF d.o.o.
Uvedba letnih razgovorov v podjetju Čistoča d.o.o.
Uvedba rednih letnih razgovorov v Narodni in univerzitetni knjižnici
Redni letni razgovori v podjetju Mersteel d.o.o.
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Psihološka pogodba
Motivacija na delovnem mestu
Nekaj odprtih problemov delavskega samoupravljanja
Zlata nit - izbor zaposlovalca leta
Mobbing
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
23.07.2024
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Nutritional beliefs and behaviors of patients with chronic inflammatory bowel
Opis:
Introduction: Chronic inflammatory bowel disease is a chronic relapsing and remitting condition. Chronic inflammatory bowel diseases include Crohn's disease and ulcerative colitis, which present a challenge both to patients who have to decide what to eat, and to doctors, nurses and dieticians who want to know how to give the best advice. Methods: For the theoretical part of the final work, we used a descriptive research method. In the empirical part of the final work, we used an anonymous structured questionnaire to collect data. In the survey, which took place in March 2024, we surveyed 207 patients. The obtained data were statistically analyzed with the help of IBM SPSS and Microsoft Excel programs. Results: We found that more than half (54,11 %) of the respondents were of the opinion that diet is the most important cause of the development of the disease. We found that 58,45 % of the respondents follow any kind of diet. 85,51 % of respondents avoid certain foods in order to reduce the symptoms of the disease. 92,75 % of respondents have regular meals. Discussion and conclusion: We believe that the study can help in understanding the nutritional beliefs and behaviors of patients. Based on the results, we can advise them accordingly in alleviating their symptoms. Due to the ever-increasing number of patients with chronic inflammatory bowel disease, it is important to research and learn about nutritional methods and ways that would alleviate their ailments.
Ključne besede:
chronic inflammatory bowel disease
,
nutritional beliefs
,
behaviors
,
patient
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj