| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika (Echinacea purpurea) : diplomsko delo
Avtorji:ID Fingušt, Katja (Avtor)
ID Knez Marevci, Maša (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Cör Andrejč, Darija (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Fingust_Katja_2023.pdf (2,30 MB, Vsebina bo dosegljiva po 08.09.2026)
MD5: 0A0F66C84446BAF235963414CC711870
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:V diplomskem delu smo raziskovali vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika. Želeli smo pridobiti stabilne ekstrakte ter izolirati čim višje vsebnosti polifenolov in polisaharidov. Najprej smo izvedli sejalno analizo, s katero smo določili mediansko zrno, najpogosteje zastopano zrno in koeficient zrnatosti, ter ugotovili, da je bila zrnatost neenakomerna. V laboratoriju smo izvajali vročo in hladno maceracijo ter ultrazvočno ekstrakcijo. Uporabljali smo pet različnih topil: destilirano vodo, absolutni etanol ter mešanice etanol:voda (70:30), etanol:voda (50:50) ter etil acetat:voda (70:30). Ko smo izvedli vse ekstrakcije, smo pričeli z analiznim delom, kjer smo s spektrofotometričnimi metodami določili vsebnosti totalnih fenolov in proantocianidinov ter antioksidativno aktivnost ekstraktov in ugotovili, da je imel ekstrakt, pridobljen z vročo maceracijo in topilom etanol:voda (70:30), najvišji izkoristek, najvišjo vsebnost totalnih fenolov in najvišjo antioksidativno aktivnost. Najnižji izkoristek pa je imel ekstrakt, ki smo ga pridobili z ultrazvočno ekstrakcijo, kjer smo kot topilo uporabili absolutni etanol. Prav tako je imel ta ekstrakt tudi najnižjo vsebnost totalnih fenolov in proantocianidinov. Večinoma so ekstrakti pokazali visoke vsebnosti fenolnih spojin. Etanolni ekstrakti so pokazali višje vsebnosti fenolnih spojin, prisotnost vode pa je povečala ekstrakcijo proantocianidinov, kar je potrdilo naši hipotezi. Kot predvidevano smo najvišje izkoristke dobili pri vroči maceraciji. Kasneje smo izvedli mikroenkapsulacijo in pridobljenim formulatom določili antioksidativno delovanje ter ugotovili, da je bila učinkovitost precej nizka.
Ključne besede:ameriški slamnik, ekstrakcija, totalni fenoli, antioksidanti, proantocianidini, sejalna analiza
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:K. Fingušt
Leto izida:2023
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (X, 36 f.))
PID:20.500.12556/DKUM-85247 Novo okno
UDK:66.061.3:582.991.1(043.2)
COBISS.SI-ID:167501571 Novo okno
Datum objave v DKUM:14.09.2023
Število ogledov:573
Število prenosov:0
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
FINGUŠT, Katja, 2023, Vpliv procesnih parametrov na kakovost in obstojnost ekstrakta ameriškega slamnika (Echinacea purpurea) : diplomsko delo [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : K. Fingušt. [Dostopano 1 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=85247
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:23.08.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Impact of process parameters on the quality and stability of Echinacea purpurea extract
Opis:In the thesis the influence of process parameters on the quality and stability of purple coneflower (Echinacea purpurea) were investigated. The aim was to obtain stable extracts and isolate the highest possible polyphenols and polysaccharides contents. First, a sieve analysis was carried out to determine the median grain, the most commonly represented grain and the coefficient of grain size, and it was found that the grain size was uneven. Hot and cold maceration and ultrasonic extraction were performed. Five different solvents were used: distilled water, absolute ethanol and ethanol:water (70:30), ethanol:water (50:50) and ethyl acetate:water (70:30) mixtures. After the extractions, the analytical part was followed by the determination of the total phenolic and proanthocyanidin contents and antioxidant activity of the extracts by spectrophotometric methods. The extract obtained by hot maceration with ethanol:water (70:30) solvent had the highest yield, the highest total phenolic content and antioxidant activity. However, the extract obtained by ultrasonic extraction using absolute ethanol as solvent had the lowest yield. This extract had the lowest total phenols and proanthocyanidins content. Most of the extracts showed high contents of phenolic compounds. Ethanol extracts resulted higher phenolic compounds and the presence of water increased the extraction of proanthocyanidins, which confirmed our hypothesis. As expected, the highest yields were obtained with hot maceration. Subsequently, microencapsulation was conducted and the antioxidant activity of the resulting formulations was determined and the value was found to be quite low.
Ključne besede:purple coneflower, extraction, total phenols, antioxidants, proanthocyanidins, sieve analysis


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici