Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Določitev pirolizidinskih alkaloidov v medu : magistrsko delo
Avtorji:
ID
Kouter, Marjetka
(Avtor)
ID
Kotnik, Petra
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Knez Marevci, Maša
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Kouter_Marjetka_2023.pdf
(6,92 MB)
MD5: 52F3C51722CE22618567BB659C62040C
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Med je hranljivo živilo, ki ga uživajo po vsem svetu in spremlja človeško prehrano že iz davnih časov. Njegovo konzumiranje je povezano predvsem z zdravim načinom življenja, zaradi pozitivnih lastnosti, ki spodbujajo zdravje. Poleg koristnih bioaktivnih spojin v medu, kot so fenoli, pa je mogoče najti tudi nekatere s potencialno škodljivimi učinki, kot so pirolizidinski alkaloidi (PA). PA sestavljajo raznoliko skupino, približno 660 struktur, sekundarnih metabolitov, ki predstavljajo pomembno vlogo pri konstitutivni kemični obrambi rastlin pred rastlinojedci. Veljajo za ene izmed najbolj razširjenih naravnih toksinov, ki ponazarjajo tveganje za zdravje ljudi, saj so zastrupitve povezane z akutnimi in kroničnimi poškodbami jeter in lahko povzročijo smrt. V zadnjih letih se tako pojavlja skrb vzbujajoče vprašanje glede varnosti živil, saj uživanje izdelkov, ki vsebujejo PA, predstavlja potencialno tveganje za zdravje potrošnikov. Zdi se, da je stopnja onesnaženosti medu s PA odvisna od geografskega in botaničnega izvora. Zato smo se v magistrskem delu osredotočili na določitev in identifikacijo pirolizidinskih alkaloidov in njihovih N-oksidov v različnih vrstah slovenskega medu (cvetlični, ajdov, gozdni, akacijev, lipov in kostanjev med). Kot dopolnilo k ocenjevanju vzorcev pa je bila izvedena tudi identifikacija v cvetličnem medu različnega geografskega porekla. Vsebnost PA v medu smo določili s ciljno analizo z uporabo sistema LC-MS/MS s predhodnim čiščenjem vzorcev s SPE.
Ključne besede:
med
,
pirolizidinski alkaloidi
,
SPE
,
LC-MS/MS
Kraj izida:
Maribor
Kraj izvedbe:
Maribor
Založnik:
[M. Kouter]
Leto izida:
2023
Št. strani:
1 spletni vir (1 datoteka PDF (X, 43 f.))
PID:
20.500.12556/DKUM-84072
UDK:
543.645.3:638.162(043.2)
COBISS.SI-ID:
152294659
Datum objave v DKUM:
08.05.2023
Število ogledov:
606
Število prenosov:
62
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KOUTER, Marjetka, 2023,
Določitev pirolizidinskih alkaloidov v medu : magistrsko delo
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : M. Kouter. [Dostopano 10 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=84072
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Krožno modro biogospodarstvo za valorizacijo odpadkov iz lupin kozic: ocena vplivov na okolje
Environmental management & audit
Trajnostna proizvodnja pigmenta za aplikacije z visoko dodano vrednostjo
Environmental impact assessment (EIA) as a tool of sustainable infrastructure planning
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Crustacean waste biorefinery as a sustainable cost-effective business model
Celovita presoja vplivov na okolje kot orodje varstva krajine
An Assortment–quantity optimization problem in printing industry using simulation modelling
Trajnostna presoja energetskega izkoriščanja organskih odpadkov s poudarkom na odpadkih iz proizvodnje oljčnega olja
Ženska kolekcija Rozalija
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
05.04.2023
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Determination of pyrrolizidine alkaloids in honey
Opis:
Honey is a nutritious food that is consumed all over the world and has been part of the human diet since ancient times. Its consumption is mainly linked to a healthy lifestyle, thanks to its positive health properties. In addition to the beneficial bioactive compounds in honey, like phenols, it is also possible to find some molecules with potentially harmful effects, such as pyrrolizidine alkaloids (PAs). PAs constitute a diverse group of approximately 660 structures, secondary metabolites, which play an important role in the chemical defense of plants against herbivores. They are considered to be among the most widespread natural toxins, illustrating the risk to human health. Poisoning is associated with acute and chronic liver damage and can cause death. Thus, in recent years, there has been an emerging concern about food safety, as the consumption of products containing PAs poses a potential health risk to consumers. The level of PA contamination in honey appears to depend on the geographical and botanical origin. Therefore, in our study we focused on the determination and identification of pyrrolizidine alkaloids and their N-oxides in different Slovenian honeys (floral, buckwheat, forest, acacia, lime and chestnut honeys). As a complement to the evaluation of the samples, identification was also carried out in floral honeys of different geographical origins. The PA content of the honeys was determined by targeted analysis using LC-MS/MS with pre-purification of the samples by SPE.
Ključne besede:
honey
,
pyrrolizidine alkaloids
,
SPE
,
LC-MS/MS
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj