| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Določitev pirolizidinskih alkaloidov v medu : magistrsko delo
Avtorji:ID Kouter, Marjetka (Avtor)
ID Kotnik, Petra (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Knez Marevci, Maša (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Kouter_Marjetka_2023.pdf (6,92 MB)
MD5: 52F3C51722CE22618567BB659C62040C
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Med je hranljivo živilo, ki ga uživajo po vsem svetu in spremlja človeško prehrano že iz davnih časov. Njegovo konzumiranje je povezano predvsem z zdravim načinom življenja, zaradi pozitivnih lastnosti, ki spodbujajo zdravje. Poleg koristnih bioaktivnih spojin v medu, kot so fenoli, pa je mogoče najti tudi nekatere s potencialno škodljivimi učinki, kot so pirolizidinski alkaloidi (PA). PA sestavljajo raznoliko skupino, približno 660 struktur, sekundarnih metabolitov, ki predstavljajo pomembno vlogo pri konstitutivni kemični obrambi rastlin pred rastlinojedci. Veljajo za ene izmed najbolj razširjenih naravnih toksinov, ki ponazarjajo tveganje za zdravje ljudi, saj so zastrupitve povezane z akutnimi in kroničnimi poškodbami jeter in lahko povzročijo smrt. V zadnjih letih se tako pojavlja skrb vzbujajoče vprašanje glede varnosti živil, saj uživanje izdelkov, ki vsebujejo PA, predstavlja potencialno tveganje za zdravje potrošnikov. Zdi se, da je stopnja onesnaženosti medu s PA odvisna od geografskega in botaničnega izvora. Zato smo se v magistrskem delu osredotočili na določitev in identifikacijo pirolizidinskih alkaloidov in njihovih N-oksidov v različnih vrstah slovenskega medu (cvetlični, ajdov, gozdni, akacijev, lipov in kostanjev med). Kot dopolnilo k ocenjevanju vzorcev pa je bila izvedena tudi identifikacija v cvetličnem medu različnega geografskega porekla. Vsebnost PA v medu smo določili s ciljno analizo z uporabo sistema LC-MS/MS s predhodnim čiščenjem vzorcev s SPE.
Ključne besede:med, pirolizidinski alkaloidi, SPE, LC-MS/MS
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[M. Kouter]
Leto izida:2023
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (X, 43 f.))
PID:20.500.12556/DKUM-84072 Novo okno
UDK:543.645.3:638.162(043.2)
COBISS.SI-ID:152294659 Novo okno
Datum objave v DKUM:08.05.2023
Število ogledov:606
Število prenosov:62
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
KOUTER, Marjetka, 2023, Določitev pirolizidinskih alkaloidov v medu : magistrsko delo [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : M. Kouter. [Dostopano 10 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=84072
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:05.04.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Determination of pyrrolizidine alkaloids in honey
Opis:Honey is a nutritious food that is consumed all over the world and has been part of the human diet since ancient times. Its consumption is mainly linked to a healthy lifestyle, thanks to its positive health properties. In addition to the beneficial bioactive compounds in honey, like phenols, it is also possible to find some molecules with potentially harmful effects, such as pyrrolizidine alkaloids (PAs). PAs constitute a diverse group of approximately 660 structures, secondary metabolites, which play an important role in the chemical defense of plants against herbivores. They are considered to be among the most widespread natural toxins, illustrating the risk to human health. Poisoning is associated with acute and chronic liver damage and can cause death. Thus, in recent years, there has been an emerging concern about food safety, as the consumption of products containing PAs poses a potential health risk to consumers. The level of PA contamination in honey appears to depend on the geographical and botanical origin. Therefore, in our study we focused on the determination and identification of pyrrolizidine alkaloids and their N-oxides in different Slovenian honeys (floral, buckwheat, forest, acacia, lime and chestnut honeys). As a complement to the evaluation of the samples, identification was also carried out in floral honeys of different geographical origins. The PA content of the honeys was determined by targeted analysis using LC-MS/MS with pre-purification of the samples by SPE.
Ključne besede:honey, pyrrolizidine alkaloids, SPE, LC-MS/MS


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici