Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Prehranjevalne navade nosečnic, ki uživajo vegansko prehrano
Avtorji:
ID
Milic, Katarina
(Avtor)
ID
Gönc, Vida
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
VS_Milic_Katarina_2022.pdf
(1,35 MB)
MD5: 5D8869B35AD8D660A38A596DF039ABE0
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:
Uvod: Veganska prehrana je v današnjem svetu vse pogostejša, tudi v nosečnosti. Nosečnice, ki uživajo vegansko prehrano, si s takim načinom prehrane v nosečnosti ne zagotavljajo ustreznega prinosa hranilnih snovi, ki so potrebne za zdrav razvoj nosečnosti ploda. Namen diplomskega dela je ugotoviti, katera prehrambna dopolnila vključujejo med nosečnostjo v prehrano in, ali so med nosečnostjo dobile podporo zdravstvenih delavcev pri načrtovanju veganske prehrane. Raziskovalna metoda: Uporabljena je bila kvantitativna metodologija raziskovanja. Kot raziskovalni instrument smo uporabili anketni vprašalnik, ki ga je izpolnilo 30 nosečnic, ki so se v času nosečnosti prehranjevale vegansko. Rezultati: Ugotovili smo, da 97 % nosečnic uporablja uravnoteženo vegansko prehrano, pomagajo si z znanjem, ki so ga v 74 % pridobile na internetu in v 26 % od prijateljev in družine. Vse nosečnice vključujejo vsaj eno prehrambno dopolnilo k uravnoteženi veganski prehrani in pazijo na priporočila zdrave prehrane v času nosečnosti ali kombinacijo kompleksa prehrambnih dopolnil, namenjenih nosečnicam. Razprava in sklep: Ugotovili smo torej, če je veganska prehrana primerno načrtovana in uravnotežena, lahko zadostuje potrebam nosečnic v času nosečnosti in ne vpliva negativno na razvoj ploda ali izid nosečnosti. Nosečnice, ki se prehranjujejo vegansko, morajo biti temeljito poučene o prehrani in opremljene z znanjem o vseh morebitnih tveganjih, ki jih lahko tovrstni način prehranjevanja prinese v času nosečnosti.
Ključne besede:
nosečnost
,
veganska prehrana
,
prehranska dopolnila v nosečnosti
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[K. Milic]
Leto izida:
2022
PID:
20.500.12556/DKUM-83451
UDK:
613.261-055.26(043.2)
COBISS.SI-ID:
137688067
Datum objave v DKUM:
25.01.2023
Število ogledov:
740
Število prenosov:
89
Metapodatki:
Področja:
FZV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
MILIC, Katarina, 2022,
Prehranjevalne navade nosečnic, ki uživajo vegansko prehrano
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : K. Milic. [Dostopano 26 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=83451
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Preparation of façade panels based on alkali-activated waste mineral wool, their characterization and durability aspects
The preparation and characterization of low-temperature foams based on the alkali activation of waste stone wool
Mechanical, microstructural and mineralogical evaluation of alkali-activated waste glass and stone wool
Influence of microwaves in the early stage of alkali activation on the mechanical strength of alkali-activated materials
Final report on the RIS Intership implementation
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Ni podobnih del
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
28.11.2022
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Eating habits of vegan pregnant women
Opis:
Introduction: Vegan and plant based diets are becoming increasingly popular in todays society, more and more pregnant woman are eating plant based diet during their pregnancy. Pregnant women on a vegan diet during pregnancy can't satisfy the needs for all the nutrients during pregnancy, that a pregnant women would need for a healthy growth of the baby and heathy pregnancy. Our aim during our research was to get to know which supplements pregnant women need to integrate in their diet in order to meet all the needs for a heathy pregnancy. In our resaerch we were intrested if pregnant women get enough advice and help from healthcare workers to get the knowledge and support regarding the balanced plant based diet during their pregnancy. Methods: In our research we used a quantitative method of researching. As an instrument of research we used a questionnaire, that was completed by 30 pregnant women, that during their pregnancy were eating a plant based diet. Results: From our questionnaire we've discovered that 97% of pregnant woman, from our research, were eating a balanced plant based diet, and that pregnant women searched and researched for informations about balanced plant based diet mostly on the internet (74% of them), 26% of pregnant women have got their advices for a plant based diet from family members and friends. All pregnant women used to integrate at least one pregnancy supplement to the balanced plant based diet or a combination of supplements that was made for pregnant women. Discussion and coclusion: From our research we've learned that a balanced and well planned plant based diet can be sustainable for pregnant women during pregnancy. Pregnant women that are eating plant based diet during pregnancy need to be taught and well directed about their diets and about the risks that a plant based diet can consist of at the time of pregnancy if it doesn't meet all the needs.
Ključne besede:
pregnant women
,
vegan diet
,
plant based diet
,
pregnancy supplements
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj