| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Analiza uživanja prehranskih dopolnil med študenti Univerze v Mariboru
Avtorji:ID Pučko, Tadej (Avtor)
ID Mumel, Damijan (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf UN_Pucko_Tadej_2022.pdf (1,91 MB)
MD5: F0EFDF38E0C5E0F2B9B5D463651A0650
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
Opis:V tem diplomskem delu smo razložili, kako porabniki zaznavajo tveganje. Nato smo opisali vsa različna hranila, razložili, katera hranila poznamo, podali zanje primere in razložili, zakaj so pomembna. Nadaljevali smo z razlago potrebe telesa po hranilnih snoveh in našteli ter razložili parametre vitalnosti. Poglavje o zdravi in uravnoteženi prehrani smo zaključili z negativnimi posledicami nezdrave in neuravnotežene prehrane. Sledil je podroben opis vrst in namena določenega prehranskega dopolnila ter njihovih pojavnih oblik. Pojasnili smo tudi možne stranske učinke in komu so dopolnila namenjena. V zadnjem, raziskovalnem delu smo analizirali odgovore petdesetih anketiranih študentov. Ugotovili smo, da večina študentov prepozna prehranska dopolnila, 80 % študentov je prehransko dopolnilo že zaužilo. Najpogosteje uporabljajo sirotkine beljakovine in magnezij. V veliki večini menijo, da bi prehranska dopolnila priporočili družini, prijateljem in znancem. Študenti se niti ne strinjajo niti strinjajo s tem, da imajo snovi v klasični hrani enake lastnosti kot snovi v prehranskih dopolnilih. Glede informacij o prehranskih dopolnilih študenti menijo, da so zdravniki najbolj verodostojen vir.
Ključne besede:uravnovešena prehrana, prehranska dopolnila, zdravje, študenti, tveganje
Kraj izida:[Maribor
Založnik:Z. Pučko
Leto izida:2022
PID:20.500.12556/DKUM-82654 Novo okno
UDK:613.2-057.875
COBISS.SI-ID:129508611 Novo okno
Datum objave v DKUM:15.11.2022
Število ogledov:644
Število prenosov:110
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:EPF
:
PUČKO, Tadej, 2022, Analiza uživanja prehranskih dopolnil med študenti Univerze v Mariboru [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : Z. Pučko. [Dostopano 26 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=82654
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share



Podobna dela iz ostalih repozitorijev:

Ni podobnih del

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:29.08.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Analysis of dietary supplements consumption among students of University of Maribor
Opis:In this thesis, we have explained how consumers perceive risk. We then described all the different nutrients, explained which nutrients we know about, gave examples of them and explained why they are important. We went on to explain the body's need for nutrients and listed and explained the parameters of vitality. We concluded the chapter on healthy and balanced diets with the negative consequences of unhealthy and unbalanced diets. This was followed by a detailed description of the types and purpose of the specific food supplements and their forms. We also explained the possible side effects and for whom the supplements are intended. In the final, exploratory part, we analysed the answers of the 50 students interviewed. We found that most students recognise dietary supplements and 80% of students have taken a dietary supplement. The most used supplements are whey protein and magnesium. The vast majority of students think they would recommend food supplements to family, friends and acquaintances. Students neither agree nor disagree that substances in conventional foods have the same properties as those in food supplements. Regarding information on food supplements, students consider doctors to be the most credible source.
Ključne besede:balanced diet, dietary supplements, health, students, risk


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici