| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Optimizacija ekstrakcije in določanje kapsaicinoidov v ekstraktih iz rdeče paprike (Capsicum annuum L.) : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje
Avtorji:ID Ročnik, Monika (Avtor)
ID Knez Marevci, Maša (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Cör Andrejč, Darija (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Rocnik_Monika_2022.pdf (3,27 MB)
MD5: 51BD83AE5D4B44B3B2420152B1AC67EC
PID: 20.500.12556/dkum/88e89e6b-f9c4-4fac-88bd-055e3a428599
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Diplomsko delo prikazuje analizo ekstraktov rdeče čili paprike (Capsicum annuum L.) iz nemškega podjetja Galke GmbH ter treh lokalno gojenih paprik. Ekstrakte smo pridobili z različnimi ekstrakcijskimi metodami in topili. Izvajali smo Soxhletovo in ultrazvočno ekstrakcijo ter hladno in vročo maceracijo. Uporabili smo dve topili; in sicer n-heksan ter petroleter. S sejalno analizo smo določili velikost delcev paprike. Pridobljenim ekstraktom smo z radikalsko metodo določili antioksidativnost. Za določanje barvne intenzitete, barvne moči in vsebnosti totalnih karotenov smo uporabili UV-VIS spektrofotometrijo. Na koncu smo izvedli plinsko kromatografijo, s katero smo določili vsebnost kapsaicinoidov v ekstraktih ter nato izračunali indeks pikantnosti. Iz rezultatov je razvidno, da dobimo najboljši izkoristek pri Soxhletovi ekstrakciji s topilom n-heksan. Pri vseh ekstraktih opazimo nizke odstotke inhibicije. Pri določanju barvne intenzitete je bila obarvanost ekstrakta največja pri hladni maceraciji z n-heksanom. Ekstrakt pridobljen z ultrazvočno ekstrakcijo ter topilom n-heksan je imel najboljšo barvno moč. Z analizo totalnih karotenov smo ugotovili, da je pri nižji temperaturi vsebnost totalnih karotenov v ekstraktu večja. Največji indeks pikantnosti je pri papriki iz nemškega podjetja imel ekstrakt, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo ter topilom petroleter. Pri lokalno gojenih paprikah pa je največji indeks pikantnosti imel ekstrakt paprike Carolina Reaper, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo ter topilom n-heksan.
Ključne besede:rdeča čili paprika, sejalna analiza, Soxhlet ekstrakcija, antioksidanti, kapsaicinoidi, GC-MS
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[M. Ročnik]
Leto izida:2022
Št. strani:1 spletni vir (1 datoteka PDF (X, 49 f.))
PID:20.500.12556/DKUM-81983 Novo okno
UDK:66.061.3:582.930.2(043.2)
COBISS.SI-ID:115299587 Novo okno
Datum objave v DKUM:12.07.2022
Število ogledov:837
Število prenosov:193
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:25.06.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Optimization of extraction and determination of capsaicinoids in red pepper extracts (Capsicum annuum L.)
Opis:The diploma thesis presents an analysis of extracts of red chili pepper (Capsicum annuum L.) from the German company Galke GmbH and three locally grown peppers. The extracts were obtained by various extraction methods and solvents. We performed Soxhlet and ultrasonic extraction, cold and hot maceration. We used two solvents; n-hexane and petroleum ether. The size of the pepper particles was determined by sieve analysis. The obtained extracts were determined by the antioxidant radical method. UV-VIS spectrophotometry was used to determine the color intensity, color strength and total carotene content. Finally, GC-MS was performed to determine the capsaicinoid content of the extracts and then to calculate the piquancy index. The results show that we get the best efficiency from Soxhlet solvent extraction with n-hexane. Low percentages of inhibition are observed in all extracts. In determining the color intensity, the color of the extract was highest in the cold maceration with n-hexane. The extract obtained by ultrasonic extraction and solvent n-hexane had the best color strength. By analyzing total carotenes, we found that at lower temperatures, the extract's total carotenes content is higher. The highest piquancy index for peppers from a German company had an extract obtained from Soxhlet extraction and solvent petroleum ether. In locally grown peppers, Carolina Reaper pepper extract, obtained from Soxhlet extraction and n-hexane solvent, had the highest piquancy index.
Ključne besede:red chili pepper, sieve analysis, Soxhlet extraction, antioxidants, capsaicinoids, GC-MS


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici