Naslov: | Optimizacija ekstrakcije in določanje kapsaicinoidov v ekstraktih iz rdeče paprike (Capsicum annuum L.) : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa I. stopnje |
---|
Avtorji: | ID Ročnik, Monika (Avtor) ID Knez Marevci, Maša (Mentor) Več o mentorju... ID Cör Andrejč, Darija (Komentor) |
Datoteke: | VS_Rocnik_Monika_2022.pdf (3,27 MB) MD5: 51BD83AE5D4B44B3B2420152B1AC67EC PID: 20.500.12556/dkum/88e89e6b-f9c4-4fac-88bd-055e3a428599
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
|
---|
Opis: | Diplomsko delo prikazuje analizo ekstraktov rdeče čili paprike (Capsicum annuum L.) iz nemškega podjetja Galke GmbH ter treh lokalno gojenih paprik. Ekstrakte smo pridobili z različnimi ekstrakcijskimi metodami in topili. Izvajali smo Soxhletovo in ultrazvočno ekstrakcijo ter hladno in vročo maceracijo. Uporabili smo dve topili; in sicer n-heksan ter petroleter.
S sejalno analizo smo določili velikost delcev paprike. Pridobljenim ekstraktom smo z radikalsko metodo določili antioksidativnost. Za določanje barvne intenzitete, barvne moči in vsebnosti totalnih karotenov smo uporabili UV-VIS spektrofotometrijo. Na koncu smo izvedli plinsko kromatografijo, s katero smo določili vsebnost kapsaicinoidov v ekstraktih ter nato izračunali indeks pikantnosti.
Iz rezultatov je razvidno, da dobimo najboljši izkoristek pri Soxhletovi ekstrakciji s topilom n-heksan. Pri vseh ekstraktih opazimo nizke odstotke inhibicije. Pri določanju barvne intenzitete je bila obarvanost ekstrakta največja pri hladni maceraciji z n-heksanom. Ekstrakt pridobljen z ultrazvočno ekstrakcijo ter topilom n-heksan je imel najboljšo barvno moč. Z analizo totalnih karotenov smo ugotovili, da je pri nižji temperaturi vsebnost totalnih karotenov v ekstraktu večja. Največji indeks pikantnosti je pri papriki iz nemškega podjetja imel ekstrakt, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo ter topilom petroleter. Pri lokalno gojenih paprikah pa je največji indeks pikantnosti imel ekstrakt paprike Carolina Reaper, pridobljen s Soxhletovo ekstrakcijo ter topilom n-heksan. |
---|
Ključne besede: | rdeča čili paprika, sejalna analiza, Soxhlet ekstrakcija, antioksidanti, kapsaicinoidi, GC-MS |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Kraj izvedbe: | Maribor |
---|
Založnik: | [M. Ročnik] |
---|
Leto izida: | 2022 |
---|
Št. strani: | 1 spletni vir (1 datoteka PDF (X, 49 f.)) |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-81983 |
---|
UDK: | 66.061.3:582.930.2(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 115299587 |
---|
Datum objave v DKUM: | 12.07.2022 |
---|
Število ogledov: | 837 |
---|
Število prenosov: | 193 |
---|
Metapodatki: | |
---|
Področja: | KTFMB - FKKT
|
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |