| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Ocena ekonomike na ekološki kmetiji - študija primera : diplomsko delo
Avtorji:ID Cenc, Aleksandra (Avtor)
ID Pažek, Karmen (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Robačer, Martina (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Cenc_Aleksandra_2022.pdf (1,18 MB)
MD5: FDB6FDA851E73C5D79F04960E80AB8BF
PID: 20.500.12556/dkum/9b770fd0-cd21-49d5-8356-7086f799972c
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V diplomskem delu smo analizirali trenutno stanje ekološke kmetije Cenc, ki leži v Zg. Lažah, občini Slovenske Konjice. Ekološko kmetovanje je način kmetovanja, ki poteka v sožitju z naravo in prispeva k ravnovesju med človekom in naravo. Kmetija je vključena v ekološko kontrolo od leta 2011 in ima registrirano dopolnilno dejavnost na kmetiji predelava sadja in zelenjave. Na kmetiji pridelujejo jagode in nato višek predelajo v jagodni džem. Povpraševanje po ekoloških pridelkih in izdelkih je vedno večje, zato smo analizirali tudi možnost širitve proizvodnje zelenjave in predelavo le te. Proizvodnja bi se širila na pridelavo kumar za vlaganje in na vložene kumare. Za trenutno proizvodnjo smo uporabili obračunske kalkulacije skupnih stroškov, za širitev proizvodnje pa planske kalkulacije skupnih stroškov. Koeficienti ekonomičnosti so pokazali, da je najbolj ekonomična pridelava jagod (Ke = 2,84), sledi predelava v jagodni džem (Ke = 2,03). Analiza širitve proizvodnje kumar za vlaganje kaže, da je pridelava kumar ekonomsko upravičena (Ke = 1,23), prav tako predelava kislih kumar, kjer je Ke = 1,29. Rezultati kažejo, da dopolnilna dejavnost izboljšuje ekonomsko stanje na kmetiji.
Ključne besede:ekonomika, kalkulacija skupnih stroškov, ekološka kmetija
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[A. Cenc]
Leto izida:2022
Št. strani:X, 42 str., [13] str. pril.
PID:20.500.12556/DKUM-81531 Novo okno
UDK:631.147:631.1:657.471.7(043.2)=163.6
COBISS.SI-ID:106320131 Novo okno
Datum objave v DKUM:17.06.2022
Število ogledov:684
Število prenosov:70
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
CENC, Aleksandra, 2022, Ocena ekonomike na ekološki kmetiji - študija primera : diplomsko delo [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : A. Cenc. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=81531
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:08.04.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Evaluation of economics on an organic farm - a case studyd
Opis:In the diploma thesis, the current state of the organic farm Cenc, which is located in Zg. Laže, municipality of Slovenske Konjice was analysed. Organic farming is a way of farming that takes place in harmony with nature and contributes to the balance between humans and nature. The farm has been in ecological control since 2011 and conducts registered ancillary activity on the farm processing fruit and vegetables. Strawberry are grown on the farm, and from the strawberry surplus strawberry jam is produced. The demand for organic products is growing, so the possibility of expanding vegetable production and processing was also analyzed. The production could be extended to the production of pickles and pickled cucumbers. For the current production calculations of total costs were used, and for the expansion of production, planned calculations of total costs were conducted. The coefficients of economy showed that strawberry production is the most economical (Ke = 2.84), followed by processing into strawberry jam (Ke = 2.03). The analysis of the expansion to cucumber production for investment, shows that cucumber production is economically justified (Ke = 1.23), as well as the processing of pickles, where Ke = 1.29. The results show that complementary activities would improve the economic situation on the farm.
Ključne besede:economics, calculation of total costs, organic farm


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici