| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Analiza pojavljanja izbruhov črevesnih nalezljivih bolezni v povezavi z uživanjem okuženih živil v obdobju 1997 - 2016 v Sloveniji : magistrsko delo
Avtorji:ID Mulec, Jani (Avtor)
ID Eržen, Ivan (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Kraner Šumenjak, Tadeja (Komentor)
ID Langerholc, Tomaž (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Mulec_Jani_2021.pdf (1,46 MB)
MD5: B5DAF7969AF43561404E41F3875E6E26
PID: 20.500.12556/dkum/ecf7930b-cf8c-4f1f-8153-10cf46c8d78a
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Pred epidemijo Sars-CoV-2 (Covid-19) so prijave črevesnih nalezljivih bolezni (ČNB) zajemale približno četrtino vseh prijav nalezljivih bolezni in so pomemben javnozdravstveni problem v Sloveniji. Okužbe ČNB povzročajo mikroorganizmi kot so paraziti, bakterije, virusi in toksini. Na osnovi statističnih podatkov spremljanja le-teh smo v magistrskem delu ocenili epidemiološko situacijo glede izbruhov ČNB v Sloveniji od leta 1997 do leta 2016. V Sloveniji smo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) skupno zaznali 328 izbruhov ČNB, zaradi katerih je zbolelo 9394 ljudi, od tega jih je bilo 853 hospitaliziranih in 12 smrtnih primerov. Ugotovili smo, da izbruhi ČNB niso bili enakomerno porazdeljeni po letih in da je stopnja pojavnosti različna med regijami. Najvišjo povprečno stopnjo pojavnosti smo zaznali v koprski regiji z 1,4 izbruha ČNB na 100.000 prebivalcev, najmanjšo pa v goriški regiji z 0,4 izbruha ČNB na 100.000 prebivalcev. V regijah z višjim številom prebivalstva, to sta ljubljanska in mariborska, sta stopnji pojavnosti znašali 0,5 ter 1 izbruh ČNB na 100.000 prebivalcev. Najpogostejši povzročitelji so bili bakterijski (67,3 %), zlasti Salmonella enteritidis in Staphylococcus aureus ter povzročitelji neznane etiologije (24,3 %). Kljub trendu zmanjševanja izbruhov ČNB v Sloveniji je potrebno stalno spremljanje, spodbujanje zdravstvene preventive, ozaveščanje prebivalstva o preprečevanju širjenja povzročiteljev in dosledno upoštevanje veljavnih smernic higienske prakse v celotni prehrambni verigi.
Ključne besede:črevesne nalezljive bolezni / prehranski patogeni bolezni / pojavnost bolezni / epidemiologija ČNB
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[J. Mulec]
Leto izida:2021
Št. strani:IX, 69, [3] f.
PID:20.500.12556/DKUM-80922 Novo okno
UDK:613.2:616.9:615.9(043)=163.6
COBISS.SI-ID:90158595 Novo okno
Datum objave v DKUM:20.12.2021
Število ogledov:1007
Število prenosov:132
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
MULEC, Jani, 2021, Analiza pojavljanja izbruhov  črevesnih nalezljivih bolezni v  povezavi z uživanjem okuženih  živil v obdobju 1997 - 2016 v  Sloveniji : magistrsko delo [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : J. Mulec. [Dostopano 27 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=80922
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share



Podobna dela iz ostalih repozitorijev:

Ni podobnih del

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:19.11.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Analysis of Intestinal Infectious Disease Outbrakes in Relation to Infected Food Consumption Between 1997 and 2016 in Slovenia
Opis:Before the epidemic of Sars-CoV- 2 (Covid 19) occurence of intestinal infectious diseases (IID) accounted for about a quarter of all infectious diseases and remains an important public health concern in Slovenia. IID infections are caused by microorganisms such as parasites, bacteria, viruses and toxins. On the basis of monitoring statistics data, the epidemiological situation regarding IID outbrakes in Slovenia was evaluated in the Master's thesis for the time period between 1997 and 2016. According to the National Institute of Public Health's (NIJZ) data, a total of 328 outbreaks of IID were reported in Slovenia during this period. Outbrakes of IID caused 9394 people to become sick, of whom 853 were hospitalized and 12 died. IID outbreaks were not evenly distributed over the years and the incidence rate varied between the regions. The highest average incidence rate was observed in the Koper region with 1.4 outbreaks of IID per 100.000 inhabitants, and the lowest in the Gorica region having 0.4 outbreaks of IID per 100.000 inhabitants. In regions with a higher population density, Ljubljana and Maribor, the incidence rates were 0.5 and 1 outbreak of IID per 100.000 inhabitants. The most common pathogens were bacterial (67.3%), particularly Salmonella enteritidis and Staphylococcus aureus, and pathogens of unknown etiology (24.3%). Despite the downward trend of IID outbreaks in Slovenia, constant monitoring, promotion of preventive practices, raising public awareness regarding the spread of pathogens and consistent following of applicable guidelines of hygiene practice throughout the food chain, are neccessary to pursue.
Ključne besede:intestinal infectious diseases / foodborne diseases pathogens / incidence diseases / epidemiological IID


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici