Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Promocija fermentiranih živil kot del javne prehrane v slovenskih vrtcih
Avtorji:
ID
Godec, Jasna
(Avtor)
ID
Fijan, Sabina
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Mičetić Turk, Dušanka
(Komentor)
ID
Strauss, Maja
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Godec_Jasna_2021.pdf
(1,58 MB)
MD5: 600A34820C2C26A3226DFD1C40830B60
PID:
20.500.12556/dkum/fbaaca55-972a-4808-98fe-6dc94e9184fe
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:
Prehrana in način življenja pomembno vplivata na naše zdravje in počutje. Zdrava prehrana je še posebej pomembna za otroke in mladostnike, saj je odraščanje obdobje intenzivnega fiziološkega, psihosocialnega in kognitivnega razvoja posameznika. Fermentirana živila v prvi vrsti ohranjajo in zagotavljajo raznolikost prehrane, hkrati pa tudi blagodejno učinkujejo na zdravje, pospešujejo prebavni trakt, izboljšujejo imunski sistem in zmanjšujejo simptome intolerance na laktozo. Metode: Raziskava temelji na kvantitativni metodologiji, in sicer na analizi zbranih prosto dostopnih jedilnikov v javnih vrtcih podravske in primorske regije. Uporabili smo namensko vzorčenje. Rezultati: Obstajajo statistično pomembne razlike zastopanosti posameznih fermentiranih živil v jedilnikih glede na regije, in sicer pri jogurtu t = - 4,596 (p < 0,001), skuti t = 3,618 (p < 0,001), kefirju t = - 3,451 (p = 0,001) in kislem zelju t = 2,798 (p = 0,005). Obstajajo pa tudi statistično pomembne razlike med pojavnostjo posameznih fermentiranih živil glede na letni čas pri kislem zelju t = - 3,677 (p < 0,001) in kisli repi t = - 2,081 (p = 0,038). Razprava in sklep: Ugotovili smo, da so fermentirana živila zastopana v jedilnikih javnih vrtcev v regijah, kljub temu da ne obstajajo jasna navodila oziroma smernice NIJZ. Potrebno jih je uvrstiti v prehranske piramide, ter okrepiti promocijo le teh pri otrocih in mladostnikih.
Ključne besede:
zdrava prehrana
,
otroci
,
fermentirana živila
,
zdravje
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[J. Godec]
Leto izida:
2021
PID:
20.500.12556/DKUM-80917
UDK:
373.24:613.2-053.4(043.2)
COBISS.SI-ID:
93608195
Datum objave v DKUM:
20.01.2022
Število ogledov:
968
Število prenosov:
91
Metapodatki:
Področja:
FZV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
GODEC, Jasna, 2021,
Promocija fermentiranih živil kot del javne prehrane v slovenskih vrtcih
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : J. Godec. [Dostopano 18 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=80917
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Odnos staršev do vegetarijanske prehrane otrok
Uravnotežena prehrana nosečnice z gestacijskim diabetesom
Družina predšolskega otroka in hrana
Starost in zdravje starih ljudi
Osveščenost staršev o pomenu zdrave prehrane in gibanja predšolskih otrok
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Kakovostna obravnava pacienta z alergijsko reakcijo v ambulanti nujne medicinske pomoči
Prvi ukrepi pri alergijskih reakcijah v osnovnih šolah
Znanje laikov o uporabi EpiPena pri pojavu alergijske reakcije
Management of suspected immediate perioperative allergic reactions
Pogostost pojavljanja alergijskih reakcij pri delavcih v proizvodnji ß-laktamskih antibiotikov
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
16.11.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Promotion of fermented foods as part of public nutrition in slovenian kindergardens
Opis:
Diet and lifestyle have a significant impact on our health and well-being. A healthy diet is especially important for children and adolescents, as growing up is a period of intense physiological, psychosocial and cognitive development of the individual. In addition to maintaining and providing a varied diet, fermented foods have a beneficial effect on health, speed up the digestive tract, improve the immune system and reduce the symptoms of lactose intolerance.Methods: The research is based on a quantitative methodology, namely the analysis of collected freely available menus in public kindergartens in the Podravska and Primorska regions. Dedicated sampling was used.Results: There are statistically significant differences in the representation of individual fermented foods in the menus according to regions, namely yogurt t = - 4,596 (p < 0.001), cottage cheese t = 3.618 (p < 0.001), kefir t = - 3.451 (p = 0.001) and sourcrout t = 2,798 (p = 0.005). However, there are also statistically significant differences between the incidence of individual fermented foods according to the season in sourcrout t = - 3.677 (p < 0.001) and sourturnipt t = - 2.081 (p = 0.038).Discussion: Fermented foods are represented in the menus of public kindergartens in the regions, despite the fact that there are no clear instructions or guidelines of the NIJZ.Conclusion: It is necessary to include fermented foods in the food pyramids and guidelines for healthy eating, and to strengthen their promotion in children and adolescents.
Ključne besede:
healthy diet
,
children
,
fermented food
,
health
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj