| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv medvrstne hibridizacije na kemijsko sestavo bezgov : doktorska disertacija
Avtorji:ID Imenšek, Nataša (Avtor)
ID Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Ivančič, Anton (Komentor)
ID Stajnko, Denis (Član komisije za zagovor)
Datoteke:.pdf DOK_Imensek_Natasa_2022.pdf (17,29 MB)
MD5: D376461FA66F6B8D7A2A5CA0B6A9B39F
PID: 20.500.12556/dkum/a300c0fc-6012-4494-bb04-56006654dc04
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Doktorsko delo/naloga
Tipologija:2.08 - Doktorska disertacija
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V doktorski disertaciji je predstavljen vpliv procesa zorenja, genotipa in rastlinskega dela na kemijsko sestavo bezga. Kemijska sestava (vlaga, vsebnosti glukoze in fruktoze, skupnih antocianinov, skupnih fenolov, šikimske kisline, oksalatov, razmerje med skupnimi sladkorji in organskimi kislinami ter antioksidativni potencial) bezgovih jagod je odvisna od stopnje zrelosti. Popolnoma zreli bezgovi plodovi so v primerjavi z ostalimi zrelostnimi stopnjami dosegli najboljšo kakovost, vendar je bila vsebnost večine analiziranih spojin podobna tudi v skoraj zrelih plodovih, zato lahko priporočamo tudi zgodnejše pobiranje plodov. Z izboljšano kemijsko sestavo so se izkazali plodovi nekaterih genetskih kombinacij s črnim bezgom (S. nigra), njegovo kultivirano varieteto (S. nigra 'Black Beauty'), in varieteto rdečega bezga (S. racemosa var. miquelii). Kot superiorni so izstopali genotipi JA × NI, JA × (JA × NI), NI, ((JA × NI) × MIQ) × (CER × NI), (JA × NI) × BB, (JA × NI) × MIQ in JA × (JA × MIQ). Peclji plodov, korenine, listi in skorja so se izkazali kot boljši vir večine preučevanih mineralov v primerjavi s socvetji, slednja so se izkazala z višjimi vsebnostmi mineralov kot jagode. Kljub temu vsebnost mineralov v jagodah ni zanemarljiva in je primerljiva z drugim bolj pogosto uporabljenim jagodičevjem. Medvrstne hibride z visoko vsebnostjo jabolčne, šikimske in fumarne kisline, celokupne askorbinske kisline, skupnih in posameznih flavonolov ter fenolnih kislin, nekaterih mineralov, skupnih, netopnih in vodotopnih oksalatov ter visokim AOP v popolnoma zrelih plodovih lahko predvidimo vnaprej, na osnovi analiz njihovih nezrelih plodov. Podobno lahko genotipe z visoko/nizko vsebnostjo mineralov v socvetjih in jagodah napovemo na začetku vegetacijske dobe na podlagi znane mineralne sestave njihovih poganjkov in listov.
Ključne besede:bezeg, medvrstni križanci, zorenje, kemijska sestava
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[N. Imenšek]
Leto izida:2022
Št. strani:VII, 106 f, [1] f. pril.
PID:20.500.12556/DKUM-80894 Novo okno
UDK:634.747:631.527:581.192(043.3)
COBISS.SI-ID:99000579 Novo okno
Datum objave v DKUM:28.02.2022
Število ogledov:1360
Število prenosov:86
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
IMENŠEK, Nataša, 2022, Vpliv medvrstne hibridizacije na kemijsko sestavo bezgov : doktorska disertacija [na spletu]. Doktorska disertacija. Maribor : N. Imenšek. [Dostopano 13 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=80894
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:09.11.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Elderberry Interspecific Hybridisation and its Impact on Plant Chemical Composition
Opis:The dissertation deals with the influence of the maturation process, genotype and plant part on the chemical composition of elderberries. The chemical composition (moisture, content of glucose, fructose, total anthocyanins, total phenolics, shikimic acid, oxalates, ratio between total sugars and organic acids and antioxidant activity) of elderberries depends on the maturity stage. Fully mature elderberries were characterised with better quality compared to other maturity stages, however, the content of most analysed compounds was similar in almost ripe fruits, so earlier harvesting can also be recommended. The fruits of some genetic combinations including black elderberry (S. nigra), its cultivated variety (S. nigra 'Black Beauty') or the variety of red elderberry (S. racemosa var. miquelii) showed improved chemical composition. The genotypes JA × NI, JA × (JA × NI), NI, ((JA × NI) × MIQ) × (CER × NI), (JA × NI) × BB, (JA × NI) × MIQ and JA × (JA × MIQ) were found to be superior genotypes. Elderberry fruit stalks, leaves, roots and, bark contained higher levels of most minerals studied compared to inflorescences, and inflorescences were found to be a better source of minerals than berries. Nevertheless, the mineral content in elderberries is comparable to that of other commonly consumed berries. Interspecific hybrids high in malic acid, shikimic acid, fumaric acid, total ascorbic acid, total and individual flavonols and phenolic acids, some minerals, total, insoluble and water-soluble oxalates, and high AOA in fully mature berries can be predicted in advance (based on analysis of their unripe fruits). Similarly, genotypes with high/low mineral content in inflorescences and berries can be predicted based on the known mineral composition of their shoots and leaves.
Ključne besede:elderberry, interspecific hybrids, maturation process, chemical composition


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici