| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Primerjava analiznih metod za določanje cianida v rastlinskih vzorcih
Avtorji:ID Špes, Maša (Avtor)
ID Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Sem, Vilma (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Spes_Masa_2021.pdf (878,38 KB)
MD5: B2F3C257FE3DCB98CD528144943BF4F9
PID: 20.500.12556/dkum/91cf00a8-9129-45ef-b747-befbadf73aab
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Namen magistrske naloge je bil določiti vsebnosti skupnega cianida in podati minimalno količino živila, ki predstavlja tveganje za zastrupitev s cianidom. Za določanje koncentracije skupnega cianida smo kot referenčno metodo uporabili destilacijo, ki smo jo nato primerjali s kislinsko hidrolizo. Rezultate smo primerjali z linearno regresijo in napako ocenili kot koren povprečnega kvadratnega odklona (RMSE). Ne glede na uporabljeno metodo smo določili najnižjo vsebnost cianida v fižolu 0,05 mg/kg, najvišjo pa v olupku pasijonke 885 mg/kg. Izmed analiziranih koščic je z najvišjo vrednostjo izstopala divja češnja GB (201 mg/kg), najnižjo smo izmerili v avokadu (2,49 mg/kg). Ugotovili smo, da je pri določanju koncentracije HCN lahko veliko vzrokov variabilnosti, od načina priprave vzorca do uporabljenega postopka, predvsem učinkovitost razgradnje cianogenih glikozidov. Rezultati, dobljeni po metodi destilacije, so odstopali od rezultatov, dobljenih po metodi kislinske hidrolize. V vzorcih so bile prisotne moteče spojine, ki so vplivale na končni rezultat.
Ključne besede:cianogeni glikozidi, cianid, toksin, analizne metode
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/DKUM-79824 Novo okno
COBISS.SI-ID:74561027 Novo okno
Datum objave v DKUM:31.08.2021
Število ogledov:1317
Število prenosov:127
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
ŠPES, Maša, 2021, Primerjava analiznih metod za  določanje cianida v rastlinskih  vzorcih [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 27 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=79824
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:18.08.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Comparison of analytical cyanide determination methods in plant samples
Opis:The aim of the master's thesis was to determine the total content of cyanide and to indicate the minimum amount of food that presents a risk of cyanide poisoning. Distillation was used as a reference method to determine the total cyanide concentration, which was then compared with acid hydrolysis. The results obtained were compared using linear regression and the error was estimated as a root mean square deviation (RMSE). The lowest cyanide content was found in beans (0.05 mg/kg) and the highest in passion fruit peels (885 mg/kg). Of the pits studied, wild cherry GB stood out with the highest value (201 mg/kg), and the lowest was measured in avocado (2.49 mg/kg). We have found that there may be many causes of variability in the determination of HCN concentration, ranging from the method of sample preparation to the analytical procedure used, especially the efficiency of degradation of cyanogenic glycosides. The results of the distillation method differed from the results of the acid hydrolysis method. We also found that there were interferences in the samples that affected the result.
Ključne besede:cyanogenic glycosides, cyanide, toxin, analytical methods


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici