Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Primerjava analiznih metod za določanje cianida v rastlinskih vzorcih
Avtorji:
ID
Špes, Maša
(Avtor)
ID
Kristl, Janja
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Sem, Vilma
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Spes_Masa_2021.pdf
(878,38 KB)
MD5: B2F3C257FE3DCB98CD528144943BF4F9
PID:
20.500.12556/dkum/91cf00a8-9129-45ef-b747-befbadf73aab
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
Namen magistrske naloge je bil določiti vsebnosti skupnega cianida in podati minimalno količino živila, ki predstavlja tveganje za zastrupitev s cianidom. Za določanje koncentracije skupnega cianida smo kot referenčno metodo uporabili destilacijo, ki smo jo nato primerjali s kislinsko hidrolizo. Rezultate smo primerjali z linearno regresijo in napako ocenili kot koren povprečnega kvadratnega odklona (RMSE). Ne glede na uporabljeno metodo smo določili najnižjo vsebnost cianida v fižolu 0,05 mg/kg, najvišjo pa v olupku pasijonke 885 mg/kg. Izmed analiziranih koščic je z najvišjo vrednostjo izstopala divja češnja GB (201 mg/kg), najnižjo smo izmerili v avokadu (2,49 mg/kg). Ugotovili smo, da je pri določanju koncentracije HCN lahko veliko vzrokov variabilnosti, od načina priprave vzorca do uporabljenega postopka, predvsem učinkovitost razgradnje cianogenih glikozidov. Rezultati, dobljeni po metodi destilacije, so odstopali od rezultatov, dobljenih po metodi kislinske hidrolize. V vzorcih so bile prisotne moteče spojine, ki so vplivale na končni rezultat.
Ključne besede:
cianogeni glikozidi
,
cianid
,
toksin
,
analizne metode
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2021
PID:
20.500.12556/DKUM-79824
COBISS.SI-ID:
74561027
Datum objave v DKUM:
31.08.2021
Število ogledov:
1317
Število prenosov:
127
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠPES, Maša, 2021,
Primerjava analiznih metod za določanje cianida v rastlinskih vzorcih
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 27 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=79824
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Zdravstvena vzgoja nosečnice
Zdravstvena oskrba nosečnice v dispanzerski ambulanti
Piprava na porod in vloga spremljevalca v koroški regiji
Spolnost v času nosečnosti
Najpogostejše negovalne diagnoze v rizični nosečnosti
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Nove reprodukcijske tehnologije
Nosečnost v zrcalu družbe
Socialna konstrukcija seksualnosti
Zadovoljstvo nosečnic s šolo za bodoče starše
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
18.08.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Comparison of analytical cyanide determination methods in plant samples
Opis:
The aim of the master's thesis was to determine the total content of cyanide and to indicate the minimum amount of food that presents a risk of cyanide poisoning. Distillation was used as a reference method to determine the total cyanide concentration, which was then compared with acid hydrolysis. The results obtained were compared using linear regression and the error was estimated as a root mean square deviation (RMSE). The lowest cyanide content was found in beans (0.05 mg/kg) and the highest in passion fruit peels (885 mg/kg). Of the pits studied, wild cherry GB stood out with the highest value (201 mg/kg), and the lowest was measured in avocado (2.49 mg/kg). We have found that there may be many causes of variability in the determination of HCN concentration, ranging from the method of sample preparation to the analytical procedure used, especially the efficiency of degradation of cyanogenic glycosides. The results of the distillation method differed from the results of the acid hydrolysis method. We also found that there were interferences in the samples that affected the result.
Ključne besede:
cyanogenic glycosides
,
cyanide
,
toxin
,
analytical methods
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj