| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv vegetarijanske prehrane v nosečnosti
Avtorji:ID Zver, Maja (Avtor)
ID Lahe, Milica (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Cilar Budler, Leona (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Zver_Maja_2021.pdf (1,12 MB)
MD5: 470815997B7A5B1317C5CFCEF7CCCB11
PID: 20.500.12556/dkum/f9b4d98b-c24f-4ab5-9b25-5a328f13fa54
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Vegetarijanstvo je širok pojem, ki zajema številne podskupine različnih diet, ki se delijo glede na vključevanje živil v prehrano. V zadnjih desetletjih se vse več mladih odloča za takšne oblike prehrane iz različnih vzrokov. Še posebej občutljiva skupina postanejo nosečnice, saj mora ženska v gestaciji s prehrano zadostiti svojim energijskim potrebam in potrebam njenega otroka. Namen zaključnega dela je bil raziskati, kako vpliva vegetarijanska prehrana nosečnice na potek nosečnosti in razvoj njenega ploda. Izvedli smo pregled, analizo in sintezo domače in tuje literature, ki se nanaša na vegetarijansko prehrano med nosečnostjo ter njene vplive na potek nosečnosti in razvoj ploda. Upoštevali smo PRISMA priporočila. Ugotovili smo, da problem predstavljajo neprimerno sestavljene vegetarijanske prehrane, kjer velikokrat prihaja do pomanjkanja hranilnih snovi, kot so vitamin B12, D, cink, jod, železo, kalcij in omega 3 maščobne kisline. Pomanjkanje ključnih hranil vodi do številnih zapletov med nosečnostjo, pa tudi raznih zdravstvenih težav kasneje v življenju otrok vegetarijanskih mater. Z omejevanjem vnosa živil se viša tveganje za primanjkljaj makro in mikroelementov. Lakto-ovo vegetarijanska prehrana med nosečnostjo se je izkazala, kot varna z upoštevanjem priporočil in načrtovanjem jedilnikov. Raziskave kažejo, da so izidi nosečnosti pri uravnoteženi vegetarijanski prehrani primerljivi z omnivorno prehrano.
Ključne besede:nosečnost, razvoj ploda, uravnotežena prehrana, vegetarijanstvo
Kraj izida:Maribor
Založnik:[M. Zver]
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/DKUM-78913 Novo okno
UDK:618.2:613.261(043.2)
COBISS.SI-ID:69318403 Novo okno
Datum objave v DKUM:07.07.2021
Število ogledov:1383
Število prenosov:152
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
ZVER, Maja, 2021, Vpliv vegetarijanske prehrane v nosečnosti [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : M. Zver. [Dostopano 26 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=78913
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:28.03.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Impact of vegetarian diet in pregnancy
Opis:Vegetarianism is a broad term that covers many subgroups of different diets that are divided according to the inclusion of foods in the diet. In recent decades, more young people are opting for such forms of nutrition for a variety of reasons. Pregnant women become a particularly vulnerable group, as a woman in gestation must achieve her energy needs and the needs of her child. The intention of the final work was to investigate how vegetarian diet of a pregnant woman affects the course of pregnancy and the development of her fetus. We performed a review, analysis and synthesis of domestic and foreign literature related to vegetarian diet during pregnancy and its effects on the course of pregnancy and fetal development. We used a descriptive research method. We followed the PRISMA recommendations. We found out that improperly composed vegetarian diets represent a problem, where nutrient deficiencies such as vitamin B12, D, zinc, iodine, iron, calcium and omega-3 fatty acids often occur. Lack of key nutrients leads to many complications during pregnancy as well as various health problems later in the lives of the children of vegetarian mothers. By limiting food intake, the risk of macro and micronutrient deficiencies increases. Lacto – ovo – vegetarian diet during pregnancy has proven to be safe by following the recommendations and planning menus. Research shows that pregnancy outcomes in a balanced vegetarian diet are comparable to an omnivorous diet.
Ključne besede:pregnancy, fetal development, balanced diet, vegetarianism


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici