Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Zdrava uravnotežena prehrana v času nosečnosti
Avtorji:
ID
Novaković, Aleksandra
(Avtor)
ID
Nerat, Jasmina
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
VS_Novakovic_Aleksandra_2020.pdf
(1,13 MB)
MD5: 448862500325F6A25EC8D59840D3034F
PID:
20.500.12556/dkum/b165d8f5-2003-4791-b5b9-2fb7351c5769
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:
Izhodišča: Zdrava uravnotežena prehrana v obdobju nosečnosti predstavlja uživanje varne, energijsko in hranilno uravnotežene ter varovalne hrane. Splošna priporočila glede zdrave uravnotežene prehrane niso enaka za vse nosečnice in jih je potrebno individualno prilagajati. Pomembno je, da ženska že pred nosečnostjo uživa zdravo uravnoteženo prehrano ali takoj, ko izve za nosečnost. Namen zaključnega dela je predstaviti pomen in načela zdravega uravnoteženega prehranjevanja v času nosečnosti in z raziskavo ugotoviti prehranjevalne navade nosečnic pred zanositvijo in v času nosečnosti. Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela in kvantitativno metodologijo raziskovanja. Empirični podatki so zbrani s pomočjo anketnega vprašalnika. V raziskavi je sodelovalo 45 anketirank. Raziskava je potekala v letu 2019. Vanjo so bile vključene nosečnice, ki so bile v času anketiranja noseče in ženske, ki so bile noseče v letu 2018. Rezultati: Večina anketirank (82 %) meni, da je njihova prehrana dovolj pestra in raznolika. V času nosečnosti so bile naklonjene spremembam in so upoštevale načela zdrave uravnotežene prehrane, saj je kar 47 % anketirank spremenilo način prehranjevanja. V dnevno prehrano je 58 % anketirank vključilo več zelenjave in 56 % anketirank zmanjšalo vnos sladic in sladkih pijač. Po navodilih zdravstvenega osebja so uživale tudi prehranske dodatke (folna kislina, železo). Diskusija in zaključek: Nosečnost je čas, ko je ženska bolj motivirana za pozitivne spremembe. V raziskavi smo ugotovili, da so anketiranke spremenile svoj življenjski slog v času nosečnosti (spremenile so prehranjevanje, vključile telesno aktivnost, počitek). Za spremembe v času nosečnosti je pomembno svetovanje zdravstvenega osebja.
Ključne besede:
nosečnica
,
prehranjevanje
,
mikrohranila
,
makrohranila
,
prehranska dopolnila
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[A. Novaković]
Leto izida:
2021
PID:
20.500.12556/DKUM-78416
UDK:
618.2:613.2(043.2)
COBISS.SI-ID:
51753475
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:SQRJLBF4
Datum objave v DKUM:
09.03.2021
Število ogledov:
2529
Število prenosov:
227
Metapodatki:
Področja:
FZV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
NOVAKOVIĆ, Aleksandra, 2021,
Zdrava uravnotežena prehrana v času nosečnosti
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : A. Novaković. [Dostopano 23 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=78416
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Iščem podobna dela...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-SA 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.sl
Opis:
Ta licenca Creative Commons je zelo podobna običajni licenci Priznanje avtorstva, vendar zahteva, da so materialne avtorske pravice na izpeljanih delih upravljane z enako licenco.
Začetek licenciranja:
24.12.2020
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Healty balanced diet during pregnancy
Opis:
Introduction: A healthy balanced diet during pregnancy is the consumption of safe, energy and nutritionally balanced and protective foods. General recommendations for a healthy balanced diet are not the same for all pregnant women and need to be individually tailored. It is important for a woman to eat a healthy balanced food before pregnancy or as soon as she finds out about the pregnancy. The purpose of the final work is to present the importance and principles of a healthy balanced diet during pregnancy and to determine the eating habits of pregnan twomen before pregnancy and during pregnancy. Researchmethodology: We used a descriptive methodand a quantitative research methodology. Empirical data were collected using a survey questionnaire. The survey involved 45 respondents and it was conducted in 2019. The survey included pregnant women who were pregnant at the time of th esurvey and women who were pregnant in 2018. Results: The majority of respondents (82 %) believe that their diet is sufficiently varied and diverse. During pregnancy they were in favor of changes and they followed the principles of a healthy balanced diet, because 47 % of respondents changed their diet. 58 % of respondents included more vegetables in their daily diet and 56 % of respondents reduced their intake of desserts and sugarydrinks. According to the instructions of the medical staff, they also took nutritional supplements (folic, acid, iron). Discussionandconclusion: Women is more motivated for a positive changes in a pregnancy time. In the research, we found that the respondents changed their life style during pregnancy (they changed their diet, included physical activity, rest). The advice of medical staff is important for making changes during pregnancy.
Ključne besede:
pregnant women
,
eating
,
micronutrients
,
macronutrients
,
food supplements
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj