| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Gastronomski turizem v Občini Dobrna: kulinarična dediščina Dobrne in oblikovanje novega turističnega proizvoda na njeni osnovi
Avtorji:ID Horvat, Helena (Avtor)
ID Potočnik Topler, Jasna (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Kužnik, Lea (Komentor)
ID Brložnik, Marija (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Horvat_Helena_2020.pdf (4,71 MB)
MD5: BFAE85CE48D3E80AB508426E3EFA378C
PID: 20.500.12556/dkum/b91ad8a2-8487-470f-b43e-9b45f3d6e6c5
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FT - Fakulteta za turizem
Opis:Lokalna hrana in njeno vključevanje v turistično ponudbo predstavljata sodobni trend gastronomskega turizma. S hrano turist ne le poteši lakoto, ampak tudi zazna destinacijo z vsemi čuti. Pod drobnogled smo vzeli Občino Dobrna, kjer prevladuje zdraviliški turizem. Namen našega magistrskega dela je bil raziskati in opisati tradicionalno kulinarično dediščino Dobrne ter ugotoviti njen prispevek in potencial pri razvoju turizma. V naši raziskavi smo uporabili več kvalitativnih raziskovalnih metod, in sicer analizo znanstvene in strokovne literature, metodo deskripcije in analize, terensko delo, delno strukturiran intervju, analizo PSNP in arhivsko raziskovanje. Izjemno pomemben del naše raziskave je terensko delo, ki temelji na kvalitativnem raziskovanju. Izvedli in analizirali smo 29 delno strukturiranih intervjujev z lokalnim prebivalstvom, lokalnimi ponudniki in pridelovalci, odločevalci in strokovnjaki. Raziskava je pokazala, da so lokalni prebivalci nosilci bogatega ustnega izročila o preprosti kmečki kulinariki. Ugotovili smo, da se dobrnska kulinarika ne deli le na vsakdanjo in praznično, ampak tudi na kmečko in meščansko. Na osnovi pridobljenih podatkov smo pripravili sistematični pregled vsakdanje in praznične kmečke kulinarike. Oblikovali smo tipičen dobrnski meni, ki smo ga podprli z zgodbo. Prav tako smo podali smo več predlogov za oblikovanje novega turističnega proizvoda na osnovi raziskane kulinarične dediščine.
Ključne besede:Občina Dobrna, kulinarična dediščina, stare kmečke jedi, lokalno, turistični proizvod
Kraj izida:Brežice
Založnik:[H. Horvat]
Leto izida:2020
PID:20.500.12556/DKUM-76248 Novo okno
UDK:338.48-6:641/642(497.4Dobrna)(043.2)
COBISS.SI-ID:35377411 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:ZXEIQJID
Datum objave v DKUM:03.11.2020
Število ogledov:1093
Število prenosov:215
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
HORVAT, Helena, 2020, Gastronomski turizem v Občini Dobrna: kulinarična dediščina Dobrne in oblikovanje novega turističnega proizvoda na njeni osnovi [na spletu]. Magistrsko delo. Brežice : H. Horvat. [Dostopano 21 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=76248
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:03.05.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Gastronomic tourism in the municipality of Dobrna: culinary heritage of Dobrna and the design of a new tourism product
Opis:Local food and its integration in the tourist offer represent a contemporary trend of gastronomic tourism. When tourists eat local food, they not only satisfy their hunger but also experience the destination with all their senses. We focused our attention on the Municipality of Dobrna where spa tourism is the dominant form of tourism. The purpose of our master's thesis was to explore and describe the traditional culinary heritage of Dobrna and to determine its contribution and potential in tourism development. Several qualitative research methods were used, i.e. analysis of scientific and professional literature, descriptive and analytical method, fieldwork, partly structured interview, SWOT analysis, and archival research. An extremely important part of our research is fieldwork based on qualitative research. We analysed 29 partly structured interviews conducted with local inhabitants, local providers and growers, decision makers, and experts. The research showed that local inhabitants carry a rich oral tradition about simple farmer's cuisine. We found that the cuisine of Dobrna is divided not only into daily and festive meals but also into farmer's and bourgeois dishes. Based on obtained information, we prepared a systematic overview of daily and festive farmer's cuisine. We created a typical Dobrna menu, supporting it with a story. We also provided several proposals for designing a new tourist product based on the explored culinary heritage.
Ključne besede:Municipality of Dobrna, culinary heritage, old farmer's dishes, local, tourism product


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici