Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Vsebnost ohratoksina A v živilih in krmi med letoma 2010 in 2016 v Sloveniji
Avtorji:
ID
Valant, Natalija
(Avtor)
ID
Šostar Turk, Sonja
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Lešnik, Mario
(Komentor)
ID
Blaznik, Urška
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Valant_Natalija_2020.pdf
(1,15 MB)
MD5: 8CAD47B71B375A31D97AC0B72E705657
PID:
20.500.12556/dkum/c06644b8-bc5e-41c1-8c46-972d3ebd9db0
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
Mikotoksini so sekundarni metaboliti nekaterih specifičnih sevov plesni, ki pogosto onesnažijo pridelke na polju ali tekom skladiščenja. Znano je, da izpostavljenost visokim koncentracijam mikotoksinov lahko povzroči negativne učinke na zdravje ljudi in živali, zato se okužbe živil in krme z mikotoksini stalno preverjajo. V kmetijstvu so problematični aflatoksini, ohratoksini, trihoteceni, zearalenoni, fumonizini, tremorgeni mikotoksini in ergot alkaloidi. V naši raziskavi smo pregledali in vrednotili rezultate analiz uradnega nadzora živil in krme glede vsebnosti ohratoksina A (OTA). Za krmo in krmne rastline smo pridobili podatke za obdobje šestih let, od leta 2010 do leta 2015, analiziranih je bilo skupno 237 vzorcev. Za živila smo analizirali podatke za obdobje petih let, in sicer od leta 2012 do leta 2016, skupno je bilo analiziranih 742 vzorcev. Rezultati so pokazali, da sta bila z OTA onesnažena 2 vzorca krme (0,8 %), neskladnih vzorcev ni bilo. Višji odstotek onesnaženosti je bil ugotovljen v odvzetih vzorcih živil, kjer je bilo onesnaženih 62 vzorcev (8,4 %). Izmed onesnaženih vzorcev živil je 5 vzorcev (0,7 %) preseglo mejne vrednosti za OTA, določene z evropsko zakonodajo, 57 vzorcev (7,7 %) pa je vsebovalo OTA v koncentracijah nižjih od določenih mejnih vrednosti. Glede na način pridelave živil smo ugotovili, da je bil odstotek onesnaženih in neskladnih živil iz konvencionalne pridelave višji v primerjavi z ekološko pridelavo.
Ključne besede:
mikotoksini
,
živila
,
krma
,
ohratoksin A
,
slovenski uradni nadzor živil in krme
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2020
PID:
20.500.12556/DKUM-75792
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:CZKU81FA
Datum objave v DKUM:
25.02.2020
Število ogledov:
1939
Število prenosov:
379
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
VALANT, Natalija, 2020,
Vsebnost ohratoksina A v živilih in krmi med letoma 2010 in 2016 v Sloveniji
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 22 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=75792
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Prednosti in slabosti Akcijskega načrta za OVE
Analiza stanja obnovljivih virov energije v Sloveniji
Vodik in vodikov koridor
Možnost razvoja obnovljivih virov energije v Pomurju
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Raba obnovljivih virov energije v občini Logatec
Raba obnovljivih virov energije v Španiji
Uporaba obnovljivih virov energije v Slovenski Istri in izkušnje uporabnikov
Poraba energije pridobljene iz obnovljivih virov energije v gospodinjstvu
Predlog izrabe obnovljivih virov energije v Zasavju
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
04.02.2020
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The Content of Ochratoxin A in Food and Feed between the years 2010 and 2016 in Slovenia
Opis:
Mycotoxins are secondary metabolites produced by several specific fungal strains that commonly contaminate agricultural commodities during preharvest or postharvest stages. It is generally assumed that exposure to high concentrations of mycotoxins might result in several human and animal health disorders, which makes the regular control of mycotoxin presence in food and feeds necessary. Aflatoxins, ochratoxins, trichothecenes, zearelenone, fumonisins, tremorgenic toxins and ergot alkaloids present the greatest problems in agriculture. In this study we analysed the content of ochratoxin A in food and feed based on data obtained from the Slovenian official monitoring control of food and feed. 237 samples of feed and feed raw material were analysed within a six-year period between the years 2010 and 2015. 742 samples of food were analysed in the five-year period between the years 2012 and 2016. Two (0,8%) samples of feed and raw material contained OTA in concentrations below the European Commission guidance level. Higher contamination levels were found in food samples as there were 62 (8,4%) contaminated samples. From the contaminated food samples, 5 samples (0,7%) exceeded the European Commission guidance level, 57 samples (7,7%) contained OTA concentrations below the Europen Commission guidance level. Considering the method of production, the results indicated that food samples from conventional cultivation have the highest proportion of contaminated samples and samples with excessive concentration of OTA.
Ključne besede:
mycotoxins
,
food
,
feed
,
ochratoxin A
,
Slovenian official control of food and feed
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj