Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Prehrana pri bolniku z rakom trebušne slinavke
Avtorji:
ID
Božnik, Nina
(Avtor)
ID
Nerat, Jasmina
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
Gradivo nima datotek. Gradivo je morda fizično dosegljivo v knjižnici fakultete, zalogo lahko preverite v
COBISS-u.
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:
Uvod: Rak trebušne slinavke je bolezen, ki se dandanes vse pogosteje pojavlja med populacijo po vsem svetu in je ena izmed najbolj zahtevnih in kompleksnih oblik raka. Na njegov nastanek vpliva več dejavnikov. Namen raziskave je ugotoviti, kako prehrana vpliva na razvoj bolezni in njen pomen v času zdravljenja.Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela z analizo in sintezo podatkov iz angleške in slovenske literature, ki smo jo iskali v podatkovnih bazah PubMed, MEDLINE, CINAHL in Wiley, s pomočjo vključitvenih in izključitvenih kriterijev, ki smo si jih zadali. V analizo smo zajeli 6 člankov.Rezultati: Ugotovili smo, da so uživanje večjih količin rdečega in prekajenega mesa, maščob, preveč soljena prehrana in uživanje alkohola, predvsem žganih pijač, eni izmed ključnih dejavnikov tveganja za razvoj raka trebušne slinavke. Informiranost in podpora glede uživanja ustrezne prehrane pri bolnikih z rakom trebušne slinavke je pomembna, saj se s stabilizacijo telesne teže izboljšajo rezultati zdravljenja, prav tako se izboljša tudi kakovost njihovega življenja. Diskusija in zaključek: Večje zavedanje o vplivu priporočene prehrane in zdravega življenjskega sloga lahko vpliva na razvoj raka trebušne slinavke in pripomore k obvladovanju pojavnosti bolezni, prav tako lahko zavedanje o pravilni prehrani pripomore k uspešnejšemu zdravljenju, spremljanju bolezni ter izboljšanju kakovosti življenja pri bolnikih z rakom trebušne slinavke.
Ključne besede:
pankreas
,
karcinom
,
dejavniki tveganja
,
zdravljenje
,
dieta
,
hranilne snovi.
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[N. Božnik]
Leto izida:
2019
PID:
20.500.12556/DKUM-75185
UDK:
616.37-006:613.2(043.2)
COBISS.SI-ID:
2544804
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:BWR7FET2
Datum objave v DKUM:
11.11.2019
Število ogledov:
2222
Število prenosov:
0
Metapodatki:
Področja:
FZV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
BOŽNIK, Nina, 2019,
Prehrana pri bolniku z rakom trebušne slinavke
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : N. Božnik. [Dostopano 17 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=75185
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
The qualitiy of life of a patient with pancreatic cancer
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Toplotna obdelava stranskih ščipalnih klešč
Numerično modeliranje viskoelastičnih materialov
The three-dimensional beam theory
Strukturna dinamika v okviru odprte kode
Strukturna dinamika v okviru odprtokodnega paketa SfePy
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Licenca Creative Commons Brez predelav dovoljuje uporabnikom ponovno distribucijo dela, vendar ne v spremenjeni obliki. Zahtevana je navedba avtorstva.
Začetek licenciranja:
26.09.2019
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Nutrition for patient with pancreatic cancer
Opis:
Introduction: Pancreatic cancer is a disease that is nowadays increasingly prevalent among the population worldwide and is among the most demanding in complex cancers. Its formation is influenced by several factors. The purpose of the study was to determine how nutrition influences the development of the disease in it's meaning during treatment. Research methods: We used a descriptive method, a method of working with the analysis into the synthesis of data from English books and Slovenian literature, which we searched in the databases PubMed, MEDLINE, CINAHL in Wiley, with the help of included in the exclusive criteria that we achieved. Six members were included in the analysis. Results: We found that we consumed too much red in smoked meat, fat, consumed alcohol in full, in spirits, one of the key factors for the development of pancreatic cancer. Being informed about the support of eating adequate nutrition in patients with pancreatic cancer is important, as it is necessary for health and also for life to stabilize physical capacity. Discussion and Conclusion: Greater permission to influence the recommended healthy lifestyle diet can be used in the development of the pancreatic river in helping to control the incidence of the disease, and you can also be aware of the correct diet contributes to better health care for the disease and quality quality in cancer patients the pancreas.
Ključne besede:
Keywords: pancreas
,
cancer
,
factors of formation
,
treatment
,
diet
,
nutrients.
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj