| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Prehrana pri bolniku z rakom trebušne slinavke
Avtorji:ID Božnik, Nina (Avtor)
ID Nerat, Jasmina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke: Gradivo nima datotek. Gradivo je morda fizično dosegljivo v knjižnici fakultete, zalogo lahko preverite v COBISS-u. Povezava se odpre v novem oknu
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Uvod: Rak trebušne slinavke je bolezen, ki se dandanes vse pogosteje pojavlja med populacijo po vsem svetu in je ena izmed najbolj zahtevnih in kompleksnih oblik raka. Na njegov nastanek vpliva več dejavnikov. Namen raziskave je ugotoviti, kako prehrana vpliva na razvoj bolezni in njen pomen v času zdravljenja.Raziskovalne metode: Uporabili smo deskriptivno metodo dela z analizo in sintezo podatkov iz angleške in slovenske literature, ki smo jo iskali v podatkovnih bazah PubMed, MEDLINE, CINAHL in Wiley, s pomočjo vključitvenih in izključitvenih kriterijev, ki smo si jih zadali. V analizo smo zajeli 6 člankov.Rezultati: Ugotovili smo, da so uživanje večjih količin rdečega in prekajenega mesa, maščob, preveč soljena prehrana in uživanje alkohola, predvsem žganih pijač, eni izmed ključnih dejavnikov tveganja za razvoj raka trebušne slinavke. Informiranost in podpora glede uživanja ustrezne prehrane pri bolnikih z rakom trebušne slinavke je pomembna, saj se s stabilizacijo telesne teže izboljšajo rezultati zdravljenja, prav tako se izboljša tudi kakovost njihovega življenja. Diskusija in zaključek: Večje zavedanje o vplivu priporočene prehrane in zdravega življenjskega sloga lahko vpliva na razvoj raka trebušne slinavke in pripomore k obvladovanju pojavnosti bolezni, prav tako lahko zavedanje o pravilni prehrani pripomore k uspešnejšemu zdravljenju, spremljanju bolezni ter izboljšanju kakovosti življenja pri bolnikih z rakom trebušne slinavke.
Ključne besede:pankreas, karcinom, dejavniki tveganja, zdravljenje, dieta, hranilne snovi.
Kraj izida:Maribor
Založnik:[N. Božnik]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/DKUM-75185 Novo okno
UDK:616.37-006:613.2(043.2)
COBISS.SI-ID:2544804 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:BWR7FET2
Datum objave v DKUM:11.11.2019
Število ogledov:2222
Število prenosov:0
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
BOŽNIK, Nina, 2019, Prehrana pri bolniku z rakom trebušne slinavke [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : N. Božnik. [Dostopano 17 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=75185
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/deed.sl
Opis:Licenca Creative Commons Brez predelav dovoljuje uporabnikom ponovno distribucijo dela, vendar ne v spremenjeni obliki. Zahtevana je navedba avtorstva.
Začetek licenciranja:26.09.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Nutrition for patient with pancreatic cancer
Opis:Introduction: Pancreatic cancer is a disease that is nowadays increasingly prevalent among the population worldwide and is among the most demanding in complex cancers. Its formation is influenced by several factors. The purpose of the study was to determine how nutrition influences the development of the disease in it's meaning during treatment. Research methods: We used a descriptive method, a method of working with the analysis into the synthesis of data from English books and Slovenian literature, which we searched in the databases PubMed, MEDLINE, CINAHL in Wiley, with the help of included in the exclusive criteria that we achieved. Six members were included in the analysis. Results: We found that we consumed too much red in smoked meat, fat, consumed alcohol in full, in spirits, one of the key factors for the development of pancreatic cancer. Being informed about the support of eating adequate nutrition in patients with pancreatic cancer is important, as it is necessary for health and also for life to stabilize physical capacity. Discussion and Conclusion: Greater permission to influence the recommended healthy lifestyle diet can be used in the development of the pancreatic river in helping to control the incidence of the disease, and you can also be aware of the correct diet contributes to better health care for the disease and quality quality in cancer patients the pancreas.
Ključne besede:Keywords: pancreas, cancer, factors of formation, treatment, diet, nutrients.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici