| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Podhranjenost pri otrocih s posebnimi potrebami
Avtorji:Svenšek, Adrijana (Avtor)
Kegl, Barbara (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Marčun Varda, Nataša (Komentor)
Klanjšek, Petra (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Svensek_Adrijana_2019.pdf (673,86 KB)
MD5: 3722F99B618ED39611F4DF7EB61FD3CE
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Teoretična izhodišča: V zaključnem delu smo predstavili vzroke ter posledice nezadostnega vnosa hrane pri otrocih s posebnimi potrebami. Namen zaključnega dela je opisati ter raziskati najpogostejše težave otrok s posebnimi potrebami pri prehranjevanju ter ugotoviti povezavo med alergijami na katerokoli živilo ter podhranjenostjo. Raziskovalna metodologija: Pri pregledu slovenske ter tuje literature smo uporabili deskriptivno metodo dela, v raziskavi pa kvantitativno metodologijo. Kot raziskovalni inštrument smo uporabili anketni vprašalnik, s katerim smo anketirali starše otrok s posebnimi potrebami. Rezultate ankete smo obdelali s pomočjo računalniških programov Office Excel 2010 in IBM SPSS 23 in podatke prikazali opisno ter v tabelah. Rezultati: Ugotovili smo, da ima 25,7 % otrok s posebnimi potrebami težave s prehranjevanjem. Nezadosten vnos hrane v telo vpliva na izgubo mišične mase ter maščobe na določenih predelih telesa. 22,9 % otrok je občutljivih na določeno prehrano in imajo tudi nižji izračun ITM ter večje tveganje za podhranjenost. Sklep: Težave otrok s posebnimi potrebami ostajajo z leti enaka. Nekateri starši jih znajo reševati bolje, nekateri slabše. Prilagajanje vnosa hrane pri teh otrocih je ključnega pomena. Razvidna je potreba po pogostejših prehranskih pregledih v razvojnih ambulantah in posledično boljša edukacija staršev pri prepoznavanju vzrokov podhranjenosti.
Ključne besede:težave s prehranjevanjem, pediatrična prehranska presejalna orodja, prehrana, otroci, edukacija staršev, medicinska sestra.
Leto izida:2019
Založnik:[A. Svenšek]
Izvor:Maribor
UDK:159.922.76:613.24(043.2)
COBISS_ID:2526116 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:SUQ0ZYYR
Število ogledov:545
Število prenosov:112
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:03.09.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Malnutrition of children with special needs
Opis:Theoretical standpoint: In the diploma we presented the causes and consequences of inadequate food intake in children with special needs. The purpose of the final work was to investigate and describe the most common eating problems of children with special needs. It was also intended to establish a link between allergies to any food and malnutrition. Research methodology: A review of Slovene and foreign literature was used in the theoretical part of the descriptive method of work. In the study we used a quantitative methodology. As a research instrument, we used a survey questionnaire for the parents of children with special needs. The results of the survey were processed using the Office Excel 2010 and SPSS 23 software programs, and displayed descriptively and in the tables. Research results: We have found that 25,7 % children with special needs have dietary problems. The latter are limited by insufficient food intake into the body and, consequently, loss of muscle mass and fat in certain parts of the body. 22,9 % children with sensitivity to allergens also have a lower BMI calculation and a higher risk of being underweight. Conclusion: Problems of children with special needs remain the same over the years. Some parents know how to deal with this kind of lifestyle better, some worse. Adjusting the intake of food in children is crucial. However, there is a need for more frequent dietary examinations in developmental clinics and, consequently, better education of parents in identifying the causes of malnutrition.
Ključne besede:Keywords: eating problems, pediatric nutritional screening tools, nutrition, children, parental education, nurse.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici