| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Inhibicijske lastnosti medu na jeklu v agresivnem mediju : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Avtorji:ID Špendl, Rok (Avtor)
ID Fuchs-Godec, Regina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Bren, Urban (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Spendl_Rok_2019.pdf (2,23 MB)
MD5: F3BC4D10AB5F59BE9A5F227FC775A9B6
PID: 20.500.12556/dkum/00c4d1e1-ad5f-4f75-89a2-d174c958472e
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:V diplomskem delu so predstavljeni izsledki raziskave, v kateri je bil z gravimetrično metodo proučevan vpliv različnih vrst zelenega inhibitorja (kostanjev, cvetlični in akacijev med) na hitrost korozijskih procesov. Poskus je bil izveden na jeklu 1.4301, ki sodi med najpogosteje uporabljena nerjavna jekla, v 17,0 % klorovodikovi kislini (HCl). Raziskava obsega inhibicijski vpliv prej omenjenih vrst medu različnih koncentracij (0,5, 1,0, 1,5 in 2,0 %) ter odvisnost korozijskih procesov od dolžine časovnega intervala izpostavitve. Način priprave je bil za vse vzorce enak. Po opravljenih meritvah je sledila analiza rezultatov. Ta je vključevala izračune na osnovi empirično določenih gravimetričnih podatkov (spremembe mas vzorcev) ter računsko določene vrednosti inhibicijske učinkovitosti in korozijske hitrosti. Opravili smo tudi mikroskopsko analizo površine vzorcev ter izvedli meritve z uporabo spektroskopske metode – infrardeča spektroskopija (FTIR). Na podlagi eksperimentalnega dela je moč zaključiti, da med deluje kot učinkovit zelen inhibitor pri izpostavitvi jekla korozivnemu mediju (17,0 % HCl). Pri različnih vrstah medu je trend učinkovitosti podoben. Že v 0,5 % raztopini medu je bila stopnja inhibicije več kot 50 %, v 2,0 % raztopini medu pa se je vrednost tipično povečala nad 85 %. Pri večini meritev je bila najvišja vrednost inhibicijske učinkovitosti pri določeni koncentraciji medu dosežena pri 8 urni izpostavitvi.
Ključne besede:med, jeklo, korozija, inhibicija, gravimetrija
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[R. Špendl]
Leto izida:2019
Št. strani:X, 36 str.
PID:20.500.12556/DKUM-74622 Novo okno
UDK:[620.197.3:669.14]:638.16(043.2)
COBISS.SI-ID:22609174 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:H1LUZVDB
Datum objave v DKUM:17.09.2019
Število ogledov:1033
Število prenosov:128
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
ŠPENDL, Rok, 2019, Inhibicijske lastnosti medu na jeklu v agresivnem mediju : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : R. Špendl. [Dostopano 30 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=74622
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:02.09.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Inhibition properties of natural honey on steel within aggressive medium
Opis:In this BS thesis are presented the results of a study, with the main focus was: how different types of green inhibitors (chestnut, flower and acacia honey) influence the speed of corrosion processes, all studied with the gravimetrically method. The experiment was performed on 1.4301 steel, which is one of the most commonly used stainless steels, in 17.0 % hydrochloric acid (HCl). The study covers the inhibitory effect of the before mentioned types of honey in different concentrations (0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 %) and the dependence of corrosion processes on the length of the exposure time interval. The preparation method was the same for all samples. After the measurements came the analysis of the results. This included calculations based on empirically determined gravimetric data (changes in sample masses) and the calculated values of inhibitory efficiency and corrosion rate. We also performed a microscopic analysis of the surface of the samples and measurements using a spectroscopic method – infrared spectroscopy (FTIR). In conclusion, based on the experimental work we now know that honey acts as an effective green inhibitor in exposing steel to corrosive medium (17.0 % HCl). For different types of honey efficacy is the trend of efficiency comparable. Already in 0.5 % honey solution, the inhibition rate was more than 50 % and in 2.0 % honey solution the value typically increased above 85 %. In most measurements the highest inhibitory value at a given concentration of honey was achieved at 8 hours of exposure.
Ključne besede:honey, steel, corrosion, inhibition, gravimetry


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici