| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv sestave gojišča na aktivnost encimov iz Pleurotus ostreatus : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Avtorji:ID Konajzler, Anja (Avtor)
ID Leitgeb, Maja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Primožič, Mateja (Komentor)
ID Kravanja, Gregor (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Konajzler_Anja_2019.pdf (2,98 MB)
MD5: 2BBBB2BDE2DE7C73873C6EF0903A7C37
PID: 20.500.12556/dkum/0e239e73-158c-4efe-9107-5365638366dc
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:V diplomskem delu je opisano gojenje glive Pleurotus ostreatus na različnih gojiščih, ki so bila sestavljena iz mešanice pšeničnih otrobov ter sezonskega sadja in zelenjave. Proučevali smo vpliv sestave gojišča na prirast glive ter na aktivnost encimov (lakaze, celulaze in α-amilaze) v ekstraktih po 8 dneh gojenja glive. Razrast glive smo spremljali 8 dni in v določenih intervalih spremljali prirast oz. zmanjšanje biomase. Po 8 dneh smo ekstrahirali encime iz razrastlega P. ostreatus na izbranih gojiščih. Določili smo koncentracijo proteinov ter aktivnost in specifično aktivnost posameznih encimov (lakaze, celulaze in α-amilaze) v encimskih ekstraktih. Nato smo iz encimskih ekstraktov pripravili zamrežene encimske skupke (CLEAs). Določili smo učinkovitost imobilizacije, nato pa še aktivnost in specifično aktivnost za vse 3 encime v CLEAs. Zanimala nas je tudi stabilnost CLEAs, ki smo jo skladiščili pri 4°C. Preostalo aktivnost CLEAs smo zasledovali po 2 in 4 tednih skladiščenja pri 4°C.
Ključne besede:Pleurotus ostreatus, celulaza, lakaza, α-amilaza, CLEAs, stabilnost encimov
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[A. Konajzler]
Leto izida:2019
Št. strani:X, 52 str.
PID:20.500.12556/DKUM-74357 Novo okno
UDK:577.15:582.28(043.2)
COBISS.SI-ID:22682390 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:4XTYPVKO
Datum objave v DKUM:10.10.2019
Število ogledov:1847
Število prenosov:152
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
KONAJZLER, Anja, 2019, Vpliv sestave gojišča na aktivnost encimov iz  Pleurotus ostreatus : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : A. Konajzler. [Dostopano 26 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=74357
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:25.08.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The influence of composition of the medium of enyzmes activity Pleurotus ostreatus
Opis:The diploma work describe the cultovation of Pleurotus ostreatus on various residues of fruits and vegetables, in addition to wheat bran. The fungus growth was observed for 8 days and weight in between to measure the weight of the fungus. After 8 days, we did the enzyme extraction. The enzymes like cellulase, laccase and α-amylase were observed and the protein concentration was determined according to the Bradford method. Activity and specific activity in enzyme extract were also determined. Subsequently, cross-linked enzyme aggregates (CLEAs) were made. The immobilization efficiency was determined, and then the residual activity and residual specific activity for all 3 enzymes were measured. We were also interested in the stability of enzymes in CLEAs over time at 4°C, so we set cross-linked enzyme aggregates at 4°C and measured the enzyme activity after 2 and 4 weeks.
Ključne besede:Pleurotus ostreatus, cellulase, laccase, α-amylase, CLEAs, stability of enzymes


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici