| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vpliv pridelovalnih sistemov na mikriobiološko sestavo tal
Avtorji:ID Juršič, Špela (Avtor)
ID Muršec, Mateja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Zupanic_Spela_2019.pdf (1,42 MB)
MD5: F8E3EC480D20C773732A826729A02247
PID: 20.500.12556/dkum/9160001d-8921-4819-beee-216c518b8562
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Na trajnostnem poskusu smo preučevali vpliv štirih različnih pridelovalnih sistemov (ekološki, konvencionalni, integrirani, biodinamični) in kontrole na mikrobiološko sestavo tal. Poskus je bil zastavljen na raziskovalnem polju UKC Pohorski dvor, kjer smo v rastni sezoni 2018 tla vzorčili dvakrat (julija in septembra) do globine 10 cm, v štirih ponovitvah. V talnih vzorcih smo najprej izmerili osnovne parametre kakovosti tal: reakcijo (pH) tal, vsebnost rastlinam dostopnega fosforja, kalija ter organske snovi, talno vlago in nadalje kvantitativno določili tri osnovne skupine talnih mikroorganizmov (glive, bakterije, aktinomicete). Za določanje posameznih skupin mikroorganizmov smo talne vzorce ustrezno razredčili in nanesli na predhodno pripravljena selektivna gojišča. Po inkubaciji vzorcev smo prešteli število kolonij, ki smo jih ob upoštevanju razredčitve vzorca preračunali v CFU enote (CFU/ml oz. CFU/g) in rezultate statistično obdelali. Število gliv je bilo največje pri konvencionalnem načinu obdelave in najmanjše pri kontroli. Število aktinomicet je bilo največje pri ekološkem načinu obdelave in najmanjše pri kontroli. Število skupnih bakterij je bilo največje pri integriranem načinu obdelave in najmanjše pri biodinamičnem načinu obdelave. Število gliv je bilo višje v začetku rastne sezone (julij), medtem ko smo višje število aktinomicet in skupnih bakterij izmerili septembra.
Ključne besede:Mikroorganizmi, tla, pridelovalni sistem, glive, bakterije
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/DKUM-74218 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:MMEXFJUF
Datum objave v DKUM:02.09.2019
Število ogledov:1226
Število prenosov:169
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
JURŠIČ, Špela, 2019, Vpliv pridelovalnih sistemov na mikriobiološko sestavo tal [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 18 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=74218
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:19.08.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Production system effects on microbial soil composition
Opis:The influence of four different crop systems (ecological, conventional, integrated, biodynamic) and control on the microbiological composition of the soil was being examined. The experiment was set up at the UKC Pohorski Dvor Research Field, where, during the 2018 growing season, we sampled the soil twice (July and September) to a depth of 10 cm in four replicates. The basic soil quality parameters were first measured in soil samples: soil reaction (pH), phosphorus, potassium and organic matter content, soil moisture and further three quantitative groups of soil microorganisms (fungi, bacteria, actinomycetes) were quantified. For the determination of individual groups of microorganisms, soil samples were appropriately diluted and applied to previously prepared selective media. After incubation of the samples, the number of colonies was counted and converted into CFU units (CFU/ml or CFU/g), and statistically processed, taking into account the dilution of the sample. The number of fungi was the highest in conventional tillage and the lowest in the control tillage. The number of actinomycetes was the highest in the organic treatment method and the lowest in control. The total bacterial count was the highest in the integrated treatment and the lowest in the biodynamic treatment. The number of fungi was higher at the beginning of the growing season (July), while the higher number of actinomycetes and total bacteria was measured in September.
Ključne besede:Microorganisms, soil, production system, fungi, bacteria


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici