| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Prehrana nosečnice z anemijo zaradi pomanjkanja železa
Avtorji:ID Grajner, Tjaša (Avtor)
ID Gönc, Vida (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Grajner_Tjasa_2019.pdf (535,31 KB)
MD5: A4EA1933FA4531763B0B241CB3D76F0C
PID: 20.500.12556/dkum/5d8c01a0-a8d6-4054-9b68-def975189819
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Izhodišča: Anemija zaradi pomanjkanja železa je ena izmed pogostih bolezenskih stanj v nosečnosti. Najpogosteje se pojavi zaradi povečane potrebe po železu. S prehrano z veliko železa in železovimi preparati, preprečujemo nastanek posledic pri materi in plodu. Namen diplomskega dela je ugotoviti prehranjevalne navade nosečnic z anemijo zaradi pomanjkanja železa. Raziskovalna metodologija: Uporabili smo kvantitativno metodologijo raziskovanja. Kot raziskovalni inštrument smo uporabili vprašalnik. V raziskavi je sodelovalo 30 nosečnic z anemijo zaradi pomanjkanja železa, ki so obiskale izbrani dispanzer za žene. Rezultati: Ugotovili smo, da 80 % nosečnic dobi dovolj informacij o prehrani bogati z železom. Nasvete o prehrani upošteva 50 % nosečnic. Enkrat na dan uživa meso 20 % nosečnic, sadje 47 % nosečnic, žita 23 % nosečnic, ter temno listnato zelenjavo 7 % nosečnic. 30 % nosečnic uživa ribe dvakrat na teden. Diskusija in zaključek: Raziskava pokaže, da nosečnice z anemijo zaradi pomanjkanja železa, delno upoštevajo priporočila o prehrani bogati z železom. Nadaljnje delo bi bilo smiselno usmeriti v prehranske delavnice v okviru dispanzerjev za žene. Zlasti zdravstveni delavci lahko s promocijo ustrezne prehrane v nosečnosti vplivajo na izboljšanje prehranjevalnih navad nosečnic.
Ključne besede:anemija v nosečnosti, pomanjkanje železa, medicinska sestra, zdrava prehrana, nosečnost
Kraj izida:Maribor
Založnik:[T. Grajner]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/DKUM-73636 Novo okno
UDK:616.1:618.2(043.2)
COBISS.SI-ID:2513572 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:MX0RUALX
Datum objave v DKUM:19.07.2019
Število ogledov:1551
Število prenosov:246
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
GRAJNER, Tjaša, 2019, Prehrana nosečnice z anemijo zaradi pomanjkanja železa [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : T. Grajner. [Dostopano 19 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=73636
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:28.05.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Nutrition of pregnant women with iron deficiency anemia
Opis:Background: Iron deficiency anemia is one of the common diseases in pregnancy. It is most often to occur because of increased need for iron. With diet, which includes food with high concentration of iron and iron preparations, we prevent the consequences of mother and fetus. The purpose of our research was to present a healthy diet of pregnant women with iron deficiency anemia. Methodology: We used quantitative research methodology. As a research instrument we used a questionnaire. Our research involved 30 pregnant women with iron deficiency, who visited the dispansary for women. Results: We have found that 80 % of pregnant women receive enough information about diet rich in iron. 50 % of pregnant women consider the nutrition advices. Once a day 20 % of pregnant women enjoy meat, 47 % fruit, 23 % grains and 7 % dark leafy vegetables. 30 % of pregnant women enjoy fish twice a week. Conclusion: The study shows that pregnant women with iron deficiency anemia, partly consider recommendations about diet rich in iron. Further work would be useful to focus on the nutrition workshops in a dispansers for women. In particular, health workers are able to promote adequate nutrition during pregnancy, which can impact on the nutritional habits of pregnant women.
Ključne besede:anemia in pregnancy, iron deficiency, nurse, healthy diet, pregnancy


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici