| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Neupoštevanje brezglutenske diete pri mladostnikih s celiakijo
Avtorji:ID Vidovič, Sara (Avtor)
ID Stričević, Jadranka (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Dolinšek, Jernej (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Vidovic_Sara_2019.pdf (2,11 MB)
MD5: 84B2D3AFDD7A761E406E80D8B7E35CF8
PID: 20.500.12556/dkum/8ac4b10a-d67c-4597-bd4e-b9ba1620e8c2
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Teoretična izhodišča: Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki jo povzročajo gluten in sorodni prolamini pri genetsko občutljivih posameznikih in je karakterizirana s prisotnostjo raznolikih kombinacij od glutena odvisnih manifestacij, specifičnih protiteles značilnih za celiakijo, HLA-DQ2 ali HLA-DQ8 in enteropatijo. Stroga izključitev glutena za vse življenje, tako imenovana brezglutenska dieta predstavlja edino varno in učinkovito zdravljenje. Čeprav je to zdravljenje zelo uspešno predstavlja težave pacientom v družinskem, socialnem in delovnem kontekstu, kar posledično poslabša njihovo kakovost življenja. Namen: Namen zaključnega dela je raziskati neupoštevanje brezglutenske diete pri mladostnikih s celiakijo. Raziskovalne metode: V zaključnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo dela, ki je povezana s filozofijo pozitivizma. Podatke smo dobili na osnovi anketnega vprašalnika. S pregledom in povzemanjem literature smo pripravili 21 vprašanj zaprtega tipa, ki se nanašajo na kršenje brezglutenske diete pri celiakiji. Rezultati: Raziskava je pokazala, da večina mladostnikov ne krši brezglutenske diete. Mladostniki, ki pa grešijo pri brezglutenski dieti, pa večinoma grešijo zaradi tega, ker nimajo težav kadar uživajo prehrano, ki vsebuje gluten ter zato, ker je prehrana z glutenom boljšega okusa. Težave, ki se pojavljajo pri mladostnikih, ki ne upoštevajo brezglutenske diete, so bolečine v trebuhu, napet trebuh, driska, bruhanje, prebavne težave, slabost, omotičnost, glavobol, utrujenost in srbečica. Diskusija in zaključek: Iz rezultatov sklepamo, da veliko mladostnikov krši pri brezglutenski dieti, ker nimajo težav, kadar ne upoštevajo brezglutenske diete ter zato, ker je prehrana z glutenom boljšega okusa.
Ključne besede:gluten, imunski sistem, protitelesa, upoštevanje, zapleti, kontaminacija.
Kraj izida:Maribor
Založnik:[S. Vidovič]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/DKUM-73105 Novo okno
UDK:613.2-053.6(043.2)
COBISS.SI-ID:2483620 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:4WAZKF2B
Datum objave v DKUM:07.05.2019
Število ogledov:1720
Število prenosov:179
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
VIDOVIČ, Sara, 2019, Neupoštevanje brezglutenske diete pri mladostnikih s celiakijo [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : S. Vidovič. [Dostopano 30 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=73105
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:11.02.2019

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Non-compliance with gluten free diet in adolescents with celiac disease
Opis:Theoretical basis: Celiac disease is a systematic disease of the immune system, caused by gluten and similar prolamines in genetically challenged individuals and is characterized by presence of gluten-dependent manifestations in various combinations of specific celiac antibodies, HLA-DQ2 or HLA-DQ8 and enteropathy. A strict lifelong gluten - free diet is the only safe and efficient treatment. Although this type of treatment has proven to be very effective, it still causes a lot of concern in patient’s family, social and work environment and may consequently diminish life quality. Purpose: The purpose of this paper is to research the disregard of a gluten free diet with adolescents diagnosed with celiac disease. Research methods: In the final part of the paper, a quantitative work methodology was applied, in connection to the philosophy of positivism. The data was acquired by means of questionnaire. By studying and summarizing the literature, 20 closed-type questions were prepared, targeted at disregarding a gluten free diet in celiac patients. Results: The research has shown that most adolescents do not disregard their diet. For those who do, it is simply a matter of better tasting gluten-containing food. Problems occurring, when disregarding a gluten free diet, in adolescents, are abdominal pain, a tense abdomen, diarrhea, vomiting, digestive problems, nausea, vertigo, headache, fatigue and itchiness. Discussion and conclusion: As indicated by the results, most adolescents disregard their gluten-free diet, because they have no significant medical issues after or because they prefer gluten-containing food, simply because it tastes better.
Ključne besede:gluten, immune system, antibodies, compliance, complications, contamination.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici