Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Kakovost življenja pacientov s celiakijo in laktozno intoleranco
Avtorji:
ID
Kobold, Anja
(Avtor)
ID
Nerat, Jasmina
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
VS_Kobold_Anja_2019.pdf
(707,95 KB)
MD5: F1ADF43208F7B575250367ADB0A7E851
PID:
20.500.12556/dkum/7b3676ae-0048-4105-a285-b65a0d876e94
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:
Izhodišča: Celiakija je avtoimunsko pogojeno vnetje tankega črevesa pri genetsko dovzetnih ljudeh, ki jo povzroča preobčutljivost na gluten. Laktozna intoleranca je motnja, ki nastane zaradi pomanjkanja encima laktaze. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kakšna je kakovost življenja ljudi s celiakijo in laktozno intoleranco ter kateri dejavniki zmanjšujejo njihovo kakovost življenja. Raziskovalne metode: Uporabljeni sta bili deskriptivna metoda dela in kvantitativna raziskovalna metodologija. Kot raziskovalni instrument je bil uporabljen vprašalnik, ki je vseboval 17 vprašanj. Vzorec raziskave je zajemal 60 pacientov s celiakijo in laktozno intoleranco. Rezultati: Na podlagi raziskave smo ugotovili, da je kakovost življenja pacientov z obema boleznima dobra ob upoštevanju diete in da ponudba prehrane zadošča za kakovostno življenja obolelih. Najpogostejši trije dejavniki, ki vplivajo na njihovo kakovost življenja, so prehranjevanje v restavracijah, potovanja in finančni vložek. Anketiranim se zdi bolj obremenjujoča bolezen celiakija. Diskusija in zaključek: Pacienti s celiakijo in laktozno intoleranco živijo kakovostno, če upoštevajo strogo dieto brez glutena. Upoštevanje stroge diete brez laktoze ni bistveno. S finančno pomočjo države je potrebno zmanjšati finančno obremenitev odraslega pacienta z obema boleznima. K dobri kakovosti življenja pa pripomore tudi podpora svojcev in osveščenost ljudi o obeh boleznih.
Ključne besede:
gluten
,
laktoza
,
dieta
,
pacient
,
kakovost življenja.
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[A. Kobold]
Leto izida:
2019
PID:
20.500.12556/DKUM-72876
UDK:
616.341-008.6(043.2)
COBISS.SI-ID:
2473124
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:LFMZIJXC
Datum objave v DKUM:
13.02.2019
Število ogledov:
1327
Število prenosov:
245
Metapodatki:
Področja:
FZV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KOBOLD, Anja, 2019,
Kakovost življenja pacientov s celiakijo in laktozno intoleranco
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : A. Kobold. [Dostopano 12 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=72876
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Iščem podobna dela...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
04.12.2018
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The qualty of life of people with celiac disease and lactose intolerance
Opis:
Background: Celiac disease is an autoimmune inflammation of the small intestine, It is genetically conditioned and caused by gluten. Lactose intolerance is caused by the lack of the lactase enzyme. The aim of my paper is to find out what is the life quality of patients with celiac disease and of patients with lactose intolerance like. And what is more, the purpose is to determine the factors which decrease the quality of their life. Methods: I used descriptive and quantitative research methods. A questionnaire with 17 questions was used as a research instrument. The research pattern consisted of 60 patients with celiac disease and lactose intolerance. Results: On the basis of our research we have determined that the quality of life of both diseases is good when they follow their diet and that the food available is sufficient to ensure good life quality. The three factors that influence their life quality the most are eating in restaurants, travelling and financial input. The patients included in the research think that celiac disease is more burdening. Discussion and conclusion: Patients with celiac disease and lactose intolerance lead a quality life as long as they follow a strict gluten free diet. On the other hand, a strict lactose free diet is not necessary. The financial burden of adult patients should be reduced by government financial aid. Finally, awareness and family support can also help to ensure a better life of patients.
Ključne besede:
gluten
,
lactose
,
diet
,
patient
,
quality of life.
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj