| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Kakovost življenja pacientov s celiakijo in laktozno intoleranco
Avtorji:ID Kobold, Anja (Avtor)
ID Nerat, Jasmina (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Kobold_Anja_2019.pdf (707,95 KB)
MD5: F1ADF43208F7B575250367ADB0A7E851
PID: 20.500.12556/dkum/7b3676ae-0048-4105-a285-b65a0d876e94
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Izhodišča: Celiakija je avtoimunsko pogojeno vnetje tankega črevesa pri genetsko dovzetnih ljudeh, ki jo povzroča preobčutljivost na gluten. Laktozna intoleranca je motnja, ki nastane zaradi pomanjkanja encima laktaze. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kakšna je kakovost življenja ljudi s celiakijo in laktozno intoleranco ter kateri dejavniki zmanjšujejo njihovo kakovost življenja. Raziskovalne metode: Uporabljeni sta bili deskriptivna metoda dela in kvantitativna raziskovalna metodologija. Kot raziskovalni instrument je bil uporabljen vprašalnik, ki je vseboval 17 vprašanj. Vzorec raziskave je zajemal 60 pacientov s celiakijo in laktozno intoleranco. Rezultati: Na podlagi raziskave smo ugotovili, da je kakovost življenja pacientov z obema boleznima dobra ob upoštevanju diete in da ponudba prehrane zadošča za kakovostno življenja obolelih. Najpogostejši trije dejavniki, ki vplivajo na njihovo kakovost življenja, so prehranjevanje v restavracijah, potovanja in finančni vložek. Anketiranim se zdi bolj obremenjujoča bolezen celiakija. Diskusija in zaključek: Pacienti s celiakijo in laktozno intoleranco živijo kakovostno, če upoštevajo strogo dieto brez glutena. Upoštevanje stroge diete brez laktoze ni bistveno. S finančno pomočjo države je potrebno zmanjšati finančno obremenitev odraslega pacienta z obema boleznima. K dobri kakovosti življenja pa pripomore tudi podpora svojcev in osveščenost ljudi o obeh boleznih.
Ključne besede:gluten, laktoza, dieta, pacient, kakovost življenja.
Kraj izida:Maribor
Založnik:[A. Kobold]
Leto izida:2019
PID:20.500.12556/DKUM-72876 Novo okno
UDK:616.341-008.6(043.2)
COBISS.SI-ID:2473124 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:LFMZIJXC
Datum objave v DKUM:13.02.2019
Število ogledov:1327
Število prenosov:245
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
KOBOLD, Anja, 2019, Kakovost življenja pacientov s celiakijo in laktozno intoleranco [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : A. Kobold. [Dostopano 12 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=72876
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:04.12.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The qualty of life of people with celiac disease and lactose intolerance
Opis:Background: Celiac disease is an autoimmune inflammation of the small intestine, It is genetically conditioned and caused by gluten. Lactose intolerance is caused by the lack of the lactase enzyme. The aim of my paper is to find out what is the life quality of patients with celiac disease and of patients with lactose intolerance like. And what is more, the purpose is to determine the factors which decrease the quality of their life. Methods: I used descriptive and quantitative research methods. A questionnaire with 17 questions was used as a research instrument. The research pattern consisted of 60 patients with celiac disease and lactose intolerance. Results: On the basis of our research we have determined that the quality of life of both diseases is good when they follow their diet and that the food available is sufficient to ensure good life quality. The three factors that influence their life quality the most are eating in restaurants, travelling and financial input. The patients included in the research think that celiac disease is more burdening. Discussion and conclusion: Patients with celiac disease and lactose intolerance lead a quality life as long as they follow a strict gluten free diet. On the other hand, a strict lactose free diet is not necessary. The financial burden of adult patients should be reduced by government financial aid. Finally, awareness and family support can also help to ensure a better life of patients.
Ključne besede:gluten, lactose, diet, patient, quality of life.


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici