Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Določevanje antimikrobnega delovanja Aloe vere
Avtorji:
ID
Kupnik, Kaja
(Avtor)
ID
Leitgeb, Maja
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Primožič, Mateja
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Jeromel_Kaja_2018.pdf
(12,08 MB)
MD5: 7138032073906A96E4B8CC8C2A846093
PID:
20.500.12556/dkum/8a75e1ee-a30f-4543-8f22-218f196abd98
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Namen magistrske naloge je bil proučiti antimikrobne lastnosti Aloe barbadensis in Aloe arborescens na rast različnih mikroorganizmov. Izvedli smo študijo antimikrobne učinkovitosti sveže ter liofilizirane A. barbadensis in A. arborescens, etanolnega ekstrakta A. barbadensis in A. arborescens ter antimikrobne učinkovitosti nekaterih komercialnih produktov iz aloje. Antimikrobne lastnosti izbranih vzorcev A. barbadensis in A. arborescens ter njunih komercialnih produktov smo testirali na različnih mikrobnih celicah kot so Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans ter Aspergillus brasiliensis. Inhibitorno lastnost posameznega vzorca smo kvalitativno določevali z disk difuzijsko metodo na hranilnih agarjih. Kadar je vzorec izkazoval inhibitorne lastnosti, se je pri vzorcu pokazala cona inhibicije oziroma zaviralna cona rasti mikroorganizma. S kvantitativno dilucijsko metodo v bujonu smo želeli ugotoviti stopnjo inhibicije rasti mikroorganizma pri različnih koncentracijah dodanega vzorca ter tako skonstruirati rastno krivuljo mikroorganizma. Ugotovili smo, da aloji zavirata rast vseh testnih mikrobnih celic, razen rasti glive A. brasiliensis. Najboljši zaviralni učinek na rast testnih mikroorganizmov smo zaznali v primeru uporabe 50 % liofiliziranega soka in gela A. barbadensis ter etanolnega ekstrakta A. barbadensis in A. arborescens, najslabše pa je pri večini mikroorganizmov rast zaviral sveži sok aloj. Popolnoma vsi vzorci A. barbadensis in A. arborescens so dobro zavirali rast bakterije P. aeruginosa, saj smo pri vseh vzorcih zaznali visoko stopnjo inhibicije rasti mikroorganizma.
Ključne besede:
Aloe barbadensis
,
Aloe arborescens
,
Aloe vera
,
antimikrobne lastnosti
,
inhibicija
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[K. Jeromel]
Leto izida:
2018
PID:
20.500.12556/DKUM-72679
UDK:
[604.4:615.33]:582.583.3(043.2)
COBISS.SI-ID:
21924374
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:HA9RVFO6
Datum objave v DKUM:
04.12.2018
Število ogledov:
2061
Število prenosov:
339
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KUPNIK, Kaja, 2018,
Določevanje antimikrobnega delovanja Aloe vere
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : K. Jeromel. [Dostopano 12 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=72679
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Dejavniki učinkovitega presejanja raka debelega črevesa in danke
Kronične vnetne črevesne bolezni in rak debelega črevesa in danke
Rak širokega črevesa in danke
Vloga medicinske sestre pri odzivu pacientov na program SVIT
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Rak debelega črevesa in danke
Smernice za obravnavo bolnikov z rakom debelega črevesa in danke
Rak debelega črevesa in danke
Rak debelega črevesa in danke
Cetuksimab
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
14.10.2018
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Antimicrobial activity of aloe vera and its determination
Opis:
The aim of the master thesis was to examine antimicrobial characteristics of Aloe barbadensis and Aloe arborescens on the growth of different microorganisms. We performed a study of antimicrobial effectiveness of fresh and lyophilizated A. barbadensis and A. arborescens, ethanol extract of A. barbadensis and A. arborescens and antimicrobial effectiveness of some commercial products made of aloe. Antimicrobial characteristics of the chosen samples of A. barbadensis and A. arborescens and their commercial products were tested on different microbial cells, such as Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans and Aspergillus brasiliensis. The inhibitory property of an individual sample was qualitatively determined with disk diffusion method on nutritional agars. When the sample displayed inhibitory properties, a zone of inhibition or a breakpoint for growth of microorganism was shown. With a qualitative method of broth microdilution we wanted to determine the level of inhibition of the growth of a microorganism in different concentrations of added sample and so constructed a growth curve of the microorganism. We found out that both aloes slow down the growth of all tested microbial cells, except for the growth of fungus A. brasiliensis. The best inhibitory effect on the growth of the tested microorganisms was detected in the case of use of 50 % lyophilizated juice and gel of A. barbadensis and ethanol extract of A. barbadensis and A. arborescens, while the least well was in majority of microorganisms the growth slowed down by fresh juice of aloes. Absolutely all samples of A. barbadensis and A. arborescens slowed down the growth of bacteria P. aeruginosa well, since in all samples we detected high level of inhibition of the growth of microorganism.
Ključne besede:
Aloe barbadensis
,
Aloe arborescens
,
Aloe vera
,
antimicrobial characteristics
,
inhibition
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj