Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Prehranjevalne navade obolelih za rakom
Avtorji:
ID
Šlebinger, Mateja
(Avtor)
ID
Lorber, Mateja
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
MAG_Slebinger_Mateja_2019.pdf
(809,01 KB)
MD5: 19BB50EB674F1380A055681BD408635D
PID:
20.500.12556/dkum/b83f191d-17be-4959-9a14-f172d6cf1653
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:
Izhodišča: V svetu je vse več smrtnih primerov povezanih z obolenjem za rakom. Pri obolenju imajo ključen pomen prehranjevalne navade ljudi, ki se razvijejo že v zgodnji dobi življenja. Ozaveščanje ljudi in upoštevanje načel o zdravem prehranjevanju pripomore h kakovosti življenja in zmanjšanju tveganja za rakovo obolenje. Namen zaključnega dela je ugotoviti prehranjevalne navade obolelih za rakom. Raziskovalna metodologija: V zaključnem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela in kvantitativno metodologijo raziskovanja. Uporabili smo anketni vprašalnik o prehranjevalnih navadah odraslih prebivalcev, ki je vseboval 30 vprašanj zaprtega tipa. Raziskava je bila izvedena med člani Društva onkoloških bolnikov Slovenije iz regij: Murska Sobota, Ptuj in Maribor. Anketirali smo 65 članov društva, ki so zboleli za rakom. Rezultati: Na podlagi analize pridobljenih podatkov smo ugotovili, da so ljudje, ki so oboleli za rakom, bistveno izboljšali svoje prehranjevalne navade po tem, ko so jim diagnosticirali obolenje. Način prehranjevanja je pred nastopom bolezni 18,5 % anketiranih ocenilo kot slab, medtem ko po diagnosticirani bolezni ni nihče od anketiranih svojega načina prehranjevanja ocenil slabo. Ugotovili smo, da obstaja razlika (Z= -3,676, p < 0,001) v samooceni načina prehranjevanja pred in po bolezni. Sklep: Obolenje za rakom predstavlja pomemben javnozdravstveni, socialni in ekonomski problem sodobne družbe. Vsak posameznik mora za lastno zdravje poskrbeti tudi z ustreznim načinom prehranjevanja. Preprečevanju in obvladovanju te bolezni bo potrebno posvečati vse več pozornosti.
Ključne besede:
prehrana
,
vpliv prehrane
,
prehrana in navade
,
bolnik z rakom
,
rak in prehrana
,
onkologija.
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[M. Šlebinger]
Leto izida:
2018
PID:
20.500.12556/DKUM-72571
UDK:
613.2:616-006(043.2)
COBISS.SI-ID:
2468516
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:IPOTKWVY
Datum objave v DKUM:
14.01.2019
Število ogledov:
1438
Število prenosov:
193
Metapodatki:
Področja:
FZV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠLEBINGER, Mateja, 2018,
Prehranjevalne navade obolelih za rakom
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : M. Šlebinger. [Dostopano 10 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=72571
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Iščem podobna dela...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
08.10.2018
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Nutritional habits of cancer patients
Opis:
Basis: In the world there are more and more deaths related to cancer disease. The key importance in cancer disease is the people’s nutritional habits formed in their early stage of life. Raising awareness and observing the principles of healthy nutrition contribute to a quality of life and to reducing the risk of cancer disease. The purpose of the conclusion is to find out what the nutritional habits of people with cancer disease are. Research methodology: In the conclusion we used the descriptive working method and the quantitative research methodology. We applied the questionnaire with 30 closed - ended questions on nutritional habits of adult citizens. The survey has been carried out among the members of Cancer Patients’ Association of Slovenia from the regions of Murska Sobota, Ptuj and Maribor. We have surveyed 65 members with cancer disease. Results: Based on the analysis of collected data we found out that people with cancer disease strongly improved their nutritional habits after they were diagnosed with cancer. Before the diagnose of cancer disease 18,5 % of the respondents assessed their nutritional habits as bad whereas no one assessed their nutritional habits as bad after the diagnose. We have concluded that there is a difference (Z= -3,676, p < 0,001) in self - assessment of nutritional habits before and after the disease. Conclusion: Cancer disease presents a significant public health, social and economic problem of modern society. Each individual must take care for his own health also by an appropriate mean of nutrition. More and more attention will need to be given to prevention and control of the mentioned disease.
Ključne besede:
nutrition
,
the effect of nutrition
,
nutrition and habits
,
patient with cancer
,
cancer and nutritional
,
oncology.
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj