Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Ugotavljanje učinkovitosti klorovega dioksida na Escherichia coli v pitni vodi
Avtorji:
ID
Kotnik, Nuša
(Avtor)
ID
Simonič, Marjana
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
UN_Kotnik_Nusa_2018.pdf
(2,38 MB)
MD5: A0895C758328F1DF9B8F71CBF8E67277
PID:
20.500.12556/dkum/f2cd3274-49a9-47c1-af7f-9c0c5ee4c1c6
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Pitje vode, onesnažene z bakterijo Escherichia coli (E. coli), lahko pripelje do okužbe, ta pa lahko povzroči resna bolezenska stanja. Osrednji namen diplomskega dela je bil ugotoviti učinkovitost klorovega dioksida pri uničenju bakterije E. coli v pitni vodi. V okviru diplomskega dela smo izvedli štiri eksperimente. Učinkovitost smo preverjali z uporabo 0,2 mg/l raztopine klorovega dioksida. Za raziskovanje smo uporabili pitno vodo iz mariborskega vodovoda, ki so jo za potrebe naših raziskav v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano Maribor (NLZOH) laboratorijsko »okužili« z E. coli. Št. bakterij prisotnih v vodi smo določevali s pomočjo metode membranske filtracije, koncentracijo skupnega klora v vodi pa s kolorimetrično metodo (DPD test). Ugotovili smo, da je klorov dioksid učinkovit pri uničenju (deaktivaciji) E. coli v pitni vodi. Rezultati kažejo, da je za deaktivacijo E. coli potreben kontaktni čas manjši od 1 min.
Ključne besede:
klorov dioksid
,
učinkovitost
,
Escherichia coli
,
E. coli
,
pitna voda
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[N. Kotnik]
Leto izida:
2018
PID:
20.500.12556/DKUM-72215
UDK:
628.1:546.134(043.2)
COBISS.SI-ID:
21960982
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:MESHKF3T
Datum objave v DKUM:
04.10.2018
Število ogledov:
2613
Število prenosov:
244
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KOTNIK, Nuša, 2018,
Ugotavljanje učinkovitosti klorovega dioksida na Escherichia coli v pitni vodi
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : N. Kotnik. [Dostopano 26 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=72215
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Vpliv pandemije COVID-19 na duševno zdravje zapornikov
Vpliv pandemije COVID-19 na duševno zdravje nosečnic
Vpliv pandemije COVID-19 na duševno zdravje študentov
Vpliv pandemije Covid-19 na proces poslovnega načrtovanja
Vpliv pandemije "covid-19" na učni proces študentov
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Vpliv pandemije COVID-19 na duševno zdravje medicinskih sester
Vpliv pandemije covid-19 na duševno zdravje nosečnic
Vpliv pandemije Covid-19 na družine s šoloobveznimi otroki
Vpliv pandemije COVID-19 na poslovanje majhnega storitvenega podjetja
Psihosocialne težave in izzivi zaposlenih v času pandemije covida
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
14.09.2018
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Determination of chlorine dioxide on escherichia coli in drinking water
Opis:
The presence of Escherichia coli (E. coli) bacteria in drinking water is not very common, however, drinking water polluted with this bacteria can lead to infection and can cause serious illnesses. The main intention of this diploma was to figure out the effectiveness of chlorine dioxide in the inactivation of E. Coli bacteria from drinking water. We did four experiments. We checked the effectiveness of this process by using 0.2 mg/l of chlorine dioxide solution. For research we used drinking water from the Maribor water supply, which has been intentionally infected with E. coli by the Maribor National Laboratory for Health, Environment and Food (NLZOH). We determined the number of bacteria in the water with using membrane filter tehnique, and the total chlorine concentration by colorimetric method (DPD test). We concluded that chlorine dioxide is effective in killing (inactivating) E. coli in drinking water. The results show that E. coli cells were inactivated in less then 1 min.
Ključne besede:
chlorine dioxide
,
effectiveness
,
Escherichia coli
,
E. coli
,
drinking water
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj