| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Antioksidativni potencial in vsebnost totalnih fenolov v ekstraktu stevie rebaudiana bert
Avtorji:ID Damijan, Tjaša (Avtor)
ID Knez Marevci, Maša (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Cör Andrejč, Darija (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Damijan_Tjasa_2018.pdf (3,10 MB)
MD5: 49DE928BA2E1197655303A451CAFE691
PID: 20.500.12556/dkum/06967171-e83c-4470-9fd0-56c4307c1e02
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:V zadnjem času se je povečalo zanimanje za liste Stevie rebaudiana Bert, saj ti predstavljajo vir nekaloričnih sladil, znanih kot steviolni glikozidi, ki v prehrambeni industriji vse pogosteje nadomeščajo tradicionalna sladila in omogočajo zmanjšanje vnosa sladkorja v telo. Predvsem listi rastline vsebujejo visoke vrednosti fenolov, vitamina C, karotenoidov ter klorofilov z antimikrobnimi in antioksidativnimi lastnostmi, kar je povezano z blagodejnimi vplivi na človeško zdravje, npr. z zmanjšanjem pojavnosti kroničnih bolezni in zaviranjem procesa celične oksidacije. Nekatere raziskave so namreč dokazale, da so vodni ekstrakti Stevie rebaudiana Bert naravni zaviralci polifenol oksidaze in peroksidaze. Hkrati steviol glikozidi vplivajo na boljše izločanje hormona inzulina in dvig tolerance na glukozo. Vse to kaže številne možnosti njene uporabe kot naravnega antioksidanta, hkrati pa potrjuje uporabnost Stevie za preventivne in terapevtske namene. Namen diplomske naloge je bil pridobiti ekstrakte iz listov Stevie z različnimi ekstrakcijskimi postopki ob uporabi več organskih topil in obratovalnih pogojev ter preučiti njihov vpliv na kakovost ekstrakta. Poleg klasičnih ekstrakcij smo izvedli tudi ekstrakcijo z ultrazvokom in superkritično ekstrakcijo. Sledile so kemijske analize pridobljenih ekstraktov, ki smo jih izvajali s spektrofotometričnimi metodami. Preučevali smo vsebnost skupnih fenolov in antioksidativno učinkovitost. Na koncu smo izvedli še analizo ekstraktov s HPLC-metodo, s katero smo želeli identificirati nekatere najbolj tipične fenolne spojine, prisotne v ekstraktu Stevie.
Ključne besede:Stevia, antioksidativnost, fenolne spojine, izolacija, konvencionalna ekstrakcija.
Kraj izida:Maribor
Založnik:[T. Damijan]
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/DKUM-71920 Novo okno
UDK:547.562.4(043.2)
COBISS.SI-ID:21936406 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:PWVXINYV
Datum objave v DKUM:09.10.2018
Število ogledov:1889
Število prenosov:175
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
DAMIJAN, Tjaša, 2018, Antioksidativni potencial in vsebnost totalnih fenolov v ekstraktu stevie rebaudiana bert [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : T. Damijan. [Dostopano 23 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=71920
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:04.09.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antioxidant abillity and total phenolic content of stevia rebaudiana bert extract
Opis:There has been a great interest lately for the leaves of Stevia rebaudiana Bert, because they present a source for non-caloric sweeteners known as Steviol glycosides, which are frequently used in the food industry as replacements for traditional sweeteners and enable a low sugar intake. The leaves of the plant contain a high amount of phenolic acids, vitamin C, carotenoids and chlorophylls. Those compounds are known of their antimicrobial and antioxidant properties, which results in beneficial effect on the human health. The outcomes represent aslower occurrences of chronical diseases and the slower process of cellular oxidation. Different researches have proven that the water extracts of Stevia rebaudiana Bert are natural inhibitors of polyphenol oxidase and peroxidase. At the same time, the steviol glycosides influence a better insulin secretion in addition to an increment of glucose tolerance. This leades to an increased application of Steviaas a natural antioxidant andits usage for preventive and therapeutic purposes. The aim of the thesis was to obtain extracts from the Stevia leaves, with different extract procedures, while using multiple organic solvents and operational conditions in addition to study their effect on the quality of the extract. In addition to the classic extraction techniques we also performed ultrasound and supercritical extraction. The procedure was followed up by a chemical analysis of the extracts, which were performed by spectrophotometric methods. The content of phenolic compounds and the antioxidant effectiveness have been considered. Finally, the composition of the extracts has been determined by HPLC-method. The most typical phenolic compounds present in the Stevia extract have been identified.
Ključne besede:Stevia, antioxidant, phenol compounds, isolation, conventional extraction


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici