Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Vsebnost sladkorjev in organskih kislin v plodovih različnih genotipov malinjaka (Rubus idaeus l.)
Avtorji:
ID
Špes, Maša
(Avtor)
ID
Kristl, Janja
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Kraner Šumenjak, Tadeja
(Komentor)
Datoteke:
UN_Spes_Masa_2018.pdf
(228,45 KB)
MD5: 30FB708D490A47486DDCB5379C205088
PID:
20.500.12556/dkum/534ad238-0e76-45da-b667-9951aaf4e748
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
Namen raziskave je bil določiti vsebnosti sladkorjev in organskih kislin v plodovih različnih genotipov malinjaka in ugotoviti kakšen je vpliv genotipa malinjaka (Rubus idaeus L.), toplotne obdelave plodov pri pripravi nektarja in sušenja z zamrzovanjem na vsebnost sladkorjev in organskih kislin. Koncentracije sladkorjev in organskih kislin smo določili s tekočinsko kromatografijo. Analizirali smo 21 različnih genotipov malinjaka. V plodovih malinjaka je prevladovala citronska kislina, najvišja vsebnost je bila v ekstraktih zamrznjenih malin s povprečno vrednostjo 91,0 mg/g suhe snovi. Po vsebnosti so sledile jabolčna, šikimska in fumarna kislina. V ekstraktih plodov, ki so bili sušeni z zamrzovanjem je bila vrednost citronske kisline v povprečju 87,2 mg/g suhe snovi, kar je značilno več kot v ekstraktih nektarja, kjer je bila vsebnost citronske kisline v povprečju 75,9 mg/g suhe snovi. Prevladujoč sladkor v ekstraktih zamrznjenih malin in plodov sušenih z zamrzovanjem je fruktoza s povprečno vrednostjo 104,2 mg/g suhe snovi in 102,8 mg/g suhe snovi.
Ključne besede:
maline
,
Rubus idaeus L.
,
sladkorji
,
organske kisline
,
nektar
,
zamrznjeni plodovi
,
plodovi sušeni z zamrzovanjem
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2018
PID:
20.500.12556/DKUM-71478
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:WNFWNQDQ
Datum objave v DKUM:
23.08.2018
Število ogledov:
2401
Število prenosov:
158
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŠPES, Maša, 2018,
Vsebnost sladkorjev in organskih kislin v plodovih različnih genotipov malinjaka (Rubus idaeus l.)
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 12 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=71478
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Exploitation of excess low-temperature heat flows for energy production
Odvlek dimnih plinov v livarni III
Izkoriščanje odpadne toplote hladilnice sadja
Ekonomski in ekološki vpliv naprave za razžveplanje dimnih plinov na bloku 4 TE Šoštanj
Izkoriščanje odpadne toplote in zmanjševanje emisije škodljivih snovi v keramični industriji
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Izkoriščanje odpadne toplote žarilnih peči za ogrevanje proizvodne hale
Ocena potenciala in možne rešitve za koriščenje odpadne toplote v avtodomu
Optimisation of thermotechnical characteristics of heat exchanger
Flue gas desulphurisation of large combustion plants in coastal locations
energy and material balance of rolls production for steel hot rolling
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
17.08.2018
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Sugar and Organic Acid Contents in Fruits of Different Raspberry Genotypes (Rubus idaeus L.)
Opis:
The purpose of this research was to determine the content of sugars and organic acids in fruits of different raspberry (Rubus idaeus L.) genotypes and to evaluate the effects of genetic structure, thermal treatment, and freeze-drying on the content of sugars and organic acids. The concentrations of sugars and organic acids were determined using liquid chromatography. 21 different raspberry genotypes were investigated. The dominant acid in raspberry fruit was citric acid. The highest content of citric acid was determined in the extract of frozen fruits with an average value of 91.0 mg/g dry weight, followed by malic, shikimic and fumaric acid. The average citric acid content in extracts of freeze-dried fruits was 87.2 mg/g dry weight which was higher than the average content in extracts of nectar (75.9 mg/g dry weight). The most abundant sugar in frozen raspberry extracts and extracts of freeze-dried fruits was fructose with an average content of 104.2 mg/g and 102.8 mg/g (dry weight).
Ključne besede:
raspberry
,
Rubus idaeus L.
,
sugars
,
organic acids
,
nectar
,
frozen fruit
,
freeze dried fruit
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj