| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vsebnost sladkorjev in organskih kislin v plodovih različnih genotipov malinjaka (Rubus idaeus l.)
Avtorji:ID Špes, Maša (Avtor)
ID Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Kraner Šumenjak, Tadeja (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Spes_Masa_2018.pdf (228,45 KB)
MD5: 30FB708D490A47486DDCB5379C205088
PID: 20.500.12556/dkum/534ad238-0e76-45da-b667-9951aaf4e748
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Namen raziskave je bil določiti vsebnosti sladkorjev in organskih kislin v plodovih različnih genotipov malinjaka in ugotoviti kakšen je vpliv genotipa malinjaka (Rubus idaeus L.), toplotne obdelave plodov pri pripravi nektarja in sušenja z zamrzovanjem na vsebnost sladkorjev in organskih kislin. Koncentracije sladkorjev in organskih kislin smo določili s tekočinsko kromatografijo. Analizirali smo 21 različnih genotipov malinjaka. V plodovih malinjaka je prevladovala citronska kislina, najvišja vsebnost je bila v ekstraktih zamrznjenih malin s povprečno vrednostjo 91,0 mg/g suhe snovi. Po vsebnosti so sledile jabolčna, šikimska in fumarna kislina. V ekstraktih plodov, ki so bili sušeni z zamrzovanjem je bila vrednost citronske kisline v povprečju 87,2 mg/g suhe snovi, kar je značilno več kot v ekstraktih nektarja, kjer je bila vsebnost citronske kisline v povprečju 75,9 mg/g suhe snovi. Prevladujoč sladkor v ekstraktih zamrznjenih malin in plodov sušenih z zamrzovanjem je fruktoza s povprečno vrednostjo 104,2 mg/g suhe snovi in 102,8 mg/g suhe snovi.
Ključne besede:maline, Rubus idaeus L., sladkorji, organske kisline, nektar, zamrznjeni plodovi, plodovi sušeni z zamrzovanjem
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/DKUM-71478 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:WNFWNQDQ
Datum objave v DKUM:23.08.2018
Število ogledov:2401
Število prenosov:158
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
ŠPES, Maša, 2018, Vsebnost sladkorjev in organskih kislin v plodovih različnih genotipov malinjaka (Rubus idaeus l.) [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 12 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=71478
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:17.08.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Sugar and Organic Acid Contents in Fruits of Different Raspberry Genotypes (Rubus idaeus L.)
Opis:The purpose of this research was to determine the content of sugars and organic acids in fruits of different raspberry (Rubus idaeus L.) genotypes and to evaluate the effects of genetic structure, thermal treatment, and freeze-drying on the content of sugars and organic acids. The concentrations of sugars and organic acids were determined using liquid chromatography. 21 different raspberry genotypes were investigated. The dominant acid in raspberry fruit was citric acid. The highest content of citric acid was determined in the extract of frozen fruits with an average value of 91.0 mg/g dry weight, followed by malic, shikimic and fumaric acid. The average citric acid content in extracts of freeze-dried fruits was 87.2 mg/g dry weight which was higher than the average content in extracts of nectar (75.9 mg/g dry weight). The most abundant sugar in frozen raspberry extracts and extracts of freeze-dried fruits was fructose with an average content of 104.2 mg/g and 102.8 mg/g (dry weight).
Ključne besede:raspberry, Rubus idaeus L., sugars, organic acids, nectar, frozen fruit, freeze dried fruit


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici