| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Poznavanje vegetarijanske prehrane med študenti
Avtorji:ID Janžič, Barbara (Avtor)
ID Skalicky, Marjan (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Meden, Vesna Mila (Komentor)
ID Kraner Šumenjak, Tadeja (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Janzic_Barbara_2018.pdf (1,25 MB)
MD5: 56E845CFCEE5143CF263A5EFBE85BA9F
PID: 20.500.12556/dkum/35ab8dce-ee50-40f1-b8a2-761343040b4c
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V raziskavi, ki je potekala v študijskem letu 2016/17, so sodelovali študentje UM, FKBV. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kaki meri študentje poznajo vegetarijansko prehrano. Zanimalo nas je tudi, ali študentje ločijo med izvori narezkov (mesni, vegetarijanski, veganski) ter katera vrsta narezka jim je bolj všečna po okusu in videzu. V vseh narezkih, vključenih v senzorično analizo, smo v laboratoriju določili še vsebnost nitrata (III) in nitrata (V) ter pH vrednost. Iz anketnega vprašalnika smo ugotovili, da so študentje dokaj dobro ozaveščeni o vegetarijanski prehrani. Pri ugotavljanju izvora narezka je izmed petih narezkov le pri enem narezku več kot polovica študentov narobe določila izvor. Pri oceni okusa in videza narezkov je bila le pri enem izdelku, to je bil veganski dimljen narezek, statistično značilno nižja ocena v primerjavi z ostalimi narezki, katerih ocene se niso statistično razlikovale. Rezultati kemijske analize niso potrdili prisotnosti nitrata (III) in nitrata (V) v narezkih vegetarijanskega in veganskega izvora.Vsebnosti obeh nitratov v narezkih mesnega izvora so bile visoke, vendar niso presegle zakonsko določene meje. Dejstvo, da so narezki mesnega izvora v tako veliki meri tretirani z nitrati (III) in nitrati (V), je izjemno skrb vzbujajoče, zato velja nagovor k nadaljnjim raziskavam.
Ključne besede:vegetarijanstvo/senzorična analiza/nitrat(V)/nitrat(III)/pH-vrednost
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/DKUM-70546 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:VXSPRX3W
Datum objave v DKUM:25.07.2018
Število ogledov:1499
Število prenosov:179
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
JANŽIČ, Barbara, 2018, Poznavanje vegetarijanske prehrane med študenti [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 29 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=70546
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:21.05.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Knowledge and perceptions of vegetarian diet among students
Opis:In the research conducted in 2016/17 students of FKBV, UM took part. The purpose of the research was to find out the students’ knowledge about a vegetarian diet. We were also interested if students would be able to differentiate between the origins of the products (meat, vegetarian and vegan), and which sort of product they would like the most. For those products, included in the sensory analysis, we also determined the values of nitrate (III), nitrate (V) and pH-value. The results from the questionnaire showed, that students had quite good knowledge about vegetarianism. In separating between the origins of products, they were wrong only in one of five products. We have not found the statistical differences between taste and look of products, only the smoky vegan product stood out. The results from chemistry analysis did not confirm the presence of nitrate (III) and nitrate (V) in non meat products. Both nitrate contents were high in meat products, but they did not exceed the legal limits. The meat products were highly treated with nitrates, which was very alarming. We would recommend further research.
Ključne besede:vegetarism/sensory analysis/nitrate (V)/nitrate (III)/pH-value


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici