Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Poznavanje vegetarijanske prehrane med študenti
Avtorji:
ID
Janžič, Barbara
(Avtor)
ID
Skalicky, Marjan
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Meden, Vesna Mila
(Komentor)
ID
Kraner Šumenjak, Tadeja
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Janzic_Barbara_2018.pdf
(1,25 MB)
MD5: 56E845CFCEE5143CF263A5EFBE85BA9F
PID:
20.500.12556/dkum/35ab8dce-ee50-40f1-b8a2-761343040b4c
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
V raziskavi, ki je potekala v študijskem letu 2016/17, so sodelovali študentje UM, FKBV. Namen raziskave je bil ugotoviti, v kaki meri študentje poznajo vegetarijansko prehrano. Zanimalo nas je tudi, ali študentje ločijo med izvori narezkov (mesni, vegetarijanski, veganski) ter katera vrsta narezka jim je bolj všečna po okusu in videzu. V vseh narezkih, vključenih v senzorično analizo, smo v laboratoriju določili še vsebnost nitrata (III) in nitrata (V) ter pH vrednost. Iz anketnega vprašalnika smo ugotovili, da so študentje dokaj dobro ozaveščeni o vegetarijanski prehrani. Pri ugotavljanju izvora narezka je izmed petih narezkov le pri enem narezku več kot polovica študentov narobe določila izvor. Pri oceni okusa in videza narezkov je bila le pri enem izdelku, to je bil veganski dimljen narezek, statistično značilno nižja ocena v primerjavi z ostalimi narezki, katerih ocene se niso statistično razlikovale. Rezultati kemijske analize niso potrdili prisotnosti nitrata (III) in nitrata (V) v narezkih vegetarijanskega in veganskega izvora.Vsebnosti obeh nitratov v narezkih mesnega izvora so bile visoke, vendar niso presegle zakonsko določene meje. Dejstvo, da so narezki mesnega izvora v tako veliki meri tretirani z nitrati (III) in nitrati (V), je izjemno skrb vzbujajoče, zato velja nagovor k nadaljnjim raziskavam.
Ključne besede:
vegetarijanstvo/senzorična analiza/nitrat(V)/nitrat(III)/pH-vrednost
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2018
PID:
20.500.12556/DKUM-70546
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:VXSPRX3W
Datum objave v DKUM:
25.07.2018
Število ogledov:
1499
Število prenosov:
179
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
JANŽIČ, Barbara, 2018,
Poznavanje vegetarijanske prehrane med študenti
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 29 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=70546
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Pocestnica
Intervjuji in osebnostne zgodbe med novinarstvom in literaturo
Mapping the literary contacts between Spain and Slovenia
Literarna veda po Foucaultu
Eros pri Kocbeku
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Machiavelli in slovenski avtorji
Erotizem, zločin in sodobni svetovni roman
Afriška literature
Analiza odnosov moči skozi prizmo teorij diskurza
Ecov model razmerja med besedilom in bralcem
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:
To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:
21.05.2018
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Knowledge and perceptions of vegetarian diet among students
Opis:
In the research conducted in 2016/17 students of FKBV, UM took part. The purpose of the research was to find out the students’ knowledge about a vegetarian diet. We were also interested if students would be able to differentiate between the origins of the products (meat, vegetarian and vegan), and which sort of product they would like the most. For those products, included in the sensory analysis, we also determined the values of nitrate (III), nitrate (V) and pH-value. The results from the questionnaire showed, that students had quite good knowledge about vegetarianism. In separating between the origins of products, they were wrong only in one of five products. We have not found the statistical differences between taste and look of products, only the smoky vegan product stood out. The results from chemistry analysis did not confirm the presence of nitrate (III) and nitrate (V) in non meat products. Both nitrate contents were high in meat products, but they did not exceed the legal limits. The meat products were highly treated with nitrates, which was very alarming. We would recommend further research.
Ključne besede:
vegetarism/sensory analysis/nitrate (V)/nitrate (III)/pH-value
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj