| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vplivi različnih načinov sterilizacije na vzpostavitev tkivne kulture marelice (Prunus armeniaca L.)
Avtorji:ID Šenveter, Nika (Avtor)
ID Šiško, Metka (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf VS_Senveter_Nika_2018.pdf (793,88 KB)
MD5: D8474AFD87F9D2F7086CBCCDBBB939C4
PID: 20.500.12556/dkum/ff6f305c-eb31-4b3a-b4b7-ca3334f60168
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V letu 2017 smo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru opravili poskus, v katerem smo proučevali vpliv različnih načinov sterilizacije, vpliv tipa brstov ter vpliv dodanega antibiotika v gojišče na vzpostavitev tkivne kulture marelice. Uporabili smo 6 različnih načinov sterilizacije brstov, katere smo predhodno tretirali 60 sekund v 70 % etanolu: 1. sedem minut DICA, 2. deset minut DICA, 3. petnajst minut DICA, 4. petnajst minut 0,75 % NaClO, 5. deset minut 5 % NaClO in 6. dvajset minut 10 % Ca(ClO)2. Uporabili smo dva tipa brstov, in sicer zaprte ter odprte. Razkužene brste smo prenesli na dve različni gojišči, eno z dodanim antibiotikom (Cefotaxime sodium), drugo brez. Kot najboljša metoda sterilizacije se je izkazala sterilizacija z deset minutnim tretiranjem z DICA. Pri tem načinu sterilizacije je ostalo vitalnih 15 % brstov. Največ brstov se je okužilo (74 %) pri petnajst minutni sterilizaciji z 0,75 % NaClO. Pri šestem načinu sterilizacije, kjer smo brste 20 minut mešali v Ca(ClO)2, je večina brstov propadla (79 %). Preživel ni noben brst. Statistično značilne razlike so se pokazale tudi med tipi brstov. Pri odprtih brstih smo opazili večjo stopnjo okužbe. Zaprtih brstov pa je več propadlo, kot se jih je okužilo. Gojišče z dodanim antibiotikom se ni statistično značilno razlikovalo od gojišča brez antibiotika.
Ključne besede:sterilizacija / in vitro / marelica / mikropropagacija / tkivne kulture
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/DKUM-70229 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:SXBNBFIG
Datum objave v DKUM:04.05.2018
Število ogledov:1582
Število prenosov:188
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
ŠENVETER, Nika, 2018, Vplivi različnih načinov sterilizacije na vzpostavitev tkivne kulture marelice (Prunus armeniaca L.) [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 14 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=70229
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:17.04.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Effect of different sterilisation methods on establishing apricot (prunus armeniaca l.) tissue cultures
Opis:In this experiment, that was carried out in year 2017 at the Faculty of Agriculture and Life Sciences of Maribor, the effect of different sterilisation methods, the effect of the type of the buds and the effect of added antibiotic in culture medium on establishing apricot tissue cultures were investigated. We used 6 different ways of sterilisation. At first, we sterilized buds in 70 % ethanol for 60 seconds. At 1st sterilisation buds were treated with DICA for seven minutes, 2nd with DICA for ten minutes, 3rd with DICA for fifteen minutes, 4th with 0,75 % NaClO for fifteen minutes, 5th with 5 % NaClO for ten minutes and at 6th with 10 % Ca(ClO)2 for twenty minutes. We used two types of buds: opened and closed. Sterilized buds were transferred on two different medias. In one media we added antibiotic (Cefotaxime sodium), in the other one there was none. A ten minute treatment with DICA turned out as the best method of sterilisation. At this treatment 15 % of buds remained vital. At fifteen minute treatment with 0,75 % NaClO most buds were contaminated (74 %). At twenty minute treatment with Ca(ClO)2 most of the buds deceased (79 %), none of the buds survived. Statistically significant differences were also found among the types of buds. With open buds, the higher rate of contamination was observed, on the other hand the higher number of buds that did not survive the sterilisation were closed. Medium with antibiotic was not statistically different than medium without antibiotic.
Ključne besede:sterilisation / in vitro / apricot / micropropagation / tissue culture


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici