| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Poznavanje probiotikov med zdravstvenimi delavci
Avtorji:ID Skornišek, Tjaša (Avtor)
ID Lorber, Mateja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Fijan, Sabina (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Skornisek_Tjasa_2018.pdf (1,11 MB)
MD5: CFBAAE642052DA1E261D68232F4E8B50
PID: 20.500.12556/dkum/141c20d4-ba93-4ce6-b5a8-37429ebb5ff3
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:Izhodišča: Probiotiki so koristni, živi mikroorganizmi, ki ugodno vplivajo na naše telo, če jih zaužijemo v dovolj veliki količini. Probiotiki so vedno bolj razširjeni in poznani v svetu, saj lahko z njimi na naraven način izboljšamo delovanje organizma. V magistrskem delu smo predstavili probiotike, probiotične izdelke in njihovo delovanje ter z raziskavo ugotavljali poznavanje in uporabo probiotikov med zdravstvenimi delavci. Metodologija: V empiričnem delu smo s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 17 vprašanj zaprtega in polodprtega tipa, izvedli raziskavo, ki je temeljila na kvantitativni metodologiji raziskovanja. V raziskavi je sodelovalo 44 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v eni izmed slovenskih bolnišnic. Pridobljeno imajo srednjo, višjo, dodiplomsko in podiplomsko izobrazbo. Rezultate smo računalniško obdelali in grafično prikazali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Excel, Microsoft Word in SPSS 21 (Statistical Package for Social Science). Za ugotavljanje signifikantne razlike v poznavanju probiotikov glede na stopnjo izobrazbe smo uporabili Mann-Whitney U test. Raziskavo smo izvedli leta 2016 v mesecu juniju. Rezultati: Ugotovili smo, da je poznavanje probiotikov med zdravstvenimi delavci zelo dobro, saj definicijo probiotikov pozna 84 % anketirancev. Ti probiotike uporabljajo tudi sami, največkrat preventivno. Ugotovili smo, da signifikantne razlike (Z= -0,98; p = 0.328) v poznavanju probiotikov glede na stopnjo izobrazbe ne obstajajo. Največ informacij o probiotikih anketirani pridobijo na delovnem mestu, želijo pa si jih pridobiti še več. Diskusija in zaključki: V današnjem času, ko je vedno več odkritih bolezni, stresa in »hitrega« načina življenja, je pomembno, da poskrbimo za svoje zdravje in organizem. Dokazano je, da probiotiki dobro vplivajo na telo, zato je njihova uporaba priporočljiva. Raziskava je pokazala, da je seznanjenost ljudi s probiotiki in z njihovim vplivom zelo pomembna, saj lahko le na ta način povečamo njihovo uporabo in s tem posledično pripomoremo k zdravju ljudi.
Ključne besede:probiotiki, poznavanje probiotikov, prehranska dopolnila, zdravstveni delavci, vloga medicinske sestre
Kraj izida:Maribor
Založnik:[T. Skornišek]
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/DKUM-69979 Novo okno
UDK:613.292(043.2)
COBISS.SI-ID:2405796 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:7VG7IKDX
Datum objave v DKUM:04.06.2018
Število ogledov:2078
Število prenosov:294
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FZV
:
SKORNIŠEK, Tjaša, 2018, Poznavanje probiotikov med zdravstvenimi delavci [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : T. Skornišek. [Dostopano 22 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=69979
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/deed.sl
Opis:Licenca Creative Commons Brez predelav dovoljuje uporabnikom ponovno distribucijo dela, vendar ne v spremenjeni obliki. Zahtevana je navedba avtorstva.
Začetek licenciranja:21.03.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Knowledge of probiotics among healthcare workers
Opis:Introduction: Probiotics are beneficial, live microorganisms that have a beneficial impact on our body if we consume them in a sufficient quantity. Probiotics are more and more commonly known, as we can naturally improve the activity of our organism with them. In this thesis we presented probiotics, probiotic products and their activity. Our research focused on discovering the knowledge and usage of probiotics among health workers. Methodology: With the help of a questionnaire containing 17 questions of closed and semi-open type, a research was carried out based on quantitative methodology in the empirical part. We attempted to determine how informed the health workers in a Slovenian General Hospital are about probiotics. 44 health workers with secondary, tertiary, undergraduate and postgraduate levels of education participated in the study. The results were computer processed and graphically displayed using the programs Microsoft Excel, Word and SPSS. The research took place in June 2016. Results: Our finding is that health workers have knowledge about probiotics and their impact and that they use them themselves, mostly precautionary. Their knowledge is greater than what they themselves believe it to be. They get most information about probiotics at the workplace, but they would like to gain even more. Discussion and conclusion: Nowadays when more and more diseases are discovered, and there is stress and we live our lives “fast”, it is important that we take care of our health and our organism. It is proven that probiotics have a good influence on our body, therefore their usage is important. The research has shown that the common knowledge about probiotics and their influence is very important, because that is the only way to increase their usage and consequently influence on the health of people.
Ključne besede:probiotics, knowledge of probiotics, food supplements, health workers, the role of a nurse


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici