| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Imobilizacija lakaze v zamrežene encimske skupke (CLEAs)
Avtorji:ID Petek, Mihaela (Avtor)
ID Leitgeb, Maja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Vasić, Katja (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Petek_Mihaela_2017.pdf (1,71 MB)
MD5: 63DF079D0DE232015B048FE5E389102D
PID: 20.500.12556/dkum/9764e1a9-ef88-4904-87ab-803588f7ffb2
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Diplomsko delo opisuje sintezo zamreženih encimskih skupkov iz encima lakaze (CLEAs). Sinteza CLEAs delcev iz lakaze je potekala po določenem postopku, pri katerem sta najpomembnejši fazi obarjanje in zamreženje. Raztopino encima lakaze smo obarjali v različnih obarjalnih reagentih, najuspešnejša sta bila obarjalna reagenta etanol, 1-propanol in 2-propanol. Oborjeni encim smo zamreževali z mrežnim povezovalcem glutaraldehidom. Zamreženim encimskim skupkom smo določevali učinkovitost imobilizacije in preostalo aktivnost imobiliziranega encima v primerjavi s prostim encimom. Pri postopku imobilizacije smo z namenom, da bi dosegli čim višjo učinkovitost imobilizacije ter čim višjo preostalo aktivnost imobiliziranega encima, spreminjali parametre, kot so volumski deleži glutaraldehida, čas zamreženja, vpliv ogrodnih proteinov govejega seruma albumina (BSA) in jajčnega albumina (EA), volumski deleži natrijevega cianoborohidrida in temperaturo zamreženja. Vse vzorce smo tudi dvakrat spirali, z namenom da bi odstranili nezamrežen encim.
Ključne besede:Lakaza, imobilizacija, zamreženi encimski skupki, obarjanje, zamreženje, glutaraldehid, encimska aktivnost
Kraj izida:Maribor
Založnik:[M. Petek]
Leto izida:2017
PID:20.500.12556/DKUM-68276 Novo okno
UDK:544.478.3(043.2)
COBISS.SI-ID:21062166 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:JVMQ3FEQ
Datum objave v DKUM:22.11.2017
Število ogledov:1868
Število prenosov:168
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
PETEK, Mihaela, 2017, Imobilizacija lakaze v zamrežene encimske skupke (CLEAs) [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : M. Petek. [Dostopano 22 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=68276
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:14.09.2017

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Immobilization of laccase in the cross-linked enzyme aggregates (CLEAs)
Opis:The diploma work describes synthesis of cross-linked enzyme aggregates (CLEAs) of laccase enzyme. Synthesis of CLEAs laccase was carried out according to a particular process in which percipitation and cross-linking are the most important stages. The solution of the laccase enzyme was precipitated in various precipitation reagents, the most successful were ethanol, 1-propanol and 2-propanol. The precipitated enzyme was cross-linked with the cross-linker glutaraldehyde. The immobilization efficiency and the residual specific activity of immobilized enzyme as cross-linked enzyme aggregates was determined in comparison with free enzyme. Parameters, such as volume fraction of glutaraldehyde, cross-linking time, influence of stability proteins bovine serum albumin (BSA) and egg albumin (EA), volume fraction of sodium cyanoborohydride and the temperature of cross-linking, have been optimized to achieve the highest immobilization efficiency and the highest residual specific activity of the cross-linked enzyme. All the samples were also washed two times to remove the noncross-linked enzyme.
Ključne besede:Laccase, immobilization, cross-linked enzyme aggregates, precipitation, cross-linking, glutaraldehyde, enzyme activity


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici