Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
VZPOSTAVITEV TKIVNE KULTURE ČESNA (Allium sativum L.) 'PTUJSKI SPOMLADANSKI'
Avtorji:
ID
Žolnir, Erika
(Avtor)
ID
Šiško, Metka
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
MAG_Zolnir_Erika_2017.pdf
(799,50 KB)
MD5: 092CB2BAF484B1474BBFAF00F1933114
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
V letih 2015 in 2016 smo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru proučevali metode razmnoževanja česna (Allium sativum L.), in sicer sorto 'Ptujski spomladanski' v in vitro razmerah. Česnove čebulice smo sterilizirali z 20 minutnim tretiranjem s 4 % NaOCl. Iz steriliziranih česnovih čebulic smo pod aseptičnimi pogoji izrezali meristeme in jih ponovno sterilizirali s 4 % NaOCl (15 minut). Ta sterilizacija je bila uspešna za 93 % meristemov. Za regeneracijo poganjkov smo uporabili gojišče MS z vitamini in 8 % saharoze. Ugotovili smo, da dodana jasmonska kislina v koncentraciji 5 µM pozitivno vpliva na nastajanje novih česnovih čebulic. Iz začetnih 32 poganjkov smo v dveh mesecih namnožili 67 poganjkov in 55 česnovih čebulic. Česen je koreninil na gojiščih za subkultiviranje, brez dodanih avksinov, kjer je 54 % rastlin razvilo več kot 10 korenin. Le 6 % rastlin na gojišču za subkultiviranje ni razvilo korenin. V treh tednih smo uspešno aklimatizirali 66 % rastlin.
Ključne besede:
mikropropagacija
,
in vitro
,
tkivne kulture
,
česen
,
Allium sativum
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2017
PID:
20.500.12556/DKUM-65639
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:UFHTMBGY
Datum objave v DKUM:
26.05.2017
Število ogledov:
1746
Število prenosov:
158
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
ŽOLNIR, Erika, 2017,
VZPOSTAVITEV TKIVNE KULTURE ČESNA (Allium sativum L.) „PTUJSKI SPOMLADANSKI“
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 2 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=65639
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Ni podobnih del
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Ni podobnih del
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
ESTABLISHMENT OF GARLIC (Allium sativum L.) 'PTUJSKI SPOMLADANSKI' MERISTEME TISSUE CULTURE
Opis:
In 2015 and 2016, the methods of garlic (Allium sativum L.) 'Ptujski spomladanski' in vitro reproduction were studied at the Faculty of Agriculture and Life Sciences of the University of Maribor. Garlic cloves were sterilized by a 20-minute treatment with a 4 % sodium hypochlorite. The meristems were cut from the sterilized cloves under aseptic conditions and then re-sterilized with a 4 % sodium hypochlorite (15 minutes). This sterilization was successful for 93 % of meristems. MS medium with vitamins and 8 % of the sucrose were used for the regeneration of the sprouts. It was found that the addition of the jasmonic acid at the concentration of 5 µM had a positive effect on the creation of new cloves. The initial 32 sprouts were multiplied to 67 sprouts and 55 cloves. The garlic developed roots in the subcultivation media, without added auxins, and 54 % of the plants developed more than 10 roots. Only 6 % of the plants in the subcultivation medium did not develop roots. In three weeks, 66 % of the plants were successfully acclimated.
Ključne besede:
micropropagation
,
in vitro
,
tissue culture
,
garlic
,
Allium sativum
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj