| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:VZPOSTAVITEV TKIVNE KULTURE ČESNA (Allium sativum L.) 'PTUJSKI SPOMLADANSKI'
Avtorji:ID Žolnir, Erika (Avtor)
ID Šiško, Metka (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf MAG_Zolnir_Erika_2017.pdf (799,50 KB)
MD5: 092CB2BAF484B1474BBFAF00F1933114
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V letih 2015 in 2016 smo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru proučevali metode razmnoževanja česna (Allium sativum L.), in sicer sorto 'Ptujski spomladanski' v in vitro razmerah. Česnove čebulice smo sterilizirali z 20 minutnim tretiranjem s 4 % NaOCl. Iz steriliziranih česnovih čebulic smo pod aseptičnimi pogoji izrezali meristeme in jih ponovno sterilizirali s 4 % NaOCl (15 minut). Ta sterilizacija je bila uspešna za 93 % meristemov. Za regeneracijo poganjkov smo uporabili gojišče MS z vitamini in 8 % saharoze. Ugotovili smo, da dodana jasmonska kislina v koncentraciji 5 µM pozitivno vpliva na nastajanje novih česnovih čebulic. Iz začetnih 32 poganjkov smo v dveh mesecih namnožili 67 poganjkov in 55 česnovih čebulic. Česen je koreninil na gojiščih za subkultiviranje, brez dodanih avksinov, kjer je 54 % rastlin razvilo več kot 10 korenin. Le 6 % rastlin na gojišču za subkultiviranje ni razvilo korenin. V treh tednih smo uspešno aklimatizirali 66 % rastlin.
Ključne besede:mikropropagacija, in vitro, tkivne kulture, česen, Allium sativum
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2017
PID:20.500.12556/DKUM-65639 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:UFHTMBGY
Datum objave v DKUM:26.05.2017
Število ogledov:1746
Število prenosov:158
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
ŽOLNIR, Erika, 2017, VZPOSTAVITEV TKIVNE KULTURE ČESNA (Allium sativum L.) „PTUJSKI SPOMLADANSKI“ [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 2 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=65639
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Podobna dela iz repozitorija:

Ni podobnih del

Podobna dela iz ostalih repozitorijev:

Ni podobnih del

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:ESTABLISHMENT OF GARLIC (Allium sativum L.) 'PTUJSKI SPOMLADANSKI' MERISTEME TISSUE CULTURE
Opis:In 2015 and 2016, the methods of garlic (Allium sativum L.) 'Ptujski spomladanski' in vitro reproduction were studied at the Faculty of Agriculture and Life Sciences of the University of Maribor. Garlic cloves were sterilized by a 20-minute treatment with a 4 % sodium hypochlorite. The meristems were cut from the sterilized cloves under aseptic conditions and then re-sterilized with a 4 % sodium hypochlorite (15 minutes). This sterilization was successful for 93 % of meristems. MS medium with vitamins and 8 % of the sucrose were used for the regeneration of the sprouts. It was found that the addition of the jasmonic acid at the concentration of 5 µM had a positive effect on the creation of new cloves. The initial 32 sprouts were multiplied to 67 sprouts and 55 cloves. The garlic developed roots in the subcultivation media, without added auxins, and 54 % of the plants developed more than 10 roots. Only 6 % of the plants in the subcultivation medium did not develop roots. In three weeks, 66 % of the plants were successfully acclimated.
Ključne besede:micropropagation, in vitro, tissue culture, garlic, Allium sativum


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici