Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Proučevanje zmožnosti izbire krme brojlerskih piščancev v obdobju pitanja
Avtorji:
ID
Skrbiš, Adrijana
(Avtor)
ID
Brus, Maksimiljan
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Skok, Janko
(Komentor)
Datoteke:
VS_Skrbis_Adrijana_2016.pdf
(547,70 KB)
MD5: 4B223B515F89B829425BF15AA4893C22
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
S poskusom smo želeli ugotoviti, ali so živali zmožne senzoričnega zaznavanja različnih krmnih mešanic, in ali so zmožne izbrati med različnimi krmnimi mešanicami. Poskus je bil razdeljen na dve opazovani skupini po 25 živali in je potekal ob različnih temperaturnih pogojih (povprečna zunanja temperatura pri prvi skupini 13 °C in pri drugi skupini 20 °C). Živali so bile označene in snemane. Na razpolago so imele enako osnovno krmno mešanico (KM0) s tremi različnimi dodatki (KM1, KM2, KM3) na osnovi kostanjevega tanina. Krme smo postavili na v naprej določene 4 lokacije, po določenem času pa smo krmne mešanice naključno zamenjali med lokacijami. Z zamenjavo krme na lokacijah smo dobili obdobja, znotraj katerih smo statistično analizirali obisk lokacij in krmnih mešanic. Analizo smo izvedli s statičnim programom SPSS 21.0 in z analizo χ2 ter z-testom. Pri nižjih temperaturah okolja je bilo več obiskov krme in obratno pri višjih temperaturah. V skupini 1 in 2 smo zaznali značilne (P ≤ 0,05) spremembe v frekvenci obiskov lokacije, medtem ko so bile značilne (P ≤ 0,05) spremembe v frekvenci obiska krme zaznane samo pri skupini 2. Dosežene telesne mase v skupini 1 so bile najvišje pri živalih, ki so obiskovale več krmnih mešanic, v skupini 2 pa pri živalih, ki so obiskovale le eno krmno mešanico. Ugotovili smo, da piščanci po spremembi položaja krme sledijo krmi na nov položaj.
Ključne besede:
piščanci brojlerji / krma / izbira krme / rastnost
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-64183
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:SJMDITJ4
Datum objave v DKUM:
11.10.2016
Število ogledov:
1648
Število prenosov:
99
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
SKRBIŠ, Adrijana, 2016,
Proučevanje zmožnosti izbire krme brojlerskih piščancev v obdobju pitanja
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 22 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=64183
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Iščem podobna dela...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
The study of being able to choose feed for broiler chickens in the period of fattening
Opis:
The experiment was to determine whether the animals are able of sensory perception of different feed mixtures and able to choose between different feed mixtures. The experiment was divided into two surveyed groups of 25 animals and was carried out in different temperature conditions (the average temperature of the external environment in first group was 13 °C and in second group 20 °C). Animals were marked and recorded. Available were the same basic feed mixture (KM0) with three different feed supplements (KM1, KM2, KM3) on the basis of chestnut tannin. We set up all these feeds at 4 predetermined location, and after certain time we randomly changed feed mixtures between locations. By changing the positions of the feed we got the periods within which we statistically analysed a visit of locations and feed mixtures. The analysis was performed with the statistical program SPSS 21.0 with analysis χ2 and by z-test. At lower temperatures we counted more visits of feed and vice versa at higher temperatures. In group 1 and 2 were detected significant (P ≤ 0.05) changes in the frequency of location visits, while they were significant (P ≤ 0.05) changes in the frequency of the visit of feed mixtures detected only in the group 2. Higher bodyweight achieved animals in group 1which visited more feed mixtures, while the higher bodyweight was achieved by animals in group 2 which mostly visited only one feed mixture . It has been observed that the chicks after changing the position of the feed followed the feed to a new position.
Ključne besede:
broiler chicks / feed / feed selection / growth
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj