| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva

Naslov:Proučevanje zmožnosti izbire krme brojlerskih piščancev v obdobju pitanja
Avtorji:Skrbiš, Adrijana (Avtor)
Brus, Maksimiljan (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Skok, Janko (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Skrbis_Adrijana_2016.pdf (547,70 KB)
MD5: 4B223B515F89B829425BF15AA4893C22
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga (mb11)
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:S poskusom smo želeli ugotoviti, ali so živali zmožne senzoričnega zaznavanja različnih krmnih mešanic, in ali so zmožne izbrati med različnimi krmnimi mešanicami. Poskus je bil razdeljen na dve opazovani skupini po 25 živali in je potekal ob različnih temperaturnih pogojih (povprečna zunanja temperatura pri prvi skupini 13 °C in pri drugi skupini 20 °C). Živali so bile označene in snemane. Na razpolago so imele enako osnovno krmno mešanico (KM0) s tremi različnimi dodatki (KM1, KM2, KM3) na osnovi kostanjevega tanina. Krme smo postavili na v naprej določene 4 lokacije, po določenem času pa smo krmne mešanice naključno zamenjali med lokacijami. Z zamenjavo krme na lokacijah smo dobili obdobja, znotraj katerih smo statistično analizirali obisk lokacij in krmnih mešanic. Analizo smo izvedli s statičnim programom SPSS 21.0 in z analizo χ2 ter z-testom. Pri nižjih temperaturah okolja je bilo več obiskov krme in obratno pri višjih temperaturah. V skupini 1 in 2 smo zaznali značilne (P ≤ 0,05) spremembe v frekvenci obiskov lokacije, medtem ko so bile značilne (P ≤ 0,05) spremembe v frekvenci obiska krme zaznane samo pri skupini 2. Dosežene telesne mase v skupini 1 so bile najvišje pri živalih, ki so obiskovale več krmnih mešanic, v skupini 2 pa pri živalih, ki so obiskovale le eno krmno mešanico. Ugotovili smo, da piščanci po spremembi položaja krme sledijo krmi na nov položaj.
Ključne besede:piščanci brojlerji / krma / izbira krme / rastnost
Leto izida:2016
Izvor:Maribor
NUK URN:URN:SI:UM:DK:SJMDITJ4
Število ogledov:965
Število prenosov:57
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:AddThis
AddThis uporablja piškotke, za katere potrebujemo vaše privoljenje.
Uredi privoljenje...

Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The study of being able to choose feed for broiler chickens in the period of fattening
Opis:The experiment was to determine whether the animals are able of sensory perception of different feed mixtures and able to choose between different feed mixtures. The experiment was divided into two surveyed groups of 25 animals and was carried out in different temperature conditions (the average temperature of the external environment in first group was 13 °C and in second group 20 °C). Animals were marked and recorded. Available were the same basic feed mixture (KM0) with three different feed supplements (KM1, KM2, KM3) on the basis of chestnut tannin. We set up all these feeds at 4 predetermined location, and after certain time we randomly changed feed mixtures between locations. By changing the positions of the feed we got the periods within which we statistically analysed a visit of locations and feed mixtures. The analysis was performed with the statistical program SPSS 21.0 with analysis χ2 and by z-test. At lower temperatures we counted more visits of feed and vice versa at higher temperatures. In group 1 and 2 were detected significant (P ≤ 0.05) changes in the frequency of location visits, while they were significant (P ≤ 0.05) changes in the frequency of the visit of feed mixtures detected only in the group 2. Higher bodyweight achieved animals in group 1which visited more feed mixtures, while the higher bodyweight was achieved by animals in group 2 which mostly visited only one feed mixture . It has been observed that the chicks after changing the position of the feed followed the feed to a new position.
Ključne besede:broiler chicks / feed / feed selection / growth


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici