Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
PREHRANA V OBDOBJU NOSEČNOSTI
Avtorji:
ID
Kokalj, Andreja
(Avtor)
ID
Hlastan Ribič, Cirila
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Stričević, Jadranka
(Komentor)
Datoteke:
SPEC_Kokalj_Andreja_2016.pdf
(2,19 MB)
MD5: 5E8E83F739E1B443319A944294BB3D52
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Specialistično delo
Tipologija:
2.10 - Specialistično delo
Organizacija:
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:
Teoretična izhodišča: Zdrava prehrana v obdobju nosečnosti naj predstavlja varno, energijsko in hranilno uravnoteženo ter varovalno hrano. Namen specialističnega dela je ugotoviti, kako se nosečnice prehranjujejo, kje pridobivajo informacije in ugotoviti ali imajo nosečnice z višjim indeksom telesne mase tudi višjo vrednost krvnega sladkorja oziroma ugotovljeno nosečniško sladkorno bolezen. Metodologija raziskave: Uporabili smo kvantitativno metodo raziskovanja. Prehranjevalne navade smo raziskovali s pomočjo anketnega vprašalnika, antropoloških meritev in laboratorijskega izvida vrednosti krvnega sladkorja. V vzorcu smo zajeli 50 naključno izbranih nosečnic. Rezultati: Največ anketiranih nosečnic pridobiva informacije o zdravi prehrani preko elektronskih medijev, nato s strani zdravstvenega osebja, svojcev in prijateljev. Nosečnice so v večini seznanjene s pravili pravilne in zdrave prehrane, vendar iz več odgovorov o obrokih, vrsti zaužite hrane, količini obrokov na teden in gibalne aktivnosti izhaja, da se velika večina ne drži tega, kar sicer teoretično pozna. Povprečni indeks telesne mase vseh nosečnic je malenkost preko meje, ki označuje normalno telesno maso. Nosečnice, ki imajo povišano vrednost krvnega sladkorja v krvi imajo povprečni indeks telesne mase višji od povprečja vseh anketiranih nosečnic. Sklep: Zaključek raziskave je moč povzeti v ugotovitvi, da se nosečnice relativno nezdravo prehranjujejo, kljub temu, da navajajo, da so seznanjene z načeli zdrave prehrane v času nosečnosti. Raziskava je pokazala, da je potrebno povečati strokovno informiranje nosečnic o pravilni in zdravi prehrani preko elektronskih medijev in s strani zdravstvenega osebja pri individualnih pogovorih ter predavanjih v šoli za bodoče starše.
Ključne besede:
nosečnost
,
nosečniška sladkorna bolezen
,
prehrana
,
folna kislina
,
zdravstvena vzgoja
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[A. Kokalj]
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-63272
UDK:
618.2:613.2(043.2)
COBISS.SI-ID:
2271396
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:CYY6EPRG
Datum objave v DKUM:
21.10.2016
Število ogledov:
4126
Število prenosov:
378
Metapodatki:
Področja:
FZV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KOKALJ, Andreja, 2016,
PREHRANA V OBDOBJU NOSEČNOSTI
[na spletu]. Specialistično delo. Maribor : A. Kokalj. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=63272
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Planar decompositions and the minor crossing number of graphs
Crossing number additivity over edge cuts
General lower bounds for the minor crossing number of graphs
O Vizingovi domnevi
General lower bounds for the minor crossing number of graphs
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
On strongly regular bicirculants
t-tonska barvanja
Kritični grafi
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
PREGNANCY NUTRITION
Opis:
Theoretical basis: A healthy nutrition during pregnancy period should ensure a safe, energy and nutrient balanced and protective food. Purposes of the specialist work were to determine the nutrition of pregnant women, sources from where they obtain information on healthy nutrition and finally to establish whether the pregnant women with a higher body mass index have a higher blood sugar value thus having a gestational diabetes. Research methodology: The quantitative research method was applied. These habits have been researched using a questionnaire, anthropologic measurements and laboratory measurements of blood sugar levels. The sample included 50 randomly selected pregnant women. Results: The highest number of sampled pregnant women acquired information on healthy nutrition by using electronic media outlets, followed by information gained from medical staff, relatives and friend. Pregnant women are mostly familiar with the principles of proper and healthy nutrition, but based on several answers on the meals, types of food intake, number of meals per week and physical activity it can be concluded that the vast majority of pregnant women do not follow the principles despite theoretically knowing them. The average body mass index of pregnant women is slightly over the limit that indicates normal weight. Pregnant women who have elevated blood sugar levels have an average body mass index higher than the average of all surveyed pregnant women. Conclusion: The conclusion of the research based on the analysis of the sample and questionnaire is that the nutrition of pregnant women is relatively unhealthy, despite the fact that they have stated to be aware of the principles of a healthy nutrition during pregnancy. The research has shown that it is necessary to increase the professional information outreach on pregnant women about the proper and healthy nutrition through electronic media outlets and by health care personnel in individual talks and lectures in school for future parents.
Ključne besede:
pregnancy
,
gestational diabetes
,
nutrition
,
folic acid
,
health education
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj