Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
PREHRANJEVALNE NAVADE UČENCEV IN NJIHOV ODNOS DO HRANE PRI ŠOLSKIH OBROKIH
Avtorji:
ID
Brezočnik, Aleš
(Avtor)
ID
Hus, Vlasta
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
MAG_Brezocnik_Ales_2016.pdf
(2,67 MB)
MD5: 955609C9F839B812531DB3FB63AAC40C
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
PEF - Pedagoška fakulteta
Opis:
Vsako živo bitje za svoj obstoj potrebuje hrano, ki mu daje energijo in potrebne snovi za rast, razvoj in obstoj. V obdobju po rojstvu za primerno prehranjevanje skrbijo starši, z odraščanjem pa posameznik oblikuje svoje prehranjevalne navade. Med slednje pa ne sodi zgolj tisto kar radi jemo ali ne, temveč na primer tudi kako si hrano pripravimo, kje jo zaužijemo in koliko obrokov dnevno pojemo. Ob tem se vzporedno razvija tudi odnos do hrane, ki je lahko bolj ali manj brezbrižen, ali pa hrana postane vrednota, ki uživa določeno mero spoštovanja. V razvoju prehranjevalnih navad in odnosa do hrane pomembno vlogo igrajo tudi vzgojno-izobraževalne ustanove, kjer posamezni učenci zaužijejo tudi do tri obroke hrane dnevno. V teoretičnem delu magistrske naloge smo podrobneje predstavili hrano in različne prehranjevalne navade ter vlogo staršev pri oblikovanju le-teh pri svojih otrocih, organizacijo šolske prehrane v osnovnih šolah ter nekatere vidike prehranjevalnih navad mladostnikov. V empiričnem delu predstavljamo rezultate raziskave, izvedene preko anketnih vprašalnikov na šestih osnovnih šolah. Ugotovili smo, da je teoretično znanje o zdravih prehranjevalnih navadah učencev zadovoljivo, a ga premalo upoštevajo v vsakdanjem življenju. Dobra polovica vseh vprašanih vsak dan zajtrkuje, kosilo pa večina učencev zaužije v šoli. Sadje vsakodnevno vsaj enkrat uživa skoraj tri četrtine vprašanih. Raziskava je sicer pokazala boljše prehranjevalne navade pri mlajših učencih, dekletih in učencih podeželskih šol.
Ključne besede:
osnovna šola
,
prehrana
,
zdrava prehrana
,
prehranjevalne navade učencev
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[A. Brezočnik]
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-62716
UDK:
613.2-057.874(043.2)
COBISS.SI-ID:
22535432
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:JSSYTCBS
Datum objave v DKUM:
16.09.2016
Število ogledov:
2045
Število prenosov:
246
Metapodatki:
Področja:
PEF
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
BREZOČNIK, Aleš, 2016,
PREHRANJEVALNE NAVADE UČENCEV IN NJIHOV ODNOS DO HRANE PRI ŠOLSKIH OBROKIH
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : A. Brezočnik. [Dostopano 27 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=62716
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Racionalizacija proizvodnje valjev v podjetju SŽ Valji Štore d.o.o.
Racionalizacija izdelave higienskega vložka GO-KO
Poslovni načrt in racionalizacija dela v podjetju za projektiranje strojnih instalacij
Logistična ureditev proizvodnje keramičnih brusov
Model kalkulacije stroškov v pedagoško - storitvenem okolju
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Učinki obnovljivih virov in razvojni projekti v letu 2015
Analiza obratovanja proizvodnje, investicije in razvoj v letu 2014
Analiza proizvodnje električne energije v Gorenjskih elektrarnah v letu 2018
Ekološki učinki obnovljivih proizvodnih virov in razvojni projekti v letu 2018
Statistična analiza energetskih trgov s poudarkom na elektroenergetiki
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Students' Eating Habits and Their Attitude Towards School Meals
Opis:
Every living being needs food which gives him energy and substances needed for growth, development and living. After birth parents are the ones who provide proper nutrition, by growing up every individual develops his own eating habits. Eating habits do not represent just what we eat or do not eat, but also how we prepare our food, where do we eat it and how many meals do we have per day. By doing all these things we develop our relationship towards food. The attitude can be more or less careless, or food can become a value which enjoys a certain degree of respect. The educational institutions also play a very important part in developing students’ eating habits, since some of them have up to three meals a day. In the theoretical part of the master’s thesis the food and different eating habits, as well as the role of parents in shaping of these habits have been presented. Also the organization of school meals and some of the aspects of adolescents’ eating habits have been studied. In the empirical part the results of a survey conducted through questionnaires at six elementary schools have been presented. It has been found that theoretical knowledge about healthy eating habits among pupils is satisfactory, but has not been taken into an account enough in their everyday life. More than half of the respondents have breakfast daily; most of the students have lunch at school. Fruit is consumed by one third of the respondents. Research has shown better eating habits among younger students, girls and students of rural schools.
Ključne besede:
primary school
,
diet
,
healthy diet
,
students' eating habits
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj