| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Vsebnost skupnih fenolov v nekaterih vrstah bezga in njihovih križancih
Avtorji:ID Imenšek, Nataša (Avtor)
ID Kristl, Janja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Ivančič, Anton (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Imensek_Natasa_2016.pdf (1,35 MB)
MD5: 6830D3D1A3DCD5CF31283CFCE01EA1BE
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V sklopu magistrskega dela smo analizirali vsebnost skupnih fenolov pri več kot 40 rastlinah bezga, med njimi so bili nekateri karakteristični genotipi črnega bezga (Sambucus nigra L.), modri bezeg (S. nigra ssp. cerulea (Raf.) R. Bolli), habat (S. ebulus L.) in nekateri medvrstni križanci, ki so vključevali javanski (S. javanica Blume), črni, rdeči (S. racemosa L.) in modri bezeg. Izvedli smo ekstrakcije vzorcev in s Folin-Ciocalteu reagentom določili vsebnost fenolnih spojin. S pomočjo molekulske absorpcijske spektrometrije (MAS) smo izmerili koncentracije skupnih fenolov v ekstraktih mladih listov, socvetij in plodov (jagod). Povprečno vrednost vsebnosti skupnih fenolov v posameznih delih bezgovih rastlin smo podali v mg GAE (ekvivalent galne kisline)/100 g vzorca. Rezultati so pokazali, da vsebujejo jagode povprečno 619 mg GAE/100 g vzorca (na svežo snov) oziroma 3159 mg GAE/100 g (na suho snov), listi 7074 mg GAE/100 g (na suho snov) in cvetovi 6631 mg GAE/100 g (na suho snov). Rezultati kažejo, da obstajajo glede na vsebnost skupnih fenolov velike razlike med posameznimi genotipi.
Ključne besede:bezeg, Sambucus nigra, Sambucus cerulea, Sambucus javanica, interspecies hibridi, skupni fenoli
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/DKUM-62480 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:MTOBCTIE
Datum objave v DKUM:06.09.2016
Število ogledov:1694
Število prenosov:264
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
IMENŠEK, Nataša, 2016, Vsebnost skupnih fenolov v nekaterih vrstah bezga in njihovih križancih [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 15 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=62480
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Total phenolic content of some elderberry species and their interspecific hybrids
Opis:The aim of the presented research was to analyze the content of total phenolics in more than 40 elderberry plants. The analysis involved several characteristic genotypes of black elder (Sambucus nigra L.), blue elder (S. nigra ssp. cerulea (Raf.) R. Bolli), European dwarf elder (S. ebulus L.), and some interspecific hybrids involving Chinese elder (S. javanica Blume), black elder, red elder (S. racemosa L.) and blue elder. After the extraction of samples we determined the content of phenolic compounds using Folin-Ciocalteu reagent. We measured the concentration of total phenolics in the extracts of young leaves, inflorescences and fruits (berries) using molecular absorption spectrometry (MAS). The results were expressed in mg of gallic acid equivalent (GAE) per 100 g of sample. The results showed that the total phenolic content in berries was on average 619 mg GAE/100 g (based on a fresh matter) or 3159 mg GAE/100 g (based on dry matter), in leaves 7074 mg GAE/100 g (based on dry matter) and in inflorescences 6631 mg GAE/100 g (based on dry matter). There were statistically significant differences among studied genotypes.
Ključne besede:elderberry, black elder, Sambucus nigra, Sambucus cerulea, Sambucus javanica, interspecific hybrids, total phenolics


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici