Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
PRIPRAVA MAGNETNIH ZAMREŽENIH ENCIMSKIH SKUPKOV IZ β- GALAKTOZIDAZE
Avtorji:
ID
Kupnik, Kaja
(Avtor)
ID
Leitgeb, Maja
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Vasić, Katja
(Komentor)
Datoteke:
UN_Jeromel_Kaja_2016.pdf
(1,99 MB)
MD5: 81DDF57296E85F258ED1495FBEF3507B
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Namen diplomskega dela je bil pripraviti aktivne zamrežene encimske skupke (CLEAs) in magnetne zamrežene encimske skupke (mCLEAs) iz encima β-galaktozidaze ter pri tem doseči čim višjo učinkovitost imobilizacije in preostanek aktivnosti encima β-galaktozidaze. Pri tem smo optimirali parametre, da smo prišli do čim boljših rezultatov. Priprava CLEAs in mCLEAs je bila sestavljena iz postopka obarjanja in zamreženja. Pri obarjanju smo med drugim preučevali, katera organska topila so se izkazala kot najboljši obarjalni reagenti. Zamreženje pa smo optimirali s spreminjanjem časa in temperature. Ugotovili smo, da so najboljši obarjalni reagenti za pripravo CLEAs etanol, aceton, 1-propanol in 2-propanol, za pripravo mCLEAs pa etanol, 1-propanol in 2-propanol. Optimalni pogoji za pripravo CLEAs in mCLEAs so koncentracija encima β-galaktozidaze 50 mg/ml in 2-urno zamreženje pri 10°C ob dodatku 1,5% (v/v) mrežnega povezovalca glutaraldehida (GA). Ugotovili smo tudi, da so CLEAs in mCLEAs pri 2-urni izpostavljenosti na 50°C še stabilni, medtem ko pri izpostavljenosti na 70°C njihova aktivnost upade.
Ključne besede:
β-galaktozidaza
,
zamreženi encimski skupki
,
mrežni povezovalec
,
obarjanje
,
zamreženje
,
imobilizacija
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[K. Jeromel]
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-62410
UDK:
543.645.4(043.2)
COBISS.SI-ID:
20367638
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:QVC9BNGD
Datum objave v DKUM:
04.10.2016
Število ogledov:
1851
Število prenosov:
257
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KUPNIK, Kaja, 2016,
PRIPRAVA MAGNETNIH ZAMREŽENIH ENCIMSKIH SKUPKOV IZ β- GALAKTOZIDAZE
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : K. Jeromel. [Dostopano 22 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=62410
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Priprava magnetnih zamreženih encimskih skupkov iz transglutaminaze
Priprava magnetnih zamreženih encimskih skupkov iz encima celulaza
Pridobivanje magnetnih zamreženih encimskih skupkov s precipitacijo z etanolom
Magnetni zamreženi encimski skupki iz celulaze
Različne tehnike imobilizacije encima beta-galaktozidaze
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Priprava in uporaba zamreženih encimskih agregatov v mikropretočnih sistemih
Uporaba zamreženih encimskih agregatov v biotransformacijah
Načrtovanje in priprava skupkov magnetnih nanodelcev z mezoporozno oblogo iz silicijevega dioksida
Dokaz protiteles z rutinskim mikroaglutinacijskim in komercialnim testom ELISA pri bolnikih s sumom na leptospirozo
Multi-disciplinary approaches for designing new generation antibodies
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
PREPARATION OF MAGNETIC CROSS-LINKED ENZYME AGGREGATES FROM β- GALACTOSIDASE
Opis:
The purpose of the diploma work was to prepare cross-linked enzyme aggregates (CLEAs) as well as magnetic cross-linked enzyme aggregates (mCLEAs) from the enzyme β-galactosidase and achieve the highest efficiency of immobilization and the remaining activity of the enzyme β-galactosidase. With this process we optimized the parameters to achieve the best possible results. The preparation on CLEAs and the mCLEAs consisted of two procedures: precipitation and cross-linking. With the first we were examining which organic solvents worked out most beneficially. We optimized the cross-linking with variations in time and temperature. We determined that the best precipitated reagents for the preparation of CLEAs are ethanol, acetone, 1-propanol and 2-propanol and for the preparation of mCLEAs are ethanol 1-propanol and 2-propanol. The most optimal conditions for the preparation of CLEAs and mCLEAs occur with the concentration of the enzyme β-galactosidase 50 mg/ml, at a 2 hours cross-linking at 10°C with adding 1,5% (v/v) cross-linking agent glutaraldehyde (GA). We also realized that CLEAs and mCLEAs still remain stable when exposed to 50°C for 2 hours, but they lose their stability at 70°C.
Ključne besede:
β-galactosidase
,
cross-linked enzyme aggregates
,
cross-linking agent
,
precipitation
,
cross-linking
,
immobilisation
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj