Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
VSEBNOST FENOLNIH SPOJIN V SADNIH IN ZELIŠČNIH PIJAČAH
Avtorji:
ID
Oprešnik, Tina
(Avtor)
ID
Škerget, Mojca
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Perko, Tina
(Komentor)
Datoteke:
VS_Opresnik_Tina_2016.pdf
(2,32 MB)
MD5: 07089D4FDC0D1FA4E86D7EA1BE9A2EC3
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Namen diplomskega dela je bilo preučiti in primerjati vsebnost celokupnih fenolnih spojin, antioksidativno aktivnost ter vsebnost celokupnih sladkorjev v devetih vzorcih. Analizirali smo štiri zeliščne likerje, tri sadne likerje in dva sirupa. Sadni likerji so bili borovničev, višnjev ter orehov liker. Kot sirupa smo preučevali melisin in bezgov sirup. Osem vzorcev je bilo izdelanih v domačih kuhinjah. Eden zeliščni liker – Jägermeister smo kupili v trgovini in nam je služil kot primerjava pri analizah med industrijsko proizvedenim in doma izdelanimi zeliščnimi likerji. Pri prvi analizi smo spektrofotometrično določili vsebnost celokupnih fenolnih spojin v vzorcih s Folin-Ciocalteu-ovo metodo. Nastalim barvnim kompleksom smo izmerili absorbanco pri valovni dolžini 760 nm. Ugotovili smo, da je bilo največ fenolnih spojin prisotnih v orehovem likerju (1,7116 mg fenolnih spojin na g vzorca), najmanj pa v domačem zeliščnem likerju (0,3740 mg fenolnih spojin na g vzorca). Antioksidativno aktivnost vzorcev smo preučevali spektrofotometrično z radikalsko metodo. Analiza je potekala z uporabo stabilnega 2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) prostega radikala pri valovni dolžini 515 nm. Iz rezultatov je razvidno, da je bil % inhibicije glede na referenčno raztopino največji pri orehovem likerju (79,5718 % inhibicija) in najmanjši pri melisinem sirupu (19,7164 % inhibicija). Najbolj razširjena kolorimetrična metoda, namenjena določanju vsebnosti celokupnih sladkorjev, je fenol-žveplova metoda. Nastalim oranžnim kompleksom vzorcev smo na UV-VIS spektrofotometru izmerili absorbanco pri valovni dolžini 490 nm. Največ sladkorjev je bilo v bezgovem sirupu (65,7235 g na 100 mL vzorca), medtem ko je bila najnižja vrednost pri kupljenem zeliščnem likerju (15,4612 g na 100 mL vzorca).
Ključne besede:
celokupne fenolne spojine
,
antioksidativna aktivnost
,
celokupni sladkorji
,
UV-VIS spektrofotometer
,
zeliščni liker
,
sirup
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[T. Oprešnik]
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-61910
UDK:
547.631.4:663.83(043.2)
COBISS.SI-ID:
20346646
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:HUPCUHYN
Datum objave v DKUM:
16.09.2016
Število ogledov:
2710
Število prenosov:
181
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
OPREŠNIK, Tina, 2016,
VSEBNOST FENOLNIH SPOJIN V SADNIH IN ZELIŠČNIH PIJAČAH
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : T. Oprešnik. [Dostopano 26 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=61910
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Sistem za nadzor kvalitete v proizvodnji
ROSUS 2017
Selektivno zaznavanje in odstranjevanje plevela
Stroj za sestavo palice in vzglavnika
Krmilnik bliskavice z integriranim omrežnim stikalom
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Kontrola vstavljanja tesnil v razdelilnike mazalnih sistemov
Nadzor kakovosti montaže bencinskih katalizatorjev s strojnim vidom
Vodenje mobilnega robota KUKA youBot na osnovi robotskega vida
Uporaba strojnega vida pri proizvodnji elektronskih števcev
Strojni vid na masivno vzporedni vgradni arhitekturi
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
THE CONTENT OF PHENOLIC COMPOUNDS IN FRUIT AND HERBAL BEVERAGES
Opis:
The purpose of the thesis was to examine and compare the content of phenolic compounds, antioxidant activity and the content of total sugars in the nine samples. We analysed the four herbal liqueurs, three fruit liqueurs and two syrups. Fruit liqueurs were blueberry, cherry and walnut liqueur. Syrups were melissa syrup and elderberry syrup. Eight samples were made in a domestic kitchen. One herbal liqueur – Jägermeister we bought in the grocery store. This has served us as a comparison in analyses of industrially produced and homemade herbal liqueurs. By the first spectrophotometric analysis we examined the content of total phenolic compounds in samples with the Folin-Ciocalteu's method. The absorbance of the resulting coloured complexes were measured at a wavelength of 760 nm. We found that the majority of phenolic compounds were present in the walnut liqueur (1.7116 mg of phenolic compounds per gram of sample). The minimum value was in domestic herbal liqueur (0.3740 mg of phenolic compounds per gram of a sample). The antioxidant activity of samples was examined spectrophotometrically by the free radical method. The analysis was conducted with the use of a stable 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) free radicals at a wavelength of 515 nm. The results show that the % inhibition relative to the reference solution was the highest for walnut liqueur (79.5718 % inhibition) and the lowest for the melissa syrup (19.7164 % inhibition). The most widespread calorimetric method for the determination of total sugars is phenol-sulfuric method. The absorbance of the resulting orange complexes were measured at a wavelength of 490 nm. The total sugars were the highest in the elderberry syrup (65.7235 g per 100 mL of sample), while the lowest value was in the bought herbal liqueur (15.4612 g per 100 mL of sample).
Ključne besede:
phenolic compounds
,
antioxidant activity
,
total sugars
,
UV-VIS spectrophotometer
,
herbal liqueur
,
syrup
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj