| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Rezultati pitanja prašičev v kmečkih rejah – Specializirana prašičerejska kmetija
Avtorji:ID Jurkovič, Valerija (Avtor)
ID Prevolnik Povše, Maja (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Čandek Potokar, Marjeta (Komentor)
Datoteke:.pdf VS_Jurkovic_Valerija_2016.pdf (638,64 KB)
MD5: 5CEAFB72425EB9FF03DE1A294FA3732D
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V diplomski nalogi smo zbirali podatke o pitanju prašičev v kmečkih rejah. Za raziskavo smo izbrali dve specializirani prašičerejski kmetiji (A in B) iz okolice Gornje Radgone. Na izbranih kmetijah smo najprej izvedli anketo in tako pridobili osnovne podatke o kmetiji (hlevih, boksih), živalih, krmljenju, načinu reje. Na vsaki kmetiji smo naključno izbrali po dva boksa in prašiče označili. V času pitanja smo prašiče štirikrat individualno stehtali ter dnevno merili porabo krme (na boks). Krmo smo tudi kemično analizirali. Ob zakolu smo v klavnici izmerili lastnosti klavne kakovosti. V času pitanja so imeli prašiči na obeh kmetijah primerljiv razpoložljiv prostor (precej nad minimalnimi standardi, na kmetiji A dodatno še izpust) in enako število krmilnih mest. Rezultati so pokazali primerljivo kemično sestavo krme (15 MJ metabolne energije, 150 g beljakovin/kg) kot tudi enako konzumacijo krme med celotnim pitanjem na kmetijah (2,51 kg/dan). Kljub temu je bil na kmetiji A dnevni prirast prašičev nižji (753 vs. 833 g) kot na kmetiji B, konverzija pa posledično večja (3,33 vs. 3,01 kg krme/kg prirasta). Zaradi večje mase živali ob zakolu na kmetiji B so imeli ti prašiči tudi večjo maso toplih polovic, sicer pa je bila klavna kakovost na obeh kmetijah primerljiva. Dobljene rezultate (razlike v prirastu in konverziji) lahko pojasnimo z opaženimi slabšimi razmerami v hlevu kmetije A: temnejši, prašen, zadušljiv hlev, le občasna prisotnost obogatitvenega materiala, neustrezne nastavitve krmilnikov in posledično večji raztros krme ter povečana agresija prašičev pri krmljenju.
Ključne besede:prašiči, pitanje, specializirana reja, rastnost, klavna kakovost
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/DKUM-61590 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:FCRKHQ0K
Datum objave v DKUM:29.08.2016
Število ogledov:3253
Število prenosov:288
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
JURKOVIČ, Valerija, 2016, Rezultati pitanja prašičev v kmečkih rejah – Specializirana prašičerejska kmetija [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 26 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=61590
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Fattening performance of pigs on family farms – specialised pig farm
Opis:The aim of the present work was to collect the data on fattening of pigs on family farms. Two specialized pig farms (A and B) from the region of Gornja Radgona were chosen. In the first step, a survey was conducted in order to obtain basic information on farms (stables, pens), animals, feeding and rearing conditions. For the experimental step, two pens per farm were randomly selected and pigs were individually weighted four times during fattening. Feed consumption (pen based) was monitored daily and its chemical composition was determined using Weende analysis. Carcass quality traits were also measured at the end of the experiment. During fattening, pigs from both farms had comparable space/floor area (noticeably above the minimum standards, however, pigs on farm A had additional access to outdoor area) and the same number of feeding places. Pigs were offered feed with comparable chemical composition (15 MJ of metabolic energy, 150 g protein/kg) and had the same feed intake during the whole fattening period (2.51 kg/day). Despite that, pigs from farm A had lower daily weight gain (753 vs. 833 g) compared to farm B and consequently higher feed conversion ratio (3.33 vs. 3.01 kg feed/kg weight gain). Higher final live weight of pigs from farm B resulted in higher slaughter weight, however, no differences in other carcass quality traits were observed. Lower weight gain and increased feed conversion ratio on farm A can be explained by poorer housing conditions: darker, dustier, stifling stable, only occasional presence of enrichment material and inadequate feeder settings which resulted in increased feed dispersion and increased aggression during feeding.
Ključne besede:pigs, fattening, specialised farm, growth performance, carcass quality


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici