Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Določanje vsebnosti β- glukanov v sladici in pivu
Avtorji:
ID
Govejšek, Tamara
(Avtor)
ID
Košir, Iztok Jože
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Finšgar, Matjaž
(Komentor)
Datoteke:
UN_Govejsek_Tamara_2016.pdf
(2,42 MB)
MD5: B363B0A64807FF79B4E706541B6145B3
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
β-glukani so polisaharidi, v katerih so glukozne molekule povezane z (1→3) in (1→4) β glikozidnimi vezmi. Zaradi različnega tipa povezav in razvejanosti, lahko β-glukani varirajo v topnosti, molekulski masi, terciarni strukturi in konformaciji. Vse te karakteristike imajo vpliv na različne imunske efekte. Ječmenovi β-glukani so koncentriran vir vodotopnih prehranskih vlaknin. Njihovi učinki so povezani s povišanjem viskoznosti v tankem črevesju. Zaradi viskoznosti se upočasni vsrkavanje hranil in posledično se zmanjša glikemični indeks. Namen našega eksperimentalnega dela je bil določanje β-glukanov v sladici in pivu s tekočinsko kromatografijo in fluorescentno detekcijo. Metodo smo tudi optimirali in validirali s pomočjo osnovnih parametrov, kot so točnost, natančnost, obnovljivost, ponovljivost. LOD in LOQ nismo določevali, saj so vse koncentracije analita v naših vzorcih nad mejo določljivosti in so v našem merilnem območju. Ugotovili smo, da naša umeritvena krivulja ni linearna temveč je krivulja drugega reda. R2 je 0,9975, kar pomeni, da se krivulja zadovoljivo prilega našim točkam umeritvene krivulje. Meritve smo izvajali v koncentracijskem območju od 25–300 mg/L. Standardne raztopine je bilo potrebno dnevno pripraviti sveže, saj so se tekom tedna umeritvene krivulje standardnih raztopin močno spreminjale. V nekaterih primerih smo morali vzorce redčiti v razmerju 1:9, zaradi previsokega odziva detektorja. Iz posnetih kromatogramov smo odčitali površine pod kromatografskimi vrhovi in s pomočjo enačbe umeritvene krivulje izračunali koncentracijo β-glukanov v pivu. Selektivnost metode smo potrdili s pomočjo specifičnih karakteristik FLD detektorja, ki uporablja specifični valovni dolžini vzbuditve in emisije β-glukanov.
Ključne besede:
β-glukani
,
validacija
,
calcofluor reagent
,
pivo
,
HPLC-FLD
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[T. Govejšek
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-60866
UDK:
543.2:663.4(043.2)
COBISS.SI-ID:
20373526
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:0R35M79H
Datum objave v DKUM:
08.09.2016
Število ogledov:
1854
Število prenosov:
153
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
GOVEJŠEK, Tamara, 2016,
Določanje vsebnosti β- glukanov v sladici in pivu
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : T. Govejšek. [Dostopano 13 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=60866
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Primerjalna analiza spletnih bank v Sloveniji
Elektronsko bančništvo
Analiza programskih orodij za testiranje dizajna mobilnih aplikacij
Spletno bančništvo za podjetnike na primeru UniCredit Bank
Oblikovanje mobilne aplikacije za upravljanje in plačevanje parkirnine
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Statistična analiza zadovoljstva komitentov z internetnim bančništvom v Sloveniji
Vpliv digitalizacije na uporabnike bančnih storitev v Sloveniji
Vpliv digitalizacije na uporabniško izkušnjo hotelskih gostov
Načrtovanje in izdelava spletnega mesta ter analiza uporabniške izkušnje
Načrtovanje uporabniške izkušnje za mobilno aplikacijo Herq.me
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Determination of β-glukani content in worth and beer
Opis:
β-glucans are polysaccharides in which glucose molecules are linked with (1→3) and (1→4) β glycosidic bonds. Due to different types of links and branching β-glucans may vary in solubility, molecular weight, tertiary structure and conformation. All these characteristics have an impact on different immune effects. Barley β-glucans are a concentrated source of soluble dietary fiber. Their effects are associated with the generation of a greater viscosity in the small intestine. This greater viscosity results in slower absorption of nutrients and consequently reduces glycemic index. The purpose of our experimental work was the determination of β-glucans in wort and beer by liquid chromatography and fluorescence detection. The method was also validated with some basic parameters, such as precision, accuracy, reproducibility, repeatability. We did not analyze LOD and LOQ because, all the concentrations of analyte in the samples were well above the limit of quantification and were, therefore, in our measuring range. We found that our calibration curve is not linear but it is a curve of the second order. R2 is 0.9975, which means that the curve satisfactorily fit our points of the calibration curve. The measurements were carried out in the concentration range between 25 and 300 mg/L. The standard solutions were prepared freshly each day due to the variation of the calibration curve data in the course of the week. In some cases, we diluted samples in the ratio of 1:9 because the detector response was too. The surfaces of the recorded chromatographic peaks were scanned, and the concentrations of β-glucans in the beer were calculated by the use of calibration curve. We have confirmed the selectivity of the method due to the specific characteristic of the FLD detector, which uses only specific wavelengths of excitation and emission of β-glucans.
Ključne besede:
β-glucans
,
validation
,
calcofluor reagent
,
beer
,
HPLC-FLD
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj