Naslov: | ANALIZA DEJAVNIKOV KAKOVOSTI PRIDELAVE JABOLČNEGA SOKA – ŠTUDIJA PRIMERA KMETIJE MATIC |
---|
Avtorji: | ID Selak, Mojca (Avtor) ID Maletič, Matjaž (Mentor) Več o mentorju... |
Datoteke: | VS_Selak_Mojca_2016.pdf (1,68 MB) MD5: CD1CAD993FD8F5E19502A09533AB4D51
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo/naloga |
---|
Organizacija: | FOV - Fakulteta za organizacijske vede
|
---|
Opis: | Kmetija Matic je kmetija z dolgoletno tradicijo izdelave jabolčnega soka. Tako kot pri vsakem proizvodnem procesu je tudi tukaj potrebno določiti dejavnike, ki vplivajo na kakovost končnega izdelka. Bistvo diplomskega dela je bila definicija glavnih dejavnikov kakovosti. Le-te smo tudi podrobneje analizirali. Določili smo njihov vpliv na končni izdelek. Posamezne dejavnike smo tudi ovrednotili, kateri so bolj in kateri manj kritični za končni izdelek.
V teoretičnem delu smo predstavili osnovne pojme kakovosti, s poudarkom na managementu kakovosti in vse, kar se tiče kakovosti izdelkov in storitev (od zagotavljanja kakovosti izdelkov, postopkov preverjanja kakovosti, izboljševanja kakovosti ter zadovoljstva uporabnikov oziroma kupcev).
V raziskovalnem delu, ki smo se ga lotili s pomočjo ankete, smo preverjali, kako dobro nadzorujemo posamezne dejavnike ter kako to vpliva na končni izdelek. Za raziskavo smo uporabili metodo anonimnega anketiranja, s katero smo prišli do ugotovitve, da so kupci z jabolčnim sokom Kmetije Matic ter tudi ostalimi izdelki iz njihove ponudbe zelo zadovoljni. Edina pomanjkljivost, ki smo jo dobili kot rezultat ankete, je poškodovana embalaža ‒ netočno nameščena etiketa na steklenico. To je bilo zaradi napake na stroju, kar pa lahko popravimo tako, da zagotovimo večji nadzor zaposlenega, ki upravlja etiketirni stroj.
V raziskavi smo ugotovili, da se okus jabolčnega soka spreminja. Okus se spreminja zaradi močnega vpliva dejavnikov, ki jih je težko predvideti. To so večinoma vremenske razmere, kot so toča, suša. Prav tako so nepredvidljivi tudi škodljivci. Tako se lahko zgodi situacija, da določene sorte, ki prispeva svoj unikaten okus, enostavno ni, ker nesreča lahko prizadene celotno regijo, kjer določena sorta uspeva. |
---|
Ključne besede: | – kakovost, – proizvodni proces, – dejavniki kakovosti, – zadovoljstvo kupca. |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Leto izida: | 2016 |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-60858 |
---|
COBISS.SI-ID: | 7776787 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UM:DK:0HR4XJOI |
---|
Datum objave v DKUM: | 12.10.2016 |
---|
Število ogledov: | 1560 |
---|
Število prenosov: | 202 |
---|
Metapodatki: | |
---|
Področja: | FOV
|
---|
:
|
SELAK, Mojca, 2016, ANALIZA DEJAVNIKOV KAKOVOSTI PRIDELAVE JABOLČNEGA SOKA – ŠTUDIJA PRIMERA KMETIJE MATIC [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 21 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=60858
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Iščem podobna dela...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |