Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Vpliv SC CO 2 na odpiranje celic črne kvasovke Phaeotheca triangularis
Avtorji:
ID
Kajzer, Kaja
(Avtor)
ID
Primožič, Mateja
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Leitgeb, Maja
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Kajzer_Kaja_2016.pdf
(2,82 MB)
MD5: D09F7213ACCB2B46A032BF65040A72CF
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
V magistrskem delu smo proučevali vpliv tlaka in časa inkubacije celične suspenzije črne kvasovke Phaeotheca triangularis v superkritičnem ogljikovem dioksidu. Celično suspenzijo smo inkubirali pri temperaturi 35 °C in pri različnih tlakih in časih inkubacije v SC CO2 in sicer pri 100 bar, 200 bar in 300 bar, ter časih izpostavitve 0,5 ure, 1 uro, 2 uri in 3 ure. Zanimalo nas je kako tlak in čas izpostavitve celične suspenzije P. triangularis v SC CO2 vplivata na aktivnost nekaterih encimov: α-amilaze, β-glukozidaze, celulaze in proteaze, na razmerje med nukleinskimi kislinami in proteini ter koncentracijo proteinov. Z razmazi celične suspenzije pred in po inkubaciji v SC CO2 na gojišča pa smo določevali še preživelost celične kulture P. triangularis. Ugotovili smo, da z naraščanjem tlaka in časa inkubacije celične suspenzije v SC CO2, preživelost celic P. triangularis upada. Tudi preostala aktivnost encimov se je spreminjala. Preostali aktivnosti celulaze in α-amilaze z naraščanjem časa izpostavitve celične suspenzije SC CO2 naraščata, medtem ko preostali aktivnosti β-glukozidaze in proteaze upadata. Preostale aktivnosti vseh preučevanih encimov z naraščanjem tlaka izpostavitve upadajo. Koncentracija proteinov v celični suspenziji P. triangularis z naraščanjem časa in tlaka narašča. Z določevanjem razmerja med nukleinskimi kislinami in proteini pa smo ugotovili, da so v celični suspenziji prisotni še proteini, fenoli ali druge snovi.
Ključne besede:
črne kvasovke
,
Phaeotheca triangularis
,
superkritični ogljikov dioksid
,
aktivnostni test
,
encimi
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[K. Kajzer]
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-57849
UDK:
54-139:637.146.1(043.2)
COBISS.SI-ID:
19531030
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:AV3VNBG2
Datum objave v DKUM:
01.04.2016
Število ogledov:
15685
Število prenosov:
159
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KAJZER, Kaja, 2016,
Vpliv SC CO 2 na odpiranje celic črne kvasovke Phaeotheca triangularis
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : K. Kajzer. [Dostopano 19 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=57849
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Iščem podobna dela...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Influence of SC CO 2 on black fungi Phaeotheca triangularis cells opening
Opis:
The influence of pressure and incubating time on cell suspension of black fungi Phaeotheca triangularis in supercritical carbon dioxide was studied. Cell suspension was incubated at temperature 35 °C and by different pressures (100 bar, 200 bar and 300 bar) for 0,5 hour, 1 hour, 2 hours and 3 hours. The impact of pressure and incubation time on activity of some enzymes: α-amylase, β-glucosidase, cellulase and protease, in addition, on the ratio between nucleic acids and proteins and also on the concentration of proteins was investigated. With the smear of the cell suspension before and after incubation in SC CO2 on the agar, the viability of the cell culture P. triangularis was determined. With an increase in pressure and incubation time of cell suspension in SC CO2 viability of P. triangularis decreased. The residual enzyme activity also varied. Residual activities of cellulase and α-amylase were increased by increase in incubation of cell suspension in SC CO2, while residual activities of β-glucosidase and protease were decreased. With increasing of pressure the residual activities of all studied enzymes were decreased. The protein concentration in the cell suspension of P. triangularis increased by increase in incubation time and pressure. By determining the ratio between nucleic acids and proteins, we have found that in the cell proteins, phenols or other substances are presented.
Ključne besede:
black fungi
,
Phaeotheca triangularis
,
supercritical carbon dioxide
,
activity assay
,
enzymes
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj