Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
IZOLACIJA ANTIOKSIDANTOV IZ JABOLK
Avtorji:
ID
Novina, Petra
(Avtor)
ID
Knez, Željko
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Škerget, Mojca
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Novina_Petra_2016.pdf
(2,25 MB)
MD5: 89DACACF3891D635FE60CBBF3336C147
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Pri nas in v svetu med sadnimi vrstami v največjem obsegu gojimo jabolka. Jabolka imajo pomembno vlogo v naši prehrani, saj vsebujejo različne antioksidante, kot so fenolne spojine, vitamini C, E in A ter visoko koncentracijo flavonoidov. Namen magistrske naloge je bil pridobiti ekstrakte iz sort Idared in Zlati delišes, iz svežih in liofiliziranih jabolk. V ta namen smo izvedli klasično ekstrakcijo vzorcev z različnimi topili, pri temperaturah 20 °C, 30 °C in 50 °C in treh različnih časih. Preučevali smo, kateri vzorci imajo najvišje izkoristke pri ekstrakcijah in največji izmerjeni antioksidacijski potencial. Antioksidacijski potencial smo določevali s spektrofotometrično metodo, ki temelji na oksidaciji fenolnih spojin s Folin – Ciocalteaujevim reagentom (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil). Pri obeh sortah jabolk so bili najvišji izkoristki ekstrakcij, kjer sta bili kot topili uporabljena etanol (96 vol %) in aceton, v vzorcih svežih jabolk. Največji izmerjeni antioksidacijski potencial 0,4747 mmol/g, smo določili ob uporabi acetona kot topilo v vzorcu Idared, ki je bil liofiliziran in ekstrahiran pri temperaturi 50 °C v času ene ure. V vzorcu Zlati delišes je bil najvišji antioksidacijski potencial 0,6330 mmol/g, pri 20 °C v času dveh ur ter ravno tako pri liofiliziranem vzorcu, kot topilo pa je bil uporabljen etanol.
Ključne besede:
jabolka
,
Idared
,
Zlati delišes
,
ekstrakcija trdno – tekoče
,
liofilizacija
,
antioksidacijski potencial
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[P. Novina]
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-57698
UDK:
665.7.03:634.11(043.2)
COBISS.SI-ID:
19535638
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:UEMYRJQB
Datum objave v DKUM:
06.04.2016
Število ogledov:
1854
Število prenosov:
386
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
NOVINA, Petra, 2016,
IZOLACIJA ANTIOKSIDANTOV IZ JABOLK
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : P. Novina. [Dostopano 22 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=57698
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Migracije in kriminaliteta v Italiji
Kriminaliteta priseljencev analiza vzrokov odklonskega vedenja druge generacije priseljencev
Trendi kriminalitete v Evropi
Situacijska prevencija
Kriminaliteta tujcev v Sloveniji
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Mladoletno prestopništvo
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
ISOLATION OF ANTIOXIDANTS FROM APPLES
Opis:
Apples are the most commonly grown fruit species in the country and worldwide. They have an important role in our diet because they contain a variety of antioxidants, such as phenolic compounds, vitamins C, E and A, and a high concentration of flavonoids. The aim of this master's thesis was to obtain extracts from the varieties Idared and Golden Delicious, from fresh and lyophilized apples. For this purpose, we carried out a classical extraction of samples using different solvents, at the temperatures of 20°C, 30°C and 50°C, in three different time frames. We studied which samples had the highest efficiency in the extraction and the highest measured antioxidant potential. The antioxidant potential was determined using the spectrophotometric method, which is based on the oxidation of phenolic compounds by the Folin-Ciocalteau’s reagent (2,2-Diphenyl-1-Picrylhydrazyl). In both varieties of apples, the extractions were highest when ethanol (96 vol%) and acetone were used as solvents in samples of fresh apples. The highest measured antioxidant potential of 0.4747 mmol/g was determined when using acetone as a solvent in the sample Idared, which had been lyophilized and extracted at a temperature of 50°C in one hour. In the Golden Delicious sample, the highest antioxidant potential was 0.6330 mmol/g at 20°C in two hours. Using ethanol on a lyophilized sample gave the same result.
Ključne besede:
apples
,
Idared
,
Golden Delicious
,
extraction solid – liquid
,
lyophilization
,
antioxidant potential
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj