| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:IZOLACIJA ANTIOKSIDANTOV IZ JABOLK
Avtorji:ID Novina, Petra (Avtor)
ID Knez, Željko (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Škerget, Mojca (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Novina_Petra_2016.pdf (2,25 MB)
MD5: 89DACACF3891D635FE60CBBF3336C147
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Pri nas in v svetu med sadnimi vrstami v največjem obsegu gojimo jabolka. Jabolka imajo pomembno vlogo v naši prehrani, saj vsebujejo različne antioksidante, kot so fenolne spojine, vitamini C, E in A ter visoko koncentracijo flavonoidov. Namen magistrske naloge je bil pridobiti ekstrakte iz sort Idared in Zlati delišes, iz svežih in liofiliziranih jabolk. V ta namen smo izvedli klasično ekstrakcijo vzorcev z različnimi topili, pri temperaturah 20 °C, 30 °C in 50 °C in treh različnih časih. Preučevali smo, kateri vzorci imajo najvišje izkoristke pri ekstrakcijah in največji izmerjeni antioksidacijski potencial. Antioksidacijski potencial smo določevali s spektrofotometrično metodo, ki temelji na oksidaciji fenolnih spojin s Folin – Ciocalteaujevim reagentom (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil). Pri obeh sortah jabolk so bili najvišji izkoristki ekstrakcij, kjer sta bili kot topili uporabljena etanol (96 vol %) in aceton, v vzorcih svežih jabolk. Največji izmerjeni antioksidacijski potencial 0,4747 mmol/g, smo določili ob uporabi acetona kot topilo v vzorcu Idared, ki je bil liofiliziran in ekstrahiran pri temperaturi 50 °C v času ene ure. V vzorcu Zlati delišes je bil najvišji antioksidacijski potencial 0,6330 mmol/g, pri 20 °C v času dveh ur ter ravno tako pri liofiliziranem vzorcu, kot topilo pa je bil uporabljen etanol.
Ključne besede:jabolka, Idared, Zlati delišes, ekstrakcija trdno – tekoče, liofilizacija, antioksidacijski potencial
Kraj izida:Maribor
Založnik:[P. Novina]
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/DKUM-57698 Novo okno
UDK:665.7.03:634.11(043.2)
COBISS.SI-ID:19535638 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:UEMYRJQB
Datum objave v DKUM:06.04.2016
Število ogledov:1854
Število prenosov:386
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
NOVINA, Petra, 2016, IZOLACIJA ANTIOKSIDANTOV IZ JABOLK [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : P. Novina. [Dostopano 22 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=57698
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share



Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
  1. Mladoletno prestopništvo
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:ISOLATION OF ANTIOXIDANTS FROM APPLES
Opis:Apples are the most commonly grown fruit species in the country and worldwide. They have an important role in our diet because they contain a variety of antioxidants, such as phenolic compounds, vitamins C, E and A, and a high concentration of flavonoids. The aim of this master's thesis was to obtain extracts from the varieties Idared and Golden Delicious, from fresh and lyophilized apples. For this purpose, we carried out a classical extraction of samples using different solvents, at the temperatures of 20°C, 30°C and 50°C, in three different time frames. We studied which samples had the highest efficiency in the extraction and the highest measured antioxidant potential. The antioxidant potential was determined using the spectrophotometric method, which is based on the oxidation of phenolic compounds by the Folin-Ciocalteau’s reagent (2,2-Diphenyl-1-Picrylhydrazyl). In both varieties of apples, the extractions were highest when ethanol (96 vol%) and acetone were used as solvents in samples of fresh apples. The highest measured antioxidant potential of 0.4747 mmol/g was determined when using acetone as a solvent in the sample Idared, which had been lyophilized and extracted at a temperature of 50°C in one hour. In the Golden Delicious sample, the highest antioxidant potential was 0.6330 mmol/g at 20°C in two hours. Using ethanol on a lyophilized sample gave the same result.
Ključne besede:apples, Idared, Golden Delicious, extraction solid – liquid, lyophilization, antioxidant potential


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici