Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Proteini kot prehranski dodatki in njihova primerjava
Avtorji:
ID
Korat, Dejan
(Avtor)
ID
Skalicky, Marjan
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Meden, Vesna Mila
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Korat_Dejan_2016.pdf
(1,39 MB)
MD5: 809E6B7FEF85A5D0428CECB846BD97F5
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
V magistrskem delu smo predstavili proteinske dodatke in jih primerjali med seboj. Z anketnim vprašalnikom, katerega so izpolnjevali športniki in drugi anketiranci, smo raziskovali, kakšen odnos imajo anketiranci do proteinskih dodatkov in kako so o njih ozaveščeni. Ugotovili smo, da športniki pogosteje uporabljajo prehranske dodatke kot drugi anketiranci in jih tudi bolje poznajo. Da je kvaliteta pomembna, se zavedajo vsi anketirani, so pa premalo ozaveščeni, da je nakup preko spleta tvegan. Na podlagi raziskav v laboratoriju smo pridobili informacije glede sestave proteinskih dodatkov in te primerjali s podatki, navedenimi na ovojnini. Zanimal nas je delež beljakovin, sladkorja in vlaknin v šestih proteinskih dodatkih. Ugotovili smo, da pri vsebnosti beljakovin glede na deklaracijo precej odstopajo štirje od šestih analiziranih vzorcev. Pri analizi sladkorjev najbolj odstopata dva vzorca. Na osnovi primerjav smo ugotavljali ceno glede na vsebnost odstotkov beljakovin v proteinskih dodatkih. Največji delež beljakovin je imel sirotkin proteinski dodatek Whey 20 športni izolat. Njegova cena je bila 36 €/kg. Pri kazeinskem proteinskem dodatku je imel največji delež beljakovin QNT protein casein 92, zanj pa je bilo potrebno odšteti 32 €/kg. Največji delež beljakovin v sojinem proteinskem dodatku je imel Pro 10 soj isolat. Cena tega dodatka je bila 14 €/kg. Največji delež beljakovin v konopljinem proteinskem dodatku je imel Muscle & Strength hemp protein, njegova cena pa je bila 25 €/kg. Primerjali smo tudi sestavine med proteinskimi dodatki. Sirotkini in sojini proteinski dodatki so na obrok (30 g) v povprečju vsebovali največ beljakovin. Najmanj beljakovin pa so vsebovali konopljini proteinski dodatki.
Ključne besede:
proteinski dodatki
,
beljakovine
,
sladkor
,
vlaknine
,
ovojnina
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-57591
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:KAVZ90JR
Datum objave v DKUM:
25.03.2016
Število ogledov:
2166
Število prenosov:
493
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KORAT, Dejan, 2016,
Proteini kot prehranski dodatki in njihova primerjava
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 26 marec 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=57591
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Humour in the anthologies Encibenci na kamenci
SAVINGS OF FOLK'S POETRY IN KINDERGARTENS IN POMURJE
CHILDREN'S PLAY IN WORDS AND GESTURES
The challenge of translating children's literature
Tetine pesmice
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Inovativnost besede in slike v pesniški zbirki Drobtine iz mišje doline Anje Štefan
Children`s literature in the journal Ciciban after the year 2000
Tekstnokritična analiza neobjavljene mladinske poezije Iga Grudna
Slovenska mladinska poezija v makedonščini
Discussing and recreating selected folk songs from Štrekelj's collection Slovenian folk songs in the third grade
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Proteins as nutritional supplements and comparison of them
Opis:
This master’s thesis presents food protein supplements and compares them with each other. With a survey questionnaire, that was completed by athletes and other interviewees, we evaluated the attitude that interviewees had towards protein supplements and the amount of knowledge they have on supplements. We found out, that athletes use nutritional supplements more often than other general population interviewees and have better knowledge of them. All the interviewees were aware that quality matters, but they were not aware that online purchases may be risky. Through laboratory research, we obtained information on the content of protein supplements and compared it to the information provided on the packaging. We were interested in protein, sugar and fibre shares in 6 different protein supplements. We found out, that in 4 out of 6 analysed samples, the content of proteins differed from what was stated on the declaration. In the sugar analysis, there were 2 samples that stood out the most. Based on the comparisons and considering protein percentage in the content of protein supplements, we were trying to find out relation to the price. Protein supplement Whey 20 Sport Isolate contained the largest share of protein. Its price was 36 €/kg. QNT Protein Casein 92, which cost 32 €/kg, had the largest protein percentage among the casein protein supplements. Of the soy protein supplements, the Pro-10 Soy Protein Isolate had the highest percentage share of proteins. Price of this supplement was 14 €/kg. Muscle & Strength Hemp Protein had the largest share of proteins out of hemp protein supplements. Its price was 25 €/kg. We also compared the ingredients in protein supplements. Per meal, whey and soy protein supplements on average contained the highest amount of proteins per meal (30 g). On the other hand, hemp protein supplements contained the lowest.
Ključne besede:
protein supplements
,
proteins
,
sugar
,
fibre
,
declaration
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj