Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Aktivnost encimov iz Wallemie ichthyophage po izpostavitvi v SC CO2
Avtorji:
ID
Grobelnik, Kaja
(Avtor)
ID
Primožič, Mateja
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Leitgeb, Maja
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Grobelnik_Kaja_2016.pdf
(2,57 MB)
MD5: EEBC21DA404D4238ED3A3DB6438185EB
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Wallemio ichthyophago uvrščamo v razred črnih kvasovk, ki spadajo v rod Wallemia. Wallemia je filogenetsko star in nenavaden rod gliv Basidiomycota, ki zajemajo ene izmed najbolj ekstremofilnih evkariontskih organizmov opisanih doslej. Namen magistrske naloge je bilo proučevanje vpliva superkritičnega ogljikovega dioksida (SC CO2) na preživelost celic črnih kvasovk Wallemia ichthyophage pri različnih pogojih (tlak in čas izpostavitve) ter na aktivnost nekaterih intra- in ekstracelularnih encimov. Preživelost celic črne kvasovke W. ichthyophage s podaljševanjem časa izpostavitve SC CO2 in naraščanjem tlaka upada. Proučevali smo tudi aktivnost encimov celulaze, β-glukozidaze, α-amilaze in proteaze ter koncentracijo proteinov in nukleinskih kislin v odvisnosti od časa izpostavitve celične suspenzije Wallemia ichthyophage SC CO2 pri različnih tlakih. Koncentracija proteinov v celični suspenziji W. ichthyophage je z naraščanjem tlaka in časa izpostavitve SC CO2 naraščala iz česa lahko sklepamo, da so se iz celic izločili intracelularni proteini. Z naraščanjem časa izpostavitve celične suspenzije W. ichthyophage SC CO2 smo dosegli, da so se iz celic W. ichthyophaga izločili intracelularni encimi.
Ključne besede:
W. ichthyophaga
,
superkritični ogljikov dioksid
,
celulaza
,
proteaza
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[K. Grobelnik]
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-57101
UDK:
543.272.62(043.2)
COBISS.SI-ID:
19533846
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:GOMASJKR
Datum objave v DKUM:
02.03.2016
Število ogledov:
10293
Število prenosov:
189
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
GROBELNIK, Kaja, 2016,
Aktivnost encimov iz Wallemie ichthyophage po izpostavitvi v SC CO2
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : K. Grobelnik. [Dostopano 19 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=57101
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Konstruiranje otroške didaktične igrače
Inženirsko oblikovanje didaktične igrače
Ogrevanje proizvodne hale z lesno biomaso
Sodobna slovenska hiša
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Spomin na les - lesena didaktična igrača
Z igro v svet matematike
Didaktične igrače v povezavi z gozdno pedagogiko pri otrocih, starih 2-4 leta
Števila in štetje preko didaktične igrače v drugem starostnem obdobju
Matematično-didaktične igrače iz odpadnega materiala
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Activity of enzymes from Wallemia ichthyophage after exposure in SC CO2
Opis:
Wallemia ichthyophaga are black yeast fungi and belong to the fungi family of Wallemia. Wallemia is phylogenetically old and unusual genus of fungi Basidiomycota, which covers one of the most extremophiles eukaryotic organisms described so far. The purpose of the master's thesis was studying the impact of supercritical carbon dioxide SC CO2 on the survival ability of the black yeast W. ichthyophage cells, under different conditions (pressure and time exposure) and on the activity of certain intra- and extracellular enzymes. With the extension of exposure time to SC CO2 and the increasing pressure cell survival ability of the black yeast W. ichthyophage decreases. We have also studied the activity of the enzymes cellulases, β-glucosidase, α-amylase, protease, and the concentration of proteins and nucleic acids in relativity to the time of exposure to the cell suspension Wallemia ichthyophage SC CO2, at different pressures. The concentration of proteins in the cell suspension W. ichthyophage is increasing with the extension of time and pressure exposure to SC CO2; from this we conclude that the intracellular proteins are extracted from the cells. By increasing the exposure time to SC CO2 we have achieved elimination of intracellular enzymes from the W. ichthyophaga cells
Ključne besede:
W. ichthyophaga
,
supercritical carbon dioxide
,
cellulases
,
protease.
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj