| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Strawberries from integrated and organic production : mineral contents and antioxidant activity
Avtorji:ID Kristl, Janja (Avtor)
ID Urbanek Krajnc, Andreja (Avtor)
ID Kramberger, Branko (Avtor)
ID Grobelnik Mlakar, Silva (Avtor)
Datoteke:.pdf Acta_Chimica_Slovenica_2013_Kristl_et_al._Strawberries_from_integrated_and_organic_production_mineral_contents_and_antioxidant_activity.pdf (117,29 KB)
MD5: B1F3A476195CD2241E294976495B08AD
 
URL http://acta-arhiv.chem-soc.si/60/60-1-19.pdf
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:As the nutritional quality of food is becoming increasingly more important forconsumers, significant attention needs to be devoted to agricultural practices and their influences on the nutrient contents in food. The presentedinvestigation studied the mineral contents and antioxidant activitiesin the fruits of four organically-grown strawberry cultivars 'St. Pierre', 'Elsanta', 'Sugar Lia' and 'Thuchampion' when compared to those of integrated-grown plants. The strawberries were digested and analyzed for K, Mg, Fe, Zn, Cu, and Mn using an atomic absorption spectrometer, whilst P was analyzed using a vanadate-molybdate method. In addition, antioxidant activity was estimated by using the ABTS assay. The results showed that the mineral contents and antioxidant activities in strawberries depends on the cultivar, and its production system. Organically-grown fruits showed higher antioxidant activities and Cu content than the integrated fruits, whilst the integrated fruits were superior in their contents of P, K, Mg, Fe and Mn. All the cultivars showed similar Zn content, probably reflecting the fact that the Zn content in strawberries does not depend on the cultivar.
Ključne besede:strawberries, minerals, antioxidant activity, production system
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2013
Št. strani:str. 19-25
Številčenje:Letn. 60, št. 1
PID:20.500.12556/DKUM-56830 Novo okno
ISSN:1318-0207
UDK:634.75:631.147:543
COBISS.SI-ID:3490604 Novo okno
ISSN pri članku:1318-0207
NUK URN:URN:SI:UM:DK:X8HTLGNM
Datum objave v DKUM:30.12.2015
Število ogledov:1528
Število prenosov:153
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
KRISTL, Janja, URBANEK KRAJNC, Andreja, KRAMBERGER, Branko in GROBELNIK MLAKAR, Silva, 2013, Strawberries from integrated and organic production : mineral contents and antioxidant activity. Acta Chimica Slovenica [na spletu]. 2013. Vol. 60, no. 1, p. 19–25. [Dostopano 22 januar 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=56830
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Acta Chimica Slovenica
Skrajšan naslov:Acta Chim. Slov.
Založnik:Slovensko kemijsko društvo
ISSN:1318-0207
COBISS.SI-ID:14086149 Novo okno

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:30.12.2015

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Opis:Hranilna vrednost živil postaja za potrošnike vedno bolj pomembna, zato je potrebno nameniti pozornost načinom pridelave in njihovim vplivom na vsebnost različnih hranil v živilih. Raziskovali smo vsebnost mineralov in antioksidativni potencial štirih ekološko pridelanih kultivarjev jagod »St. Pierre«, »Elsanta«, »Sugar Lia« in primerjali vrednosti z jagodami iz integrirane pridelave. Naredili smo kislinski razklop jagod in v raztopinah določili vsebnost K, Mg, Fe, Zn, Cu in Mn z atomsko absorpcijsko spektrometrijo. Vsebnost P smo določali po vanadat-molibdat metodi. Antioksidativni potencial ekstraktov jagod smo ocenili z ABTS metodo. Rezultati so pokazali, da je na vsebnost mineralov in na antioksidativni potencial vplival kultivar in način pridelave. Ekološko pridelane jagode so imele višji antioksidativni potencial in višjo vsebnost Cu, medtem ko so jagode iz integrirane pridelave vsebovale več P, K, Mg, Fe in Mn. Vsi kultivarji so imeli podobno vsebnost Zn, kar nakazuje, da njegova vsebnost v jagodah verjetno ni odvisna od kultivarja.
Ključne besede:jagode, ekološka proizvodnja, integrirana proizvodnja, antioksidanti, analizna kemija


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici